Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Ρινικοί πολύποδες

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες;

Έχετε νιώσει ποτέ σαν να έχετε κρυολόγημα που δεν υποχωρεί; Αν η ρινική συμφόρηση δε φαίνεται να σταματά, ακόμη και με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα ή την αλλεργία, τότε μπορεί να έχετε ρινικούς πολύποδες.

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι του βλεννογόνου της μύτης.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των ρινικών πολυπόδων;

Οι ρινικοί πολύποδες αναπτύσσονται στο φλεγμονώδη ιστό του ρινικού βλεννογόνου. Ο βλεννογόνος είναι ένα υγρό στρώμα κυττάρων που προστατεύει το εσωτερικό της μύτης και των ιγμορείων και υγροποιεί τον αέρα που αναπνέετε. Κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης ή ενός ερεθισμού επαγόμενου από αλλεργία, ο ρινικός βλεννογόνος υφίσταται διόγκωση και ερυθρότητα και μπορεί να παράγει επιπλέον βλέννα. Με τον παρατεταμένο ερεθισμό, ο βλεννογόνος μπορεί να σχηματίσει πολύποδα. Ο πολύποδας είναι ένας στρογγυλός όγκος (σαν μία μικρή κύστη) που αποφράσσει τις ρινικές διόδους.

Παρόλο που κάποια άτομα μπορεί να αναπτύξουν πολύποδες χωρίς να έχουν προγενέστερα ρινικά προβλήματα, υπάρχει συχνά κάτι που πυροδοτεί την ανάπτυξη των πολυπόδων. Οι πυροδοτικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

Μπορεί για κάποια άτομα να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την ανάπτυξη πολυπόδων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια τους προκαλούν την αντίδραση του βλεννογόνου στη φλεγμονή.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακοί ανώδυνοι όγκοι στο εσωτερικό των ρινικών διόδων. Συχνά εμφανίζονται στην περιοχή όπου τα άνω ιγμόρεια εκκρίνουν υγρό εντός της μύτης (εκεί όπου ενώνονται τα μάτια, η μύτη και τα ζυγωματικά). Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε πολύποδες, επειδή από αυτούς απουσιάζουν τα νεύρα.

Οι πολύποδες μπορεί να αναπτυχθούν τόσο σε μέγεθος, ώστε να αποφράξουν τις ρινικές διόδους οδηγώντας σε χρόνια συμφόρηση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθηση ότι η μύτη σας είναι βουλωμένη
 • Ρινική καταρροή
 • Οπισθορρινική έκκριση, η οποία συμβαίνει όταν η υπερβολική βλέννα διαρρέει στο πίσω μέρος του λαιμού
 • Ρινική συμφόρηση
 • Μειωμένη αίσθηση όσφρησης
 • Αίσθηση πίεσης στο μέτωπο ή το πρόσωπο
 • Υπνική άπνοια
 • Ροχαλητό

Πόνος ή πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να εκδηλωθούν εάν υπάρχει ιγμορίτιδα, επιπρόσθετα με τους ρινικούς πολύποδες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι ρινικοί πολύποδες;

Είναι πιθανό ότι ένας ρινικός πολύποδας είναι ορατός εάν ο γιατρός κοιτάξει εντός των ρινικών διόδων με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται ωτοσκόπιο ή ρινοσκόπιο. Εάν ο πολύποδας βρίσκεται βαθύτερα εντός των ιγμορείων, ο γιατρός θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει ρινική ενδοσκόπηση. Σε αυτή τη διαδικασία, θα κατευθύνει έναν λεπτό ευέλικτο σωλήνα με φακό και κάμερα στην άκρη εντός των ρινικών διόδων.

Μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να κριθεί απαραίτητη για τον καθορισμό του ακριβούς μεγέθους και της θέσης του πολύποδα. Οι πολύποδες μπορεί να εμφανιστούν σαν αδιαφανή σημεία σε αυτές τις σαρώσεις. Οι σαρώσεις μπορεί επίσης να αποκαλύψουν εάν ο πολύποδας έχει παραμορφώσει το οστό στην περιοχή. Επιπλέον, μπορούν να αποκλείσουν άλλα είδη όγκων πιο σοβαρά, όπως δομικές ανωμαλίες ή καρκινικούς όγκους.

Ένα τεστ για αλλεργίες θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει την πηγή της επιμονής ρινικής φλεγμονής. Αυτά τα τεστ περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση μικροσκοπικών τσιμπημάτων στο δέρμα και την εναπόθεση υγρών από μία πληθώρα αλλεργιογόνων. Ο γιατρός στη συνέχεια θα εξετάσει αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε οποιοδήποτε από αυτά τα αλλεργιογόνα.

Εάν ένα πολύ μικρό παιδί έχει ρινικούς πολύποδες, μία εξέταση για γενετικές νόσους, όπως η κυστική ίνωση, μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι ρινικοί πολύποδες;

Φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του μεγέθους του πολύποδα και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της συμφόρησης.

Τα ρινικά σπρέι στεροειδών μπορούν να μειώσουν την ρινική καταρροή και την αίσθηση απόφραξης συρρικνώνοντας τον πολύποδα. Ωστόσο, αν σταματήσετε τη χρήση τους τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν γρήγορα. Παραδείγματα ρινικών στεροειδών περιλαμβάνουν:

 • Φλουτικαζόνη
 • Βουδεσονίδη
 • Μομεταζόνη

Ένα από του στόματος χορηγούμενο ενέσιμο στεροειδές, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να αποτελέσει επιλογή αν τα ρινικά σπρέι δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Αυτές δεν είναι μακροχρόνιες λύσεις εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών τους, που περιλαμβάνουν κατακράτηση υγρών, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Τα αντιισταμινικά ή αντιβιοτικά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση αλλεργιών ή ιγμορίτιδας που προκαλούνται από φλεγμονή στη μύτη.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, με τη χειρουργική επέμβαση θα απομακρυνθούν πλήρως οι πολύποδες. Ο τύπος του χειρουργείου εξαρτάται από το μέγεθος των πολυπόδων. Μία πολυποδεκτομή είναι μία επεμβατική διαδικασία που δεν απαιτεί νοσηλεία και πραγματοποιείται με μία μικρή συσκευή που κόβει και απομακρύνει λεπτούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του βλεννογόνου.

Για μεγαλύτερους πολύποδες, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία ενδοσκοπική επέμβαση στα ιγμόρεια χρησιμοποιώντας ένα λεπτό ενδοσκόπιο με μία κάμερα και μικρά χειρουργικά εργαλεία στην άκρη. Θα καθοδηγήσει το ενδοσκόπιο εντός των ρωθώνων, θα εντοπίσει τους πολύποδες, ή άλλες αποφράξεις, και θα τους αφαιρέσει. Μπορεί επίσης να διευρύνει τα ανοίγματα των ιγμορείων. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης συνήθως δεν απαιτεί νοσηλεία.

Μετά την επέμβαση, ρινικά σπρέι και διαλύματα ρινικών πλύσεων θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των πολυπόδων. Γενικά, η μείωση της φλεγμονής των ρινικών διόδων με ρινικά σπρέι, αντιαλλεργικά φάρμακα και αλατούχα διαλύματα πλύσεων μπορούν να αποτρέψουν μία νέα ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές των ρινικών πολυπόδων;

Η αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων, ειδικά με χειρουργική επέμβαση, μπορεί να οδηγήσει σε ρινορραγία. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοίμωξη. Η συνεχόμενη θεραπεία με ρινικά σπρέι στεροειδών ή από του στόματος χορηγούμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να μειώσει την αντίστασή σας σε ιγμορίτιδες.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με ρινικούς πολύποδες;

Με χειρουργική αντιμετώπιση, τα περισσότερα συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά. Ωστόσο, αν είχατε χάσει μέρος της αίσθησης της όσφρησης, αυτό μπορεί να μην επανέλθει ποτέ. Ακόμη και με χειρουργική επέμβαση, οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να επανεμφανιστούν έως και στο 15% των ατόμων με χρόνια ρινικά προβλήματα.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Martinez-Devesa P, et al. (2011). Oral steroids for nasal polyps. onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD005232.pub3/full

2. Mayo Clinic Staff. (2014). Nasal polyps: Definition. mayoclinic.org/diseases-conditions/nasal-polyps/basics/definition/con-20023206

3. Newton JR, et al. (2008). A review of nasal polyposis. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2504067/