Ψυχικές νόσοι

Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας

Τι είναι η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας;

Η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας (SPD) είναι ένας τύπος εκκεντρικής διαταραχής προσωπικότητας. Ένα άτομο με την εν λόγω διαταραχή συμπεριφέρεται διαφορετικά και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων ή να φαίνεται ότι έχει έλλειψη προσωπικότητας. Όμως, τα συγκεκριμένα άτομα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σχετικά καλά εντός των κοινωνιών.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας;

Η πάθηση συνήθως διαγιγνώσκεται τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Τα άτομα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας:

  • Φαίνονται αποσυνδεδεμένα από το περιβάλλον και τους γύρω τους
  • Προτιμούν να είναι μόνα
  • Αποφεύγουν κοινωνικές περιστάσεις
  • Δεν επιθυμούν διαπροσωπικές σχέσεις
  • Φαίνονται αδιάφορα ή απαθή
  • Δεν απολαμβάνουν δραστηριότητες
  • Δυσκολεύονται να συναναστραφούν με άλλους
  • Έχουν έλλειψη κινήτρων

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες και οι αιτίες για την εμφάνιση της σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας;

Τα περισσότερα άτομα με την εν λόγω πάθηση έχουν ένα συγγενή με σχιζοφρένεια, σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας ή σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι οποίοι φαίνεται πως επιδρούν κυρίως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας
  • Κακοποίηση ή παραμέληση ως παιδί
  • Ύπαρξη ενός συναισθηματικά αποσυνδεδεμένου γονέα

Η διαταραχή εκδηλώνεται πιο συχνά στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας;

Ο γιατρός θα ξεκινήσει με μία πλήρη κλινική εξέταση. Θα αναζητήσει σωματικές παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας. Επιπλέον, θα σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα ολοκληρώσει μία ψυχιατρική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή ερωτηματολογίων αναφορικά με τα συμπτώματα και τις σκέψεις σας. Επίσης, θα σας ρωτήσει για την παιδική σας ηλικία, τις σχέσεις σας και την εργασία σας. Οι απαντήσεις σας θα βοηθήσουν το γιατρό να πραγματοποιήσει τη διάγνωση. Επίσης, αν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε σε θεραπεία, θα σχεδιάζει το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας;

Πολλά άτομα επιλέγουν να μην αναζητήσουν θεραπεία, επειδή η θεραπεία περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα. Όμως, η θεραπεία είναι αποτελεσματική αν επιθυμείτε να αλλάξετε.

  • Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι σχεδιασμένη για την αλλαγή της συμπεριφοράς. Είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για την εν λόγω πάθηση, επειδή διδάσκει πώς να αλλάξετε τις σκέψεις σας και τις συμπεριφορές σας σε κοινωνικές περιστάσεις. Αυτό θα σας κάνει πιο δεκτικό στην αναζήτηση κοινωνικών σχέσεων.
  • Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μία άλλη επιλογή που θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε κοινωνικές δεξιότητες και να νιώσετε πιο άνετα σε κοινωνικές περιστάσεις.
  • Η φαρμακευτική αγωγή γενικά δεν χρησιμοποιείται εκτός και αν οι προαναφερθείσες θεραπευτικές μέθοδοι αποβούν αναποτελεσματικές. Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα για την αντιμετώπιση της σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας. Όμως, τα φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων που εκδηλώνονται σε συνδυασμό με διαταραχές προσωπικότητας, όπως η κατάθλιψη ή η αγωνία. Η βουπροπιόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει το αίσθημα ευχαρίστησης. Τα αντιψυχωτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αισθημάτων αδιαφορίας.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας;

Η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας είναι μία χρόνια πάθηση που δεν έχει ίαση. Κάποια άτομα δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν εργασιακές ή διαπροσωπικές σχέσεις. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να εργάζονται κανονικά και να ζουν μία σχετικά φυσιολογική ζωή. Αν έχετε σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Schizoid personality disorder. (2017). psychologytoday.com/conditions/schizoid-personality-disorder

2. Schizoid personality disorder. (2010). mayoclinic.com/health/schizoid-personality-disorder/DS00865