Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Πυογόνο ηπατικό απόστημα

Τι είναι το πυογόνο ηπατικό απόστημα;

Ένα πυογόνο ηπατικό απόστημα (PLA) είναι ένας θύλακας πύου που σχηματίζεται στο ήπαρ λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Το πύον είναι ένα υγρό που αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια και νεκρά κύτταρα που προκύπτουν όταν το σώμα καταπολεμά μία λοίμωξη. Στην περίπτωση του πυογόνου ηπατικού αποστήματος, αντί να απομακρύνεται από το σημείο της μόλυνσης, το πύον συσσωρεύεται σε έναν θύλακα εντός του ήπατος. Το απόστημα συνήθως συνοδεύεται από οίδημα και φλεγμονή στην περιβάλλουσα περιοχή. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα στην κοιλιακή χώρα.

Ένα πυογόνο ηπατικό απόστημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες ενός πυογόνου ηπατικού αποστήματος;

Η πιο κοινή αιτία του πυογόνου ηπατικού αποστήματος είναι κάποια ασθένεια της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων οδών. Αυτός είναι ένας ευρύς όρος για παθήσεις στο χοληφόρο δέντρο που επηρεάζουν το ήπαρ, το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, ένας μολυσμένος, φλεγμαίνων κοινός χοληφόρος πόρος σχετίζεται με έως 50% των ηπατικών αποστημάτων.

Άλλες αιτίες και προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 3,6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του ηπατικού αποστήματος, επειδή συχνά είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός πυογόνου ηπατικού αποστήματος;

Τα συμπτώματα ενός πυογόνου ηπατικού αποστήματος ομοιάζουν με αυτά της φλεγμονής της χοληδόχου κύστης ή μιας εκτεταμένης λοίμωξης. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα πυογόνο ηπατικό απόστημα;

Ο γιατρός θα ζητήσει ένα συνδυασμό καλλιέργειας αίματος και απεικονιστικών εξετάσεων για τη διάγνωση της πάθησης. Οι ακόλουθες εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Υπερηχογράφημα κοιλίας για τον εντοπισμό ενός αποστήματος
  • Αξονική τομογραφία με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό υγρό για τον εντοπισμό και τη μέτρηση του αποστήματος
  • Εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό ενδείξεων μολυσματικής φλεγμονής, όπως αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια και ουδετερόφιλα
  • Καλλιέργεια αίματος για βακτηριακή ανάπτυξη για να καθοριστεί ποια αντιβιοτικά χρειάζεστε
  • Μαγνητική τομογραφία της κοιλιακής χώρας

Ένα πυογόνο ηπατικό απόστημα μπορεί να εμφανίζεται ως μία μάζα που περιέχει αέρια και υγρό στο ήπαρ κατά την αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ένα πυογόνο ηπατικό απόστημα;

Κάποια άτομα ανταποκρίνονται καλά στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρειάζονται παροχέτευση του αποστήματος, η οποία θεωρείται ιδανική θεραπεία για το πυογόνο ηπατικό απόστημα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας και πιθανώς την τοποθέτηση καθετήρα παροχέτευσης στο απόστημα για να αφαιρεθεί το πύον. Ο γιατρός επίσης θα πραγματοποιήσει μία ηπατική βιοψία ταυτόχρονα λαμβάνοντας δείγμα ηπατικού ιστού. Αυτό θα βοηθήσει να καθοριστεί η γενικότερη εικόνα της υγείας του ήπατος. Αυτές οι επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με καθοδήγηση από αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα πυογόνα ηπατικά αποστήματα χωρίς χειρουργική επέμβαση, αν αυτό είναι εφικτό, για να προληφθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των βακτηρίων στο σώμα. Όμως, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη για να απομακρυνθεί πλήρως το υλικό του αποστήματος.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα λάβετε αντιβιοτικά για αρκετές εβδομάδες ώστε να καταπολεμηθεί πλήρως η λοίμωξη. Σύμφωνα με άρθρο επισκόπησης στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Liver Disease, η παρεντερική χορήγηση αντιβιοτικών ακολουθείται από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση του πυογόνου ηπατικού αποστήματος. Η αρχική δόση των παρεντερικώς χορηγούμενων αντιβιοτικών βοηθά στην αρχική διαδικασία επούλωσης. Αρκετές εβδομάδες λήψης ισχυρών από του στόματος χορηγούμενο αντιβιοτικών θα βοηθήσουν στην ανάρρωση, αφότου έχετε καλή κλινική απόκριση στις χειρουργικές και παρεντερικές αντιβιοτικές θεραπείες.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές ενός πυογόνου ηπατικού αποστήματος;

Η κυρία επιπλοκή ενός πυογόνου ηπατικού αποστήματος είναι η σήψη, μία σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί συστηματική φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με αντιβιοτικά και ενδοφλέβια υγρά, η σήψη μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Η παροχέτευση ενός πυογόνου ηπατικού αποστήματος και η χειρουργική επέμβαση ενέχουν τον κίνδυνο εξάπλωσης των βακτηρίων σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη λοίμωξη ή το σχηματισμό αποστημάτων σε άλλα όργανα.

Τα βακτήρια που απελευθερώνονται και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα μπορούν να προκαλέσουν:

  • Σηπτική πνευμονική εμβολή, η οποία συμβαίνει όταν ένα βακτήριο διεγείρει το σχηματισμό θρόμβου σε μία ή περισσότερες αρτηρίες των πνευμόνων
  • Εγκεφαλικό απόστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική βλάβη
  • Ενδοφθαλμίτιδα, μία λοίμωξη στο εσωτερικό τμήμα του οφθαλμού που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με πυογόνο ηπατικό απόστημα;

Το πυογόνο ηπατικό απόστημα μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή. Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν έχετε συμπτώματα πυογόνου ηπατικού αποστήματος για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές. Η έγκαιρη διάγνωση και η χειρουργική θεραπεία είναι σημαντικές για μία θετική έκβαση.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Alkofer B, et al. (2012). Are pyogenic liver abscesses still a surgical concern? A western experience. DOI: https://www.hindawi.com/journals/hpb/2012/316013/

2. Abscess. (2010). nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001353.htm

3. Carpenter CF, et al. (2013). Hepatic abscess. hopkinsguides.com/hopkins/view/Johns_Hopkins_ABX_Guide/540259/all/Hepatic_Abscess

4. Image-guided drainage. (n.d.). ddc.musc.edu/public/tests/interventional-radiology/image-guided-drainage.html

5. Longworth S, et al. (2015). Pyogenic liver abscess. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cld.487

6. Pang TCY, et al. (2011). Pyogenic liver abscess: an audit of 10 years’ experience. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v17/i12/1622.htm

7. Pyogenic liver abscess. (2010). nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000261.htm

8. Rahimian J, et al. (2004). Pyogenic liver abscess: Recent trends in etiology and mortality. cid.oxfordjournals.org/content/39/11/1654.full.pdf+html

9. Thomsen RW, et al. (2007). Diabetes mellitus and pyogenic liver abscess: risk and prognosis. https://academic.oup.com/cid/article/44/9/1194/328763

10. Yu CW, et al. (2011). Pyogenic liver disease. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1003533