Καρκίνος

Σάρκωμα Kaposi

Τι είναι το σάρκωμα Kaposi;

Το σάρκωμα Kaposi (KS) είναι ένας καρκινικός όγκος, ο οποίος εμφανίζεται σε πολλαπλές θέσεις στο δέρμα και γύρω από μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιοχές:

 • Μύτη
 • Στόμα
 • Γεννητικά όργανα
 • Πρωκτός

Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και σε εσωτερικά όργανα. Αυτό οφείλεται σε έναν ιό που ονομάζεται Human herpesvirus 8 ή HHV-8.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το σάρκωμα Kaposi είναι μία πάθηση που καθορίζει την ύπαρξη AIDS. Αυτό σημαίνει ότι, όταν το σάρκωμα Kaposi είναι παρόν σε ένα άτομο θετικό για τον HIV, η κατάστασή του έχει εξελιχθεί σε AIDS. Γενικά, σημαίνει επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει κατασταλεί τόσο ώστε να αναπτυχθεί σάρκωμα Kaposi.

Ωστόσο, αν έχετε σάρκωμα Kaposi, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε AIDS. Η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Ποιοι είναι οι τύποι του σαρκώματος Kaposi;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι του σαρκώματος Kaposi:

Σχετιζόμενο με το AIDS σάρκωμα Kaposi

Σε άτομα θετικά για τον HIV, το σάρκωμα Kaposi εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ομοφυλόφιλους άντρες και όχι σε άλλα άτομα που έχουν μολυνθεί από HIV μέσω χρήσης ενδοφλέβιων ουσιών ή μέσω μετάγγισης αίματος. Ο έλεγχος της λοίμωξης του HIV με αντιρετροϊκή θεραπεία έχει μεγάλη επίπτωση στην ανάπτυξη του σαρκώματος Kaposi.

Κλασικό σάρκωμα Kaposi

Το κλασικό σάρκωμα Kaposi αναπτύσσεται κυρίως σε ηλικιωμένους άνδρες με καταγωγή από τη Νότια Μεσόγειο ή την Ανατολική Ευρώπη. Τυπικά, εμφανίζεται πρώτα στα πόδια και τα άκρα ποδός. Λιγότερο συχνά μπορεί να επηρεάσει το βλεννογόνο του στόματος και του γαστρεντερικού σωλήνα. Εξελίσσεται αργά με την πάροδο αρκετών ετών και συνήθως δεν αποτελεί αιτία θανάτου.

Αφρικανικό σάρκωμα Kaposi

Το Αφρικανικό σάρκωμα Kaposi παρατηρείται κυρίως σε άτομα της Υποσαχάριας Αφρικής λόγω της κυριαρχίας του ιού HHV-8 εκεί.

Σάρκωμα Kaposi σχετιζόμενο με ανοσοκαταστολή

Το σάρκωμα Kaposi σχετιζόμενα με ανοσοκαταστολή εμφανίζεται σε άτομα που έχουν λάβει μόσχευμα νεφρού ή άλλου οργάνου. Σχετίζεται με τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που δίνονται στους εν λόγω ασθενείς, ώστε το σώμα να αποδειχθεί το νέο όργανο. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με το όργανο που έχει λάβει ο δέκτης και πιθανώς περιέχει τον ιό HHV-8. Η εξέλιξη της νόσου είναι παρόμοια με το κλασικό σάρκωμα Kaposi.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του σαρκώματος Kaposi;

Το δερματικό σάρκωμα Kaposi μοιάζει με επίπεδες ή ανυψωμένες ερυθρές ή μωβ κηλίδες στο δέρμα. Το σάρκωμα Kaposi συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο, γύρω από τη μύτη ή το στόμα, ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και να αλλάζει γρήγορα σχήμα με την πάροδο του χρόνου. Οι εν λόγω κακώσεις του δέρματος μπορεί να αιμορραγούν ή να μετατρέπονται σε έλκη όταν η επιφάνειά τους καταστρέφεται. Εάν επηρεάσει τα κάτω τμήματα των ποδιών, μπορεί να εμφανιστεί επίσης διόγκωση.

Το σάρκωμα Kaposi μπορεί να επηρεάσει εσωτερικά όργανα, όπως τους πνεύμονες, το ήπαρ, τα έντερα, αλλά είναι λιγότερο συχνό από το δερματικό σάρκωμα Kaposi. Στην περίπτωση προσβολής κάποιου εσωτερικού οργάνου, δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις ή συμπτώματα. Όμως, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος μπορεί να βιώσετε αιμορραγία εάν επηρεάζονται οι πνεύμονες ή ο γαστρεντερικός σωλήνας. Μπορεί ακόμα να παρατηρήσετε λαχάνιασμα. Μία άλλη περιοχή που μπορεί να εκδηλωθεί το σάρκωμα Kaposi είναι ο βλεννογόνος του στόματος. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα αποτελούν αιτία αναζήτησης ιατρικής φροντίδας.

Παρόλο που εξελίσσεται σχετικά αργά, το σάρκωμα Kaposi μπορεί εν τέλει να αποβεί θανατηφόρο. Για αυτό, θα πρέπει να αναζητάτε πάντα κατάλληλη θεραπεία.

Οι μορφές του σαρκώματος Kaposi που εμφανίζονται σε άντρες και μικρά παιδιά στην τροπική Αφρική είναι οι πιο σοβαρές. Αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο μέσα σε λίγα χρόνια.

Επειδή το κλασικό σάρκωμα Kaposi εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, πολλά άτομα πεθαίνουν από άλλες αιτίες προτού το σάρκωμα Kaposi γίνει τόσο σοβαρό ώστε να προκαλέσει το θάνατο.

Το σάρκωμα Kaposi που σχετίζεται με το AIDS είναι αντιμετωπίσιμο και δεν αποτελεί το ίδιο αιτία θανάτου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σάρκωμα Kaposi;

Ο γιατρός θα διαγνώσει το σάρκωμα Kaposi μέσω μιας κλινικής εξέτασης και κάνοντας ορισμένες ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας. Επειδή και άλλες παθήσεις μπορεί να φαίνονται παρόμοιες με το σάρκωμα Kaposi, μία δεύτερη εξέταση πιθανώς θα κριθεί απαραίτητη. Εάν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα του σαρκώματος, αλλά ο γιατρός υποπτεύεται ότι μπορεί να πάσχετε από αυτό, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις.

Ο έλεγχος για το σάρκωμα Kaposi περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μεθόδους, ανάλογα με την περιοχή όπου υπάρχει υποψία της κάκωσης:

 • Η βιοψία περιλαμβάνει την απομάκρυνση κυττάρων από τη θεωρητικά πάσχουσα περιοχή. Ο γιατρός θα στείλει το δείγμα σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.
 • Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ θα βοηθήσει το γιατρό να αναζητήσει ενδείξεις του σαρκώματος Kaposi στους πνεύμονες.
 • Η ενδοσκόπηση είναι μία διαδικασία εξέτασης του άνω γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος περιλαμβάνει τον οισοφάγου και το στόμαχο. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει έναν μακρύ λεπτό σωλήνα με κάμερα και εργαλεία βιοψίας στην άκρη για να εξετάσει το εσωτερικό του γαστρεντερικού σωλήνα και να λάβει δείγμα ιστού.
 • Η βρογχοσκόπηση είναι μία ενδοσκόπηση των πνευμόνων.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές του σαρκώματος Kaposi;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του σαρκώματος Kaposi οι οποίοι περιλαμβάνουν:

 • Απομάκρυνση
 • Χημειοθεραπεία
 • Ιντερφερόνες (αντιϊικός παράγοντας)
 • Ακτινοθεραπεία

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσετε τη βέλτιστη για εσάς θεραπεία. Ανάλογα με την κατάσταση, ο γιατρός μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προτείνει απλή παρατήρηση. Για πολλά άτομα με σάρκωμα Kaposi που σχετίζεται με AIDS, η αντιμετώπιση του AIDS με αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να επαρκεί για τη θεραπεία του σαρκώματος.

Αφαίρεση

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αφαίρεσης των όγκων του σαρκώματος Kaposi χειρουργικά. Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται μόνο αν κάποιος έχει μικρές κακώσεις και μπορεί να είναι η μόνη παρέμβαση που χρειάζεται.

Η κρυοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί για το πάγωμα και τη θανάτωση του όγκου. Η καυτηρίαση με ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για τη θανάτωση του όγκου. Αυτές οι θεραπείες αντιμετωπίζουν μόνο μεμονωμένες κακώσεις και δεν μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση νέων από τη στιγμή που δεν επηρεάζουν την υποκείμενη λοίμωξη από τον ιό HHV-8.

Χημειοθεραπεία

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη χημειοθεραπεία με μεγάλη προσοχή, επειδή πολλοί ασθενείς έχουν ήδη ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το πιο κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του σαρκώματος Kaposi είναι το λιποσωμιακή δοξορουβικίνη. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνο όταν εμπλέκεται μεγάλη περιοχή του δέρματος, όταν το σάρκωμα Kaposi προκαλεί συμπτώματα σε εσωτερικά όργανα ή όταν μικρές δερματικές κακώσεις δεν ανταποκρίνονται σε άλλη τεχνική απομάκρυνσης.

Άλλες θεραπείες

Οι ιντερφερόνες είναι πρωτεΐνες που υπάρχουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει με ένεση μία ιατρικά ανεπτυγμένη έκδοση ιντερφερονών για να βοηθήσει ασθενείς με σάρκωμα Kaposi αν έχουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ακτινοθεραπεία αποτελείται από ακτίνες υψηλής ενέργειας που στοχεύουν σε συγκεκριμένο τμήμα του σώματος. Είναι χρήσιμη μόνο όταν οι κακώσεις δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματος.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του σαρκώματος Kaposi;

Το σάρκωμα Kaposi είναι ιάσιμο με την κατάλληλη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξελίσσεται πολύ αργά. Ωστόσο, δίχως θεραπεία μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές με τον γιατρό σας.

Μην αφήνετε οποιονδήποτε να έρθει σε επαφή με τις δερματικές κακώσεις σας αν πιστεύετε ότι πάσχετε από σάρκωμα Kaposi. Επισκεφτείτε το γιατρό σας και ξεκινήστε θεραπεία αμέσως.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το σάρκωμα Kaposi;

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγγίζετε τις κακώσεις οποιουδήποτε ατόμου που πάσχει από σάρκωμα Kaposi.

Εάν είστε θετικός στον HIV, έχετε λάβει μόσχευμα οργάνου ή για κάποιον άλλο λόγο έχετε πιθανότητες εμφάνισης σαρκώματος Kaposi, ο γιατρός θα σας προτείνει αντιρετροϊκή θεραπεία υψηλής δραστικότητας (HAART). Η θεραπεία αυτή μειώνει την πιθανότητα των ατόμων θετικών στον HIV να αναπτύξουν σάρκωμα Kaposi και AIDS, επειδή αντιμετωπίζει την HIV λοίμωξη.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Kaposi sarcoma treatment. (2015, November 13) ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032625/

2. Morgan, J., & Oakley, A. (n.d.). Kaposi sarcoma dermnetnz.org/lesions/kaposi-sarcoma.html

3. What is Kaposi sarcoma? (2016, February 9) cancer.org/cancer/kaposisarcoma/detailedguide/kaposi-sarcoma-what-is-kaposi-sarcoma