Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Ραχίτιδα

Τι είναι η ραχίτιδα;

Η ραχίτιδα είναι μία σκελετική διαταραχή που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης D, ασβεστίου ή φωσφόρου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ισχυρών, υγιών οστών. Τα άτομα με ραχίτιδα έχουν ασθενή, μαλακά οστά, μειωμένη ανάπτυξη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σκελετικές παραμορφώσεις.

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφά ασβέστιο και φώσφορο από το έντερο. Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D από πληθώρα τροφών, όπως το γάλα, τα αυγά και το ψάρι. Επίσης, το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεστε στο ηλιακό φως.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D καθιστά δύσκολη τη διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα. Όταν αυτό συμβεί, το σώμα παράγει ορμόνες που προκαλούν την απελευθέρωση ασβεστίου και φωσφόρου από τα οστά. Όταν τα οστά χάνουν αυτά τα στοιχεία, γίνονται αδύναμα και μαλακά.

Η ραχίτιδα εκδηλώνεται πιο συχνά σε παιδιά μεταξύ 6 και 36 μηνών. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ραχίτιδας, επειδή βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη. Μπορεί να μη λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D εάν ζουν σε μία περιοχή με ελάχιστη ακτινοβολία, ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή ή δεν πίνουν γάλα. Σε μερικές περιπτώσεις, η πάθηση είναι κληρονομική.

Η ραχίτιδα είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο παρελθόν ήταν πιο κοινή, αλλά εξαφανίστηκε στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες κατά τη δεκαετία του 1940, εξαιτίας της εισαγωγής ενισχυμένων τροφών, όπως τα δημητριακά με πρόσθετη βιταμίνη D.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εκδήλωσης ραχίτιδας;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ραχίτιδας είναι οι ακόλουθοι:

Ηλικία

Η ραχίτιδα είναι πιο κοινή σε παιδιά μεταξύ 6 και 36 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και το σώμα τους χρειάζεται ασβέστιο και φώσφορο για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των οστών.

Διατροφή

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ραχίτιδας αν ακολουθείτε μία χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει ψάρι, αυγά ή γάλα. Επιπλέον, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο αν έχετε πρόβλημα στην πέψη του γάλακτος ή αλλεργία στο σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη). Τα βρέφη που πίνουν μόνο μητρικό γάλα μπορεί επίσης να εμφανίσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Το μητρικό γάλα δεν περιέχει αρκετή βιταμίνη D για την πρόληψη της ραχίτιδας.

Χρώμα δέρματος

Παιδιά με καταγωγή από την Αφρική, τα νησιά του Ειρηνικού και τη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ραχίτιδας, επειδή έχουν σκούρο χρώμα δέρματος. Το σκούρο χρώμα δέρματος δεν αντιδρά τόσο ισχυρά στην ηλιακή ακτινοβολία όπως το ανοιχτόχρωμο δέρμα και επομένως παράγει λιγότερη βιταμίνη D.

Γεωγραφική θέση

Το σώμα μας παράγει περισσότερη βιταμίνη D όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, επομένως βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο ραχίτιδας αν ζείτε σε μία περιοχή με ελάχιστο ηλιακό φως. Επιπλέον, έχετε αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης αν εργάζεστε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γονίδια

Μία μορφή ραχίτιδας μπορεί να είναι κληρονομική. Αυτό σημαίνει ότι η διαταραχή κληρονομείται μέσω των γονιδίων. Αυτός ο τύπος ραχίτιδας, ο οποίος ονομάζεται κληρονομική ραχίτιδα, αποτρέπει την απορρόφηση φωσφόρου από τους νεφρούς.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραχίτιδας;

Τα συμπτώματα της ραχίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή ευαισθησία στα οστά των χεριών, των ποδιών, της πυελικής χώρας ή της σπονδυλικής στήλης
  • Μειωμένη ανάπτυξη και κοντό ανάστημα
  • Κατάγματα οστών
  • Μυϊκές κράμπες
  • Δυσμορφίες των δοντιών, όπως:
    • Καθυστερημένος σχηματισμός των δοντιών
    • Τρύπες στο σμάλτο
    • Αποστήματα
    • Ανωμαλίες στη δομή των δοντιών
    • Αυξημένο αριθμό κοιλοτήτων στα δόντια
  • Σκελετικές ανωμαλίες, όπως:
    • Περίεργο σχήμα κρανίου
    • Ραιβοποδία (κυρτή κλίση του ποδιού προς τα μέσα)
    • Εξογκώματα στις πλευρές
    • Προεξέχον διάφραγμα
    • Κυρτή σπονδυλική στήλη
    • Ανωμαλίες της λεκάνης

Καλέστε αμέσως το γιατρό αν το παιδί εκδηλώνει συμπτώματα ραχίτιδας. Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, το παιδί μπορεί να καταλήξει με χαμηλό ανάστημα ως ενήλικας. Επιπλέον, οι σκελετικές ανωμαλίες μπορεί να γίνουν μόνιμες εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ραχίτιδα;

Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει ραχίτιδα πραγματοποιώντας μία κλινική εξέταση. Θα ελέγξει για την ύπαρξη ευαισθησίας ή πόνου στα οστά εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση. Μπορεί επίσης να ζητήσει συγκεκριμένες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως:

  • Εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
  • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον έλεγχο ανωμαλιών των οστών

Σε σπάνιες περιπτώσεις, πραγματοποιείται μία βιοψία οστού. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την απομάκρυνση ενός πολύ μικρού τμήματος οστού το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ραχίτιδα;

Η θεραπεία για τη ραχίτιδα εστιάζει στην αποκατάσταση των επιπέδων βιταμίνης D και των θρεπτικών συστατικών που απουσιάζουν από το σώμα. Αυτή η προσέγγιση εξαλείφει τα περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση. Αν το παιδί έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ο γιατρός είναι πιθανό ότι θα προτείνει την αύξηση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης, θα σας ενθαρρύνει να του δίνετε τρόφιμα υψηλά σε βιταμίνη D, όπως ψάρι, ήπαρ, γάλα και αυγά.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της ραχίτιδας. Ρωτήστε τον παιδίατρο αναφορικά με την σωστή δόση, καθώς αυτή ποικίλει ανάλογα με το ύψος και το βάρος του παιδιού. Η υπερβολική λήψη βιταμίνης D ή ασβεστίου δεν είναι ασφαλής.

Εάν υπάρχουν σκελετικές δυσμορφίες, το παιδί μπορεί να χρειαστεί νάρθηκες, ώστε τα οστά να έρθουν στη σωστή θέση καθώς αναπτύσσονται. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επιδιορθωτική χειρουργική επέμβαση.

Για την κληρονομική ραχίτιδα, ένας συνδυασμός συμπληρωμάτων φωσφόρου και υψηλών επιπέδων μιας ειδικής μορφής βιταμίνης D απαιτούνται για την αντιμετώπισή της.

Έκβαση

Ποια είναι η αναμενόμενη έκβαση μετά τη θεραπεία;

Η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D, ασβεστίου και φωσφόρου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πάθησης. Τα περισσότερα παιδιά με ραχίτιδα βλέπουν βελτίωση μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι σκελετικές δυσμορφίες συχνά βελτιώνονται ή εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου εάν η ραχίτιδα αντιμετωπιστεί όταν το παιδί είναι ακόμη μικρό. Ωστόσο, αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης του παιδιού, οι παραμορφώσεις των οστών θα γίνουν μόνιμες.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ραχίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της ραχίτιδας είναι η κατανάλωση μιας διατροφής που περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Τα άτομα με νεφρικές διαταραχές θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου σε τακτική βάση.

Η ραχίτιδα μπορεί επίσης να προληφθεί με μέτρια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), χρειάζεται μόνο να εκθέτετε τα χέρια και το πρόσωπό σας στο ηλιακό φως λίγες φορές τη βδομάδα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού για την πρόληψη της ραχίτιδας.

Οι περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν επαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό για την πρόληψη εγκαυμάτων και δερματικής βλάβης. Μερικές φορές, η χρήση αντηλιακού μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή βιταμίνης D από το δέρμα, επομένως πρέπει να καταναλώνετε και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D ή να λαμβάνετε συμπληρώματα. Αυτά τα προληπτικά μέτρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης ραχίτιδας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Familydoctor.org Editorial Staff. (2014, April). Rickets. familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/rickets.html

2. Mayo Clinic Staff. (2013, June 3). Rickets. mayoclinic.com/health/rickets/DS00813

3. Rickets. (n.d.). nhs.uk/Conditions/Rickets/Pages/Introduction.aspx