Τραυματισμοί

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL tear) είναι ένας τραυματισμός στο σύνδεσμο του γόνατος, ο οποίος δεν επιτρέπει στην κνήμη να ολισθαίνει προς τα εμπρός.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος σταθεροποιεί το γόνατο, επομένως η ρήξη, είτε είναι μερική είτε πλήρης, μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα. Είναι ένας συχνός τραυματισμός στους αθλητές. Αν αγνοήσετε τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μπορείτε να οδηγηθείτε σε περαιτέρω επιπλοκές.

Οι τραυματισμοί του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συχνά παρατηρούνται στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι, σε αθλητές δηλαδή που κάνουν συχνά άλματα ή περιστροφικές κινήσεις (κίνηση pivot). Δεν θα πρέπει να αγνοήσετε τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, διότι μπορεί να υποστείτε περαιτέρω βλάβες στο γόνατο.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου; Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου τυπικά συμβαίνει σε πολύ δραστήρια άτομα. Συγκεκριμένες κινήσεις τείνουν να προκαλούν τραυματισμούς στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο:

  • Η προσγείωση με ολόκληρο το πέλμα ύστερα από ένα άλμα
  • Η υπερέκταση της άρθρωσης του γόνατος
  • Η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης
  • Η αλλαγή της ταχύτητας κατά το τρέξιμο

Μπορείτε επίσης να τραυματίσετε τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο αν χτυπηθείτε στο πλαϊνό μέρος του γόνατος. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή στην κίνηση tackling.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου θεωρείται αθλητικός τραυματισμός. Το μπάσκετ, το σκι, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι είναι μερικά από τα αθλήματα που καθιστούν τους αθλητές επιρρεπείς σε τραυματισμούς του γόνατος, επειδή περιλαμβάνουν άλματα ή κινήσεις pivot. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, οι τραυματισμοί του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι δύο με δέκα φορές πιο πιθανό να συμβούν σε αθλήτριες από ό, τι σε αθλητές.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Τα άτομα που υφίστανται βλάβη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνήθως ακούν έναν χαρακτηριστικό ήχο “pop” μόλις συμβεί η ρήξη. Το οίδημα του γόνατος γενικά εμφανίζεται μέσα σε έξι ώρες από τον τραυματισμό και μπορεί να είναι αρκετά έντονο. Η πάθηση μπορεί να είναι επώδυνη, ειδικά όταν περπατάτε, στρίβετε ή γυρίζετε το πάσχον πόδι. Επίσης, θα αισθάνεστε ότι το γόνατο είναι ασταθές, σαν να πρόκειται να υποστεί εξάρθρωση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Μία ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου θα πρέπει να εξεταστεί από έναν ορθοπεδικό χειρουργό. Ο γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει πώς τραυματιστήκατε. Η κλινική εξέταση τυπικά περιλαμβάνει την παρατήρηση της σταθερότητας του γόνατος και του εύρους κίνησης. Ο γιατρός επίσης μπορεί να ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ θα βοηθήσει στον καθορισμό σπασμένων οστών.
  • Μία μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει στη διάγνωση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και στην εξέταση άλλων συνδέσμων και δομών στο γόνατο.
  • Εάν υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με μικρά κατάγματα των οστών, μπορεί να χρειαστείτε αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η θεραπεία για τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν φυσιολογικά με ένα τραυματισμένο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, αλλά μπορεί αργότερα να υποφέρουν από άλλους τραυματισμούς στο γόνατο. Για έναν αθλητή, η χειρουργική επέμβαση και η φυσικοθεραπεία είναι η καλύτερη λύση, ώστε να επιστρέψει στο αθλητικό του πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σπασμένα οστά ή βλάβη σε άλλους συνδέσμους. Αν το γόνατό σας έχει αποκτήσει μπλε χρώμα, αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία πιθανώς να έχουν υποστεί τραυματισμό.

Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο;

Μερικές φορές, αυτός ο τύπος τραυματισμού απαιτεί μία πλήρη χειρουργική αποκατάσταση με τη χρήση τένοντα από την επιγονατίδα ή το μηριαίο δικέφαλο. Η χρήση ιστού από ένα δότη αποτελεί επίσης επιλογή.

Όταν τραυματιστείτε, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο, όπως ιβουπροφαίνη. Αν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, ρωτήστε το γιατρό σας αναφορικά με τα απαιτούμενα φάρμακα τόσο για πριν όσο και για μετά το χειρουργείο. Πριν από το χειρουργείο, ο γιατρός θα σας συστήσει να σταματήσετε να λαμβάνετε φάρμακα που παρεμποδίζουν την ικανότητα δημιουργίας θρόμβων του αίματος, όπως η ασπιρίνη.

Μετά το χειρουργείο, θα χρειαστείτε έως και έξι μήνες φυσικοθεραπείας για να επανακτήσετε το πλήρες εύρος κίνησης και τη δύναμη του ποδιού.

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης συνήθως έχει καλή έκβαση και σας επιτρέπει να έχετε λιγότερο πόνο και περισσότερη δύναμη και σταθερότητα στο γόνατο. Με την κατάλληλη θεραπεία, θα ανακάμψετε πλήρως, αλλά η αρθρίτιδα είναι ένας πιθανός κίνδυνος για το γόνατο. Όμως, μπορεί να είναι χειρότερο αν χειρουργική επέμβαση δεν πραγματοποιηθεί, ανάλογα βέβαια με το εάν το άτομο επιστρέφει σε κάποιο άθλημα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Ένα δυνατό και εκπαιδευμένο σώμα μειώνει τον κίνδυνο μιας ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αν είστε αθλητής/τρια, μάθετε και εξασκήστε τεχνικές για να μειώνετε την πίεση στα γόνατά σας.  Για παράδειγμα, αν προσγειώνεστε από τα άλματα με τις πτέρνες και όχι με ολόκληρο το πέλμα, αυτό επιτρέπει στους μύες της γάμπας να υποστηρίξουν το σώμα και έτσι μειώνεται η ανεπιθύμητη πίεση στα γόνατα.