Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στις γυναίκες

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), γνωστά και ως σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, μεταδίδονται από κολπική, πρωκτική ή στοματική σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα των ΣΜΝ στις γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνουν:

• κολπική φαγούρα
• εξανθήματα
• ασυνήθιστες εκκρίσεις (διαφορετικό χρώμα, υφή ή οσμή των εκκρίσεων)
• πόνο

Πολλά ΣΜΝ δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υπογονιμότητας και σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για αυτό είναι σημαντικό να μην υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σεξουαλικοί σύντροφοι και να προστατεύετε το σώμα σας από αυτά με ασφαλή σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων χλαμυδίων και γονόρροιας εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμά ότι 20 εκατομμύρια νέες με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εμφανίζονται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε χρόνο παγκοσμίως, υπάρχουν περίπου 357 εκατομμύρια περιπτώσεις νέων κρουσμάτων της σύφιλης, των χλαμυδίων, της γονόρροιας και της τριχομονάδωσης.

Πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και γι αυτό το λόγο μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν τη λοίμωξη και ότι χρειάζονται θεραπεία.

Οι μη θεραπευόμενες ΣΜΛ προκαλούν στειρότητα σε τουλάχιστον 24.000 γυναίκες ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα επιπλοκών όπως ο κοιλιακός πόνος ή η έκτοπη κύηση.

Κοινά ΣΜΝ στις γυναίκες

Ορισμένα από τα πιο συχνά ΣΜΝ στις γυναίκες περιλαμβάνουν:
ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
γονόρροια
χλαμύδια
έρπη γεννητικών οργάνων

Ο HPV είναι το πιο κοινό ΣΜΝ στις γυναίκες. Είναι επίσης η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το διαθέσιμο εμβόλιο περιέχει τα πιο συχνά και επικίνδυνα στελέχη του HPV που προκαλούν καρκίνο της μήτρας βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο κατά του HPV: Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου;

Τα εμβόλια HPV συνέβαλαν στη μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι κοινές βακτηριακές λοιμώξεις. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι ελέγχουν αυτόματα και τις δύο μολύνσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι επίσης κοινός.

Συμπτώματα Πρόληψη Εγκυμοσύνη και ΣΜΝ Βιασμός και ΣΜΝ

Συμπτώματα

Συχνά συμπτώματα

Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τα πιθανά συμπτώματα ΣΜΝ έτσι ώστε να μπορούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή εάν είναι απαραίτητο. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιγράφονται παρακάτω.

Αλλαγές στην ούρηση: Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή αίσθημα καύσης κατά τη διάρκεια της ούρησης, τη συχνοουρία ή την παρουσία αίματος στα ούρα.

Μη φυσιολογική κολπική έκκριση: Η εμφάνιση αλλά και η αλλαγή της συγκέντρωσης της κολπικής έκκρισης αλλάζει συνεχώς μέσα από στον έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας. Η παχιά, λευκή έκκριση μπορεί να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης από μύκητες. Όταν η έκκριση είναι κίτρινη ή πράσινη, μπορεί να υποδηλώνει γονόρροια ή τριχομονάδωση.

Κνησμός στην περιοχή του κόλπου: Ο κνησμός (φαγούρα) είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα που μπορεί ή δεν μπορεί να σχετίζεται με ΣΜΝ. μπορεί να περιλαμβάνουν:
• αλλεργική αντίδραση σε ένα προφυλακτικό από λατέξ
• μυκητιασική λοίμωξη
• ψείρες ή ψώρα
κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
• τις πρώτες φάσεις των περισσότερων βακτηριακών και ιογενών ΣΜΝ

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ: Αυτό το σύμπτωμα συχνά παραβλέπεται, αλλά ο κοιλιακός ή πυελικός πόνος μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονώδους νόσου της πυέλου (PID). Το PID προκαλείται συνήθως από ένα προχωρημένο στάδιο μόλυνσης με χλαμύδια ή γονόρροια.

Μη φυσιολογική αιμορραγία: Η μη φυσιολογική αιμορραγία είναι ένα άλλο πιθανό σημάδι πυελικής φλεγμονώδους νόσου ή άλλων προβλημάτων αναπαραγωγής από ΣΜΝ.

Εξανθήματα ή πληγές: Πληγές ή μικροσκοπικά σπυράκια γύρω από τα χείλη του αιδοίου ή τον κόλπο μπορεί να υποδεικνύουν έρπητα, HPV ή σύφιλη.

Πρόληψη

 

Ο καθένας πρέπει να λαμβάνει ορισμένα προληπτικά μέτρα για να αποφύγει τη μετάδοση ή προσβολή από ΣΜΝ. Δεν θα πρέπει να εναλλάσσετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, να τηρείτε την ασφαλή σεξουαλική επαφή και όσοι γνωρίζετε ότι πάσχετε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα οφείλετε να ενημερώνετε τον σεξουαλικό σύντροφό σας και να αποφεύγετε την επαφή έως ότου ολοκληρώσετε τη θεραπεία σας.

Τακτικές εξετάσεις

Συνήθως, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ένα τεστ Παπανικολάου μία φορά το χρόνο ή όπως αλλιώς ορίσει ο/η γυναικολόγος τους. Είναι επίσης σημαντικό να ρωτήσετε αν θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για οποιαδήποτε άλλα ΣΜΝ και εάν προτείνεται ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV για την ηλικία σας και την περίπτωσή σας.

Διαβάστε επίσης: Εξέταση γονόρροιας (GC test)

Εξέταση για χλαμύδια

Εξέταση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Εξέταση για την τριχομονάδωση

Ασφαλής σεξουαλική επαφή

Είτε πρόκειται για κολπικό, πρωκτικό, είτε για στοματικό σεξ, ένα προφυλακτικό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας. Τα θηλυκά προφυλακτικά μπορούν να παρέχουν ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας. Οι απόψεις εξακολουθούν να αντικρούονται ως προς το εάν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο το αντρικό προφυλακτικό για την πρόληψη της μετάδοσης των ΣΜΝ.

Διαβάστε εδώ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ

Προσοχή! Τα σπερματοκτόνα, το αντισυλληπτικό χάπι και άλλες μορφές αντισύλληψης μπορεί να προστατεύσουν από την εγκυμοσύνη, αλλά δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ.

Επικοινωνία και ειλικρίνεια

Είναι απαραίτητη η ειλικρινής επικοινωνία τόσο με το γιατρό σας όσο και με τον σύντροφό σας για το σεξουαλικό ιστορικό.

Εγκυμοσύνη και ΣΜΝ

Οι γυναίκες μπορούν να προσβληθούν από ΣΜΝ ενώ είναι έγκυες. Επειδή πολλές λοιμώξεις δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ορισμένες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι είναι μολυσμένες.
Αυτές οι μολύνσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή σας και του μωρού σας. Το μωρό μπορεί να προσβληθεί από ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, οπότε κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη θεραπεία. Όλες οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιιικά φάρμακα για να αποφευχθεί η πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης στο παιδί σας.

Βιασμός και ΣΜΝ

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να προσβληθούν από ΣΜΝ ως άμεσο αποτέλεσμα μιας σεξουαλικής επίθεσης (βιασμός). Γυναίκες που έχουν πέσει θυματα βιασμού πρέπει άμεσα να ελεγχθούν από τον γυναικολόγο τους για να αξιολογηθούν πιθανοί τραυματισμοί και να γίνει λήψη DNA.  Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ελέγχει επίσης, για πιθανή μόλυνση από κάποιο ΣΜΝ. Εάν έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από την σεξουαλική επίθεση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη.

Ανάλογα με το άτομο και τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου και το ιατρικό ιστορικό του, ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει προληπτική θεραπεία, που περιλαμβάνει:
• αντιβιοτικά
• ένα εμβόλιο ηπατίτιδας
• ένα εμβόλιο HPV
• HIV αντιιικό φάρμακο

Η παρακολούθηση από έναν γυναικολόγο κατά το συνιστώμενο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά και ότι αντιμετωπίζονται επαρκώς οι πιθανές λοιμώξεις.

 

Τι πρέπει να κάνετε μετά τη διάγνωση:


• Αρχίστε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενη θεραπεία αμέσως.
• Επικοινωνήστε με τους συντρόφους σας και ενημερώστε τους ότι πρέπει να εξεταστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία.
• Αποφύγετε το σεξ έως ότου η λοίμωξη σας είτε θεραπευθεί είτε μέχρις ότου ο γιατρός σας δώσει έγκριση. Στην περίπτωση βακτηριακών λοιμώξεων, πρέπει να περιμένετε έως ότου τα φάρμακα θεραπεύσουν εσάς και το σύντροφό σας.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. STD testing. (n.d.) Retrieved from plannedparenthood.org/health-info/stds-hiv-safer-sex/std-testing

2. lth.org/stdsstis/statistics/ STDs during pregnancy – CDC fact sheet. (2016, March 28) cdc.gov/std/pregnancy/stdfact-pregnancy.htm

3. Sexually transmitted infections (STIs): Fact sheet. (2016, August) who.int/mediacentre/factsheets/fs110/en/

4. Statistics. (n.d.) ashasexualhealth.org/stdsstis/statistics/

5. Sexual assault and abuse and STDs. (2015, June 4) cdc.gov/std/tg2015/sexual-assault.htm

6. herpes/stdfact-herpes.htm Mayo Clinic Staff. (2015, March 18). STD symptoms: Commons STDs and their symptoms mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/in-depth/std-symptoms/art-20047081

7. Genital herpes- CDC fact sheet. (2016, May 19) cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm

8. CDC fact sheet: 10 ways STDs impact women differently from men. (2011, April). Retrieved from cdc.gov/std/health-disparities/stds-women-042011.pdf