Δερματολογικές παθήσεις

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί ταχεία συσσώρευση των κυττάρων του δέρματος. Αυτή η συσσώρευση των κυττάρων προκαλεί την χαρακτηριστική μορφή της επιφάνειας του δέρματος.

Η φλεγμονή και η ερυθρότητα γύρω από τις στιβάδες των κυττάρων είναι αρκετά συχνές. Οι τυπικές ψωριασικές εστίες είναι λευκές-ασημένιες και αναπτύσσονται σε πυκνά, κόκκινα έμπλαστρα. Μερικές φορές, αυτά τα έμπλαστρα σπάνε και αιμορραγούν.

Η ψωρίαση είναι το αποτέλεσμα μιας επιταχυμένης διαδικασίας παραγωγής δέρματος. Τυπικά, τα κύτταρα του δέρματος μεγαλώνουν βαθιά στο δέρμα και αργά ανέρχονται στην επιφάνεια. Τελικά, νεκρώνονται και πέφτουν από την ανώτερη εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Ο τυπικός κύκλος ζωής ενός κυττάρου δέρματος είναι ένας μήνας.

Σε άτομα με ψωρίαση, αυτή η διαδικασία παραγωγής μπορεί να εμφανιστεί σε λίγες μόνο ημέρες. Εξαιτίας αυτού, τα δερματικά κύτταρα δεν έχουν χρόνο να πέσουν. Αυτή η ταχεία υπερπαραγωγή οδηγεί στη συσσώρευση των κυττάρων του δέρματος.

Οι εστίες συνήθως αναπτύσσονται σε αρθρώσεις, όπως αγκώνες και γόνατα. Μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Χεριών
  • Ποδιών
  • Λαιμού
  • Κρανίου
  • Προσώπου

Λιγότερο κοινοί τύποι ψωρίασης επηρεάζουν τα νύχια, το στόμα, και την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.
Σύμφωνα με μία μελέτη, περίπου 7.400.000 Αμερικανοί έχουν ψωρίαση.

Η ψωρίαση συνήθως συνδέεται με αρκετές άλλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των:

Τύποι ψωρίασης Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Τύποι ψωρίασης

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι  ψωρίασης;

Υπάρχουν πέντε τύποι ψωρίασης:

  • Ψωρίαση κατά πλάκας

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας υπολογίζει ότι περίπου το 80% των ατόμων με την πάθηση έχουν ψωρίαση κατά πλάκας. Προκαλεί κόκκινες, φλεγμονώδεις εστίες που καλύπτουν περιοχές του δέρματος. Αυτές οι εστίες συχνά καλύπτονται με λευκές-ασημένιες κλίμακες ή πλάκες. Αυτές οι πλάκες βρίσκονται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

  • Σταγονοειδής Ψωρίαση

Η σταγονοειδής ψωρίαση είναι συνηθισμένη στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτό το είδος ψωρίασης προκαλεί μικρές ροζ κηλίδες. Οι πιο κοινές εμφανίσεις της σταγονοειδούς ψωρίασης περιλαμβάνουν τον κορμό, τα χέρια, και τα πόδια. Αυτά τα σημεία σπάνια είναι πυκνά ή και δεν μεγαλώνουν όπως η ψωρίαση κατά πλάκας.Η σταγονοειδής ψωρίαση μπορεί συχνά να προκληθεί από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Σε ήπιες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία. Όμως, η σταγονοειδής ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε ψωρίαση κατά πλάκας (η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή ψωρίασης). 

  • Φλυκταινώδης ψωρίαση

Η φλυκταινώδης ψωρίαση είναι πιο συχνή στους ενήλικες. Προκαλεί λευκές, γεμάτες πύον κυψέλες και ευρείες περιοχές με κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα. Η φλυκταινώδης ψωρίαση συνήθως εντοπίζεται σε μικρότερες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια, αλλά μπορεί διαδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Λιγότερο από το 5% των ατόμων με ψωρίαση προσβάλλεται από το φλυκταινώδη τύπο της νόσου. Μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή της ψωρίασης κατά πλάκας, λόγω της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων ή ως αποτέλεσμα της απότομης διακοπής μιας θεραπείας, η οποία χρησιμοποιούνταν αδιάκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Ανάστροφη ψωρίαση

Η ανάστροφη ψωρίαση προκαλεί φωτεινές περιοχές με κόκκινο, λαμπερό, φλεγμονώδες δέρμα. Οι κηλίδες της ανάστροφης ψωρίασης αναπτύσσονται κάτω από μασχάλες ή στήθη, στη βουβωνική χώρα, ή γύρω από το δέρμα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο του δέρματος και ρωγμές στις άκρες τους. Μπορεί να επιδεινωθεί από τον ιδρώτα και από την τριβή του δέρματος λόγω των σημείων στα οποία βρίσκεται. 

  • Ερυθροδερμική ψωρίαση

Η ερυθροδερμική ψωρίαση είναι ένας σοβαρός και πολύ σπάνιος τύπος ψωρίασης.
Αυτή η μορφή συχνά καλύπτει μεγάλα τμήματα του σώματος ταυτόχρονα. Το δέρμα σχεδόν φαίνεται ηλιοκαμένο. Βλάβες αναπτύσσονται συχνά σε μεγάλα τμήματα . Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα άτομο με αυτό το είδος ψωρίασης να παρουσιάσει πυρετό ή να γίνει πολύ άρρωστος.
Αυτός ο τύπος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή, οπότε τα άτομα πρέπει να δουν αμέσως έναν γιατρό.

 

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης;

Τα συμπτώματα της ψωρίασης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τον τύπο της ψωρίασης. Οι περιοχές της ψωρίασης μπορεί να είναι τόσο μικρές όσο μερικές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής ή στον αγκώνα, ή να καλύψουν την πλειοψηφία του σώματος.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της πλάκας ψωρίασης περιλαμβάνουν:

  • κόκκινο, σηκωμένο, φλεγμονώδες δέρμα
  • λευκές-ασημένιες κλίμακες ή πλάκες στα κόκκινα έμπλαστρα
  • ξηρό δέρμα που μπορεί να ανοίξει και να ματώσει
  • πόνος γύρω από τις εστίες
  • κνησμός και αίσθημα καψίματος γύρω από την περιοχή που έχει προσβληθεί
  • επώδυνες, πρησμένες αρθρώσεις

κάθε άτομο δεν βιώνει όλα αυτά τα συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα, εάν έχουν ένα λιγότερο κοινό τύπο  ψωρίασης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ψωρίαση περνούν μέσα από "κύκλους" συμπτωμάτων. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, και στη συνέχεια τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν και να είναι σχεδόν μη αισθητά. Στη συνέχεια, σε λίγες εβδομάδες ή αν γίνει χειρότερα από μια ενεργοποίηση, η κατάσταση μπορεί να ξυπνήσει και πάλι. Μερικές φορές, τα συμπτώματα της ψωρίασης εξαφανίζονται εντελώς.
Όταν δεν έχετε ενεργές ενδείξεις της ψωρίασης, μπορεί να βρίσκεστε σε "ύφεση". Αυτό δεν σημαίνει ότι η ψωρίαση δεν θα επανέλθει, αλλά προς το παρόν δεν έχετε συμπτώματα.

Είναι μεταδοτική η ψωρίαση;

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Δεν μπορεί να μεταδοθεί η κατάσταση του δέρματος από το ένα άτομο στο άλλο. Αγγίζοντας μια ψωριασική αλλοίωση σε ένα άλλο άτομο δεν θα σας προκαλέσει αυτή την κατάσταση.

Αίτια

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Οι γιατροί είναι ασαφείς ως προς το τι προκαλεί την ψωρίαση. Ωστόσο, χάρη σε δεκαετίες έρευνας, έχουν μια γενική ιδέα για δύο βασικούς παράγοντες: τους γενετικούς και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Αυτοάνοσες παθήσεις είναι το αποτέλεσμα του σώματος που επιτίθεται στον εαυτό του με αυτοαντισώματα που αναπτύσσει εναντίον υγειών ιστών του. Στην περίπτωση της ψωρίασης, τα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως Τ λεμφοκύτταρα επιτίθενται  στα κύτταρα του δέρματος.

Σε ένα τυπικό σώμα, τα λευκά αιμοσφαίρια αναπτύσσονται για να επιτεθούν και να καταστρέψουν τα βακτήρια εισβολής και να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Αυτή η λανθασμένη επίθεση εναντίον υγιών ιστών του σώματος προκαλεί την υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος.  Η επιτάχυνση της παραγωγής των κυττάρων του δέρματος αναγκάζει τα νέα δερματικά κύτταρα να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Αυτά ωθούνται στην επιφάνεια του δέρματος, όπου και συσσωρεύονται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις πλάκες που συσχετίζονται συχνότερα με την ψωρίαση. Οι επιθέσεις στα κύτταρα του δέρματος προκαλούν επίσης κόκκινες, φλεγμονώδεις περιοχές του δέρματος.

Γενετική

Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν γονίδια που τους καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση. Εάν έχετε ένα άμεσο μέλος της οικογένειας με την πάθηση του δέρματος, ο κίνδυνος για την ανάπτυξη της ψωρίασης είναι υψηλότερος. Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που έχουν ψωρίαση και μια γενετική προδιάθεση είναι μικρό. Περίπου 2 έως 3 τοις εκατό των ανθρώπων με το γονίδιο αναπτύσσουν την κατάσταση, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης (NPF).

Διάγνωση

Διάγνωση της ψωρίασης 

Δύο  εξετάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της ψωρίαση.

Σωματική εξέταση

Οι περισσότεροι γιατροί είναι σε θέση να κάνουν μια διάγνωση με μια απλή σωματική εξέταση. Τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι τυπικά εμφανή και εύκολα διακρίνονται από άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, φροντίστε να δείξετε στο γιατρό σας τα σημεία του σώματός σας στα οποία έχετε παρατηρήσει τυχόν αλλαγές στην υφή και όψη του δέρματός σας. Επιπλέον, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν κάποια μέλη της οικογένειάς σας έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση ή παρόμοια κατάσταση με εσάς.

Βιοψία

Εάν τα συμπτώματα είναι ασαφή ή εάν ο γιατρός σας θέλει να επιβεβαιώσει την εικαζόμενη διάγνωση, μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα δέρματος. Αυτό είναι γνωστό ως βιοψία.
Το δέρμα θα σταλεί σε ένα εργαστήριο, όπου θα εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Η εξέταση μπορεί να διαγνώσει τον τύπο της ψωρίασης που έχετε. Μπορεί επίσης να αποκλείσει άλλες πιθανές διαταραχές ή λοιμώξεις.

Οι περισσότερες βιοψίες γίνονται στο γραφείο του γιατρού σας την ημέρα του ραντεβού σας. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει ένεση σε ένα τοπικό φάρμακο για να κάνει τη βιοψία λιγότερο οδυνηρή. Στη συνέχεια, θα στείλουν τη βιοψία σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.
Όταν τα αποτελέσματα είναι έτοιμα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ένα ραντεβού για να συζητήσει τα ευρήματα και τις θεραπευτικές επιλογές μαζί σας.

Θεραπεία

Θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση.  Οι γνωστές έως τώρα θεραπείες στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής και των πλακών, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και αφαιρούν τις πλάκες. Οι θεραπείες με ψωρίαση εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

Τοπικές θεραπείες

τοπικά κορτικοστεροειδή Επίκαιρα ρετινοειδή ανθρακίνη ανάλογα βιταμίνης D σαλικυλικό οξύ Ενυδατική κρέμα Συστημικά φάρμακα

Κρέμες και αλοιφές που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση ήπιας έως μέτριας ψωρίασης.
Οι τοπικές θεραπείες με ψωρίαση περιλαμβάνουν:

Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, και εκείνοι που δεν έχουν ανταποκριθεί καλά σε άλλους τύπους θεραπείας, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ενέσιμα ή από του στόματος φάρμακα. Πολλά από αυτά τα φάρμακα έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι γιατροί συνήθως τα συνταγογραφούν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Μεθοτρεξάτη
  • κυκλοσπορίνη (Sandimmune)
  • Βιοπροϊόντα
  • Ρετινοειδή
  • Ελαφριά θεραπεία

Αυτή η θεραπεία ψωρίασης χρησιμοποιεί υπεριώδες (UV) ή φυσικό φως. Το ηλιακό φως σκοτώνει τα υπερδραστήρια λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται σε υγιή κύτταρα του δέρματος και προκαλούν την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Τόσο η UVA όσο και η UVB φωτός μπορεί να είναι χρήσιμες στη μείωση των συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας ψωρίασης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση θα επωφεληθούν από ένα συνδυασμό θεραπειών. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί περισσότερους από έναν τύπους θεραπείας για τη μείωση των συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια θεραπεία όλη τους τη ζωή. Άλλοι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν θεραπείες περιστασιακά, αν το δέρμα τους σταματά να ανταποκρίνεται σε αυτό που χρησιμοποιούν.

Φαρμακευτική αγωγή για ψωρίαση

Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση — ή εάν η ψωρίαση σταματά να ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες — ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει ένα φάρμακο από το στόμα ή ενέσιμο.
Τα συνηθέστερα  φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίαση περιλαμβάνουν:

Βιοπροϊόντα

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αποτρέπει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού σας συστήματος και των φλεγμονωδών οδών. Αυτά τα φάρμακα ενίονται ή χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιας (IV) έγχυσης.

Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή μειώνουν την παραγωγή κυττάρων του δέρματος. Μόλις σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε, τα συμπτώματα της ψωρίασης πιθανότατα θα επανεμφανιστούν. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν τριχόπτωση και φλεγμονή των χειλιών.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή μπορεί να μείνουν έγκυες εντός των επόμενων τριών ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν ρετινοειδή λόγω του κινδύνου πιθανών ανωμαλιών γέννησης.

Κυκλοσπορίνη

Η κυκλοσπορίνη (Sandimmune) αποτρέπει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Σημαίνει επίσης ότι έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι μπορεί να αρρωστήσετε πιο εύκολα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν νεφρικά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μεθοτρεξάτη

Όπως η κυκλοσπορίνη, η μεθοτρεξάτη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όταν χρησιμοποιείται σε χαμηλές δόσεις. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες μακροπρόθεσμα. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ηπατική βλάβη και μειωμένη παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved