Ασθένειες νευρικού συστήματος

Ριζοπάθεια (συμπίεση νεύρου)

Τι είναι η ριζοπάθεια;

Ριζοπάθεια είναι η συμπίεση ενός νεύρου στη σπονδυλική στήλη. Συμβαίνει με αλλαγές στα περιβάλλοντα οστά και χόνδρο λόγω φθοράς ή ρήξης, ή εξαιτίας ενός τραυματισμού. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ασκήσουν πίεση στη ρίζα ενός νεύρου. Η νευρική ρίζα είναι το τμήμα κάθε νεύρου που εξέρχεται από το νωτιαίο μυελό μέσω ενός ανοίγματος στη σπονδυλική στήλη.

Όταν οι νευρικές ρίζες υφίσταται συμπίεση, μπορεί να υποστούν φλεγμονή προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνο. Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αυτά.

Συμπτώματα και Τύποι Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα και Τύποι

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι τύποι της ριζοπάθειας;

Τα συμπτώματα της ριζοπάθειας ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά. Η θέση των συμπτωμάτων εξαρτάται από την πάσχουσα νευρική ρίζα.

Υπάρχουν τρεις τύποι ριζοπάθειας:

 • Η αυχενική ριζοπάθεια είναι η πίεση σε μία από τις νευρικές ρίζες στον αυχένα. Μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, αίσθηση καψίματος ή μυρμηγκιάσματος, ή απώλεια της αίσθησης στον ώμο, το χέρι, την παλάμη ή τα δάχτυλα.
 • Η θωρακική ριζοπάθεια συμβαίνει όταν υπάρχει συμπίεση νεύρου στο άνω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πίεση στο στήθος και τον κορμό. Είναι ασυνήθης και μπορεί να παρερμηνευθεί ως έρπης ζωστήρας.
 • Η οσφυϊκή ριζοπάθεια είναι η πίεση σε μία από τις νευρικές ρίζες στη μέση. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στα ισχία και ισχιαλγία ή έντονο πόνο στο πόδι. Ακράτεια, σεξουαλική δυσλειτουργία ή παράλυση μπορεί επίσης να εκδηλωθούν σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της ριζοπάθειας που έχετε. Μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικές περιοχές της πλάτης, των χεριών και των ποδιών και περιλαμβάνουν:

 • Οξύ πόνο που μπορεί να επιδεινώνεται με συγκεκριμένες κινήσεις
 • Έντονο πόνο
 • Μούδιασμα
 • Αδυναμία και αίσθηση μυρμηγκιάσματος
 • Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση
 • Απώλεια αντανακλαστικών

Αίτια

Τι προκαλεί τη ριζοπάθεια;

Η ριζοπάθεια συμβαίνει όταν ένα νεύρο συμπιέζεται από τους περιβάλλοντες ιστούς. Μερικές φορές μπορεί να προκαλείται από δισκοκήλη. Η δισκοκήλη ξεκινά με εξασθένηση ή ρήξη του εξωτερικού τμήματος του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο πυρήνας, ή τον μέσο τμήμα, πιέζει προς τα έξω ασκώντας πίεση στα παρακείμενα νεύρα.

Οι οστικές άκανθες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ριζοπάθεια. Οι οστικές άκανθες είναι όταν επιπλέον οστίτης ιστός σχηματίζεται σε ένα τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί λόγω τραύματος ή οστεοαρθρίτιδας. Οι οστικές ακανθες μπορεί να προκαλέσουν ακαμψία στη σπονδυλική στήλη και να στενέψουν το χώρο όπου εντοπίζονται τα νεύρα συμπιέζοντάς τα.

Η ριζοπάθεια μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα γήρανσης ή τραύματος.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ριζοπάθειας;

Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στην σπονδυλική στήλη με την πάροδο των ετών. Η ριζοπάθεια συνήθως επηρεάζει άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών.

Παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η παχυσαρκία, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ριζοπάθειας. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κακή στάση σώματος, οι δυσμορφίες στη σπονδυλική στήλη, όπως η σκολίωση, και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ριζοπάθειας. Η πάθηση μπορεί επίσης να είναι κληρονομική, επομένως έχετε αυξημένες πιθανότητες εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από τη νόσο.

Διάγνωση

Πως διαγιγνώσκεται η ριζοπάθεια;

Για τη διάγνωση της ριζοπάθειας, ο γιατρός αρχικά θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Στη συνέχεια, μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως:

 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ για την εξέταση της ευθυγράμμισης των οστών ή τη στένωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων
 • Μαγνητική τομογραφία για την απεικόνιση των μαλακών ιστών, του νωτιαίου μυελού και των ριζών των νεύρων
 • Αξονική τομογραφία για την εξέταση λεπτομερειών των οστών, όπως οστικές άκανθες
 • Ηλεκτρομυογράφημα για τη μέτρηση των ηλεκτρικών ώσεων των μυών όταν βρίσκονται σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια συσπάσεων, κάτι το οποίο θα βοηθήσει το γιατρό να ταυτοποιήσει τυχόν βλάβη
 • Μελέτη νευρικής αγωγιμότητας για τη μέτρηση της ικανότητας των νεύρων να στέλνουν ηλεκτρικές ώσεις

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ριζοπάθεια;

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κατ’ οίκον φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό θεραπειών.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να φοράτε νάρθηκα ή ένα μαλακό κολάρο αυχένα για την ακινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκουράσετε την περιοχή που εμφανίζει πόνο.

Η βραχυπρόθεσμη ξεκούραση στο κρεβάτι ή οι συσκευές έλξης είναι επιλογές που μπορεί να σας προτείνει ο γιατρός σας. Οι συσκευές έλξης περιλαμβάνουν την χρήση βαρών ή άλλων ειδικών συσκευών για την ανακούφιση της πίεσης στη σπονδυλική στήλη δημιουργώντας χώρο μεταξύ των σπονδύλων.

Ο γιατρός επιπλέον μπορεί να σας προτείνει φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία ζεστού και κρύου, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης, έκτασης και προστασίας της πάσχουσας περιοχής.

Για κάποια άτομα, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης της πάσχουσας περιοχής.

Φαρμακευτική αγωγή

Κάποια φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ριζοπάθειας:

 • Αναλγητικά
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και ναπροξένη
 • Μυοχαλαρωτικά
 • Από του στόματος χορηγούμενα κορτικοστεροειδή
 • Συνταγογραφουμενα οπιοειδη για πολύ έντονο πόνο
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών στη σπονδυλική στήλη στην πάσχουσα περιοχή

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση εάν η πάθηση δεν βελτιώνεται εντός μιας συγκεκριμένης περιόδου. Αυτή η περίοδος τυπικά ορίζεται γύρω στις 6 με 12 εβδομάδες συντηρητικής θεραπείας. Μπορεί επίσης να σας προτείνει επέμβαση εάν πολλά πολλά νεύρα επηρεάζονται ή η νευρική λειτουργία έχει μειωθεί παρά τη θεραπεία.

Η επέμβαση συνήθως απελευθερώνει την πίεση από τα νεύρα. Η εν λόγω διαδικασία ονομάζεται δισκεκτομή και περιλαμβάνει την απομάκρυνση οστικών ακάνθων ή τμήματος μιας δισκοκήλης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τμήμα ενός σπονδύλου μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ή να υποστεί σύμφυση.

Όπως και σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, έτσι και σε αυτή υπάρχουν κίνδυνοι, όπως λοίμωξη, αιμορραγία και επιπλοκές από την αναισθησία. Μετά την ανάρρωση από την επέμβαση, κάποια άτομα εξακολουθούν να βιώνουν πόνο ή άλλα συμπτώματα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ριζοπάθειας;

Τα περισσότερα άτομα με ριζοπάθεια βελτιώνονται με συντηρητική θεραπεία, όπως φάρμακα και φυσικοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση συστήνεται μόνο σε ορισμένα άτομα. Και αυτά τα άτομα συνήθως παρουσιάζουν βελτίωση μετά την περίοδο ανάρρωσης. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η δισκοπάθεια;

Συμβουλές για την υγεία της σπονδυλικής στήλης

 1. Διατηρήστε μία καλή στάση σώματος. Μην καμπουριάζετε και έχετε και τα δύο πέλματά σας στο πάτωμα όταν κάθεστε.
 2. Σηκώστε αντικείμενα με τα γόνατα σας και όχι με την πλάτη σας. Μη σκύβετε για να σηκώσετε κάτι, αλλά λύγισε τα γόνατά σας.
 3. Κάνετε συχνά διαλείμματα όταν πραγματοποιείτε μία επαναλαμβανόμενη εργασία.
 4. Επιλέξτε παπούτσια με καλή υποστήριξη της ποδικής καμάρας και αποφύγετε τα ψηλά τακούνια για παρατεταμένες περιόδους.
 5. Ασκηθείτε καθημερινά. Η καλή σωματική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει και να προστατεύσει τη σπονδυλική στήλη.

Μειώστε τις πιθανότητες εκδήλωσης ριζοπάθειας διατηρώντας μία καλή στάση σώματος και ένα υγιές βάρος.

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς τεχνικές όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα για την πρόληψη τραυματισμών της πλάτης και της μέσης. Θυμηθείτε, πάντα να χρησιμοποιείτε τα γόνατά σας όταν σηκώνεται αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λυγίζετε τα γόνατα και όχι την πλάτη σας. Ζητήστε βοήθεια για να μετακινήσετε βαριά ή ογκώδη αντικείμενα.

Όταν πραγματοποιείτε κάποια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, κάντε συχνά διαλείμματα.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι με ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε μία νέα ρουτίνα άθλησης. Η υγεία της σπονδυλικής στήλης διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη της ριζοπάθειας.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute radiculopathies. (n.d.) hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/nervous_system_disorders/acute_radiculopathies_134,11/

2. Cervical radiculopathy (pinched nerve). (2015, June) orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00332

3. Clinical guidelines for diagnosis and treatment of lumbar disc herniation with radiculopathy. (2012) spine.org/Portals/0/Documents/ResearchClinicalCare/Guidelines/LumbarDiscHerniation.pdf

4. Diagnosis and treatment of cervical radiculopathy from degenerative disorders. (2010) spine.org/Portals/0/Documents/ResearchClinicalCare/Guidelines/CervicalRadiculopathy.pdf

5. Mayo Clinic Staff. (2016, March 1). Pinched nerve: Definition mayoclinic.com/health/pinched-nerve/DS00879/METHOD=print&DSECTION=all

6. Pinched nerve, radiculopathy. (n.d.) ucdmc.ucdavis.edu/spine/specialties/pinched_nerve.html

7. Pinched nerves. (2014, July 7) my.clevelandclinic.org/disorders/radiculopathy/hic_pinched_nerves.aspx

8. Radiculopathy. (2014, November) weillcornellbrainandspine.org/condition/radiculopathy/symptoms-radiculopathy