Οφθαλμολογικές παθήσεις

Πτερύγιο

Τι είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι ένας όγκος του επιπεφυκότα, ή της βλεννώδους μεμβράνης που καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού πάνω από τον κερατοειδή χιτώνα. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι η καθαρή πρόσθια μεμβράνη του οφθαλμού. Αυτός ο καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος συχνά έχει το σχήμα πτερυγίου. Το πτερύγιο συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα και δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί αν παρεμποδίζει την όρασή σας.

Αίτια Συμπτώματα Σοβαρότητα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του πτερυγίου;

Η ακριβής αιτία του πτερυγίου παραμένει άγνωστη. Μία εξήγηση είναι ότι η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδες φως μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή του. Εμφανίζεται περισσότερο συχνά σε άτομα που ζουν σε θερμά κλίματα και περνούν πολύ χρόνο έξω στον ήλιο. Τα άτομα των οποίων τα μάτια εκτίθενται σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες σε τακτική βάση βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Οι εν λόγω παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Γύρη
  • Άμμος
  • Καπνός
  • Άνεμος

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του πτερυγίου;

Το πτερύγιο δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανιστούν, συνήθως είναι ήπια. Κοινά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα και ο ερεθισμός των ματιών, καθώς και η θολή όραση. Μπορεί επίσης να έχετε αίσθηση καψίματος ή κνησμού. Εάν το πτερύγιο μεγαλώσει τόσο ώστε να καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα, μπορεί να παρεμποδίσει την όρασή σας. Αν το πτερύγιο γίνει παχύ ή μεγάλο σε μέγεθος, μπορεί να δώσει την αίσθηση ενός ξένου σώματος στο μάτι. Ίσως να μην είστε σε θέση να φοράτε φακούς επαφής όταν έχετε πτερύγιο λόγω της δυσφορίας.

Σοβαρότητα

Πόσο σοβαρό είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο μπορεί να οδηγήσει σε έντονη ουλοποίηση του κερατοειδούς χιτώνα, αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Η ουλοποίηση του κερατοειδούς πρέπει να αντιμετωπιστεί, επειδή δύναται να προκαλέσει απώλεια όρασης. Για ήπιες περιπτώσεις, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το πτερύγιο μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το πτερύγιο;

Η διάγνωση του πτερυγίου είναι άμεση. Ο οφθαλμίατρος θα διαγνώσει την πάθηση με βάση την κλινική εξέταση χρησιμοποιώντας μία σιγμοειδή λυχνία. Η λυχνία αυτή επιτρέπει στο γιατρό να δει το μάτι σας με τη βοήθεια μεγέθυνσης και έντονου φωτός. Εάν ο γιατρός χρειάζεται να πραγματοποιήσει περισσότερες εξετάσεις, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχο της όρασης με τη χρήση οφθαλμολογικού πίνακα.
  • Τοπογραφία κερατοειδούς. Αυτή η ιατρική τεχνική χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των αλλαγών της καμπυλότητας στον κερατοειδή χιτώνα.
  • Φωτογραφική καταγραφή. Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη φωτογραφιών για τον υπολογισμό του ρυθμού αύξησης του πτερυγίου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το πτερύγιο;

Το πτερύγιο συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός και αν παρεμποδίζει την όρασή σας ή σας προκαλεί έντονη δυσφορία. Ο οφθαλμίατρος θα επιθυμεί να ελέγχει τα μάτια σας περιστασιακά για να διαπιστώσει εάν το πτερύγιο προκαλεί προβλήματα όρασης.

Φάρμακα

Εάν το πτερύγιο προκαλεί έντονο ερεθισμό ή ερυθρότητα, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες ή οφθαλμικές αλοιφές που περιέχουν κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική αφαίρεση του πτερυγίου εάν οι οφθαλμικές σταγόνες και οι αλοιφές δεν παρέχουν ανακούφιση. Η χειρουργική επέμβαση επίσης πραγματοποιείται όταν το πτερύγιο προκαλεί απώλεια όρασης ή μία πάθηση που ονομάζεται αστιγματισμός, ο οποίος οδηγεί σε θολή όραση. Μπορείτε να συζητήσετε τις χειρουργικές επιλογές με τον γιατρό σας εάν επιθυμείτε την αφαίρεση του πτερυγίου για αισθητικούς λόγους.

Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που συνοδεύουν τις εν λόγω χειρουργικές διαδικασίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πτερύγιο μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την χειρουργική αφαίρεσή του. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιάσετε ξηροφθαλμία και ερεθισμό μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σας παρέχουν ανακούφιση και θα μειώσουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης του πτερυγίου.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το πτερύγιο;

Εάν είναι εφικτό, αποφύγετε την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πτερύγιο. Μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση της πάθησης φορώντας γυαλιά ηλίου ή καπέλο για να προστατέψετε τα μάτια σας από το ηλιακό φως, τον άνεμο και τη σκόνη. Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να παρέχουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Εάν έχετε ήδη πτερύγιο, περιορίστε την έκθεση στους ακόλουθους παράγοντες για να επιβραδύνετε την ανάπτυξή του:

  • Άνεμος
  • Σκόνη
  • Γύρη
  • Καπνός
  • Ηλιακό φως

Αποφύγετε τους προαναφερθέντες παράγοντες ώστε να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του πτερυγίου αν το έχετε αφαιρέσει χειρουργικά.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Coday MP. (2002). Pterygium. djo.harvard.edu/site.php?url=/patients/pi/426

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Cornea transplant. mayoclinic.org/tests-procedures/cornea-transplant/home/ovc-20380891

3. Pterygium. (n.d.). hopkinsmedicine.org/wilmer/conditions/pterygium.html

4. Pterygium (surfer’s eye). (n.d.). kellogg.umich.edu/patientcare/conditions/pterygium.html

5. Sheppard JD, et al. (2014). An update on the surgical management of pterygium and the role of loteprednol etabonate ointment. https://www.dovepress.com/an-update-on-the-surgical-management-of-pterygium-and-the-role-of-lote-peer-reviewed-article-OPTH