Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση

Τι είναι η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση;

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση είναι ένας τύπος καλοήθους βλάβης του δέρματος. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από το μελάνωμα, ένα πολύ σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Εάν το δέρμα σας αλλάζει απρόσμενα, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο.

Εμφάνιση

Πώς μοιάζει η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση;

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση συνήθως ταυτοποιείται εύκολα από την εμφάνιση.

Θέση

Πολλαπλές σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις μπορεί να εμφανιστούν, παρόλο που στην αρχή είναι συνήθως μόνο μία. Οι μάζες αυτές εντοπίζονται σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως:

 • Στο στήθος
 • Στο τριχωτό της κεφαλής
 • Στους ώμους
 • Στην πλάτη
 • Στην κοιλιακή χώρα
 • Στο πρόσωπο

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, πέρα από τα πέλματα και τις παλάμες.

Υφή

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις συχνά ξεκινούν ως μικρές, ανώμαλες περιοχές και με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουν μία σκληρή, κηρώδη επιφάνεια. Συχνά περιγράφονται και ως «κολλώδεις». Μπορεί επίσης να έχουν ελαφρώς ανυψωμένες επιφάνειες.

Σχήμα

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις συνήθως στρογγυλές ή σε σχήμα οβάλ.

Χρώμα

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι συνήθως καφέ, αλλά μπορεί να είναι κίτρινες, λευκές ή μαύρες.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της πάθησης περιλαμβάνουν:

Προχωρημένη ηλικία

Η πάθηση συχνά εμφανίζεται στους μεσήλικες. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο των ετών.

Οικογενειακό ιστορικό σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης

Η εν λόγω δερματική πάθηση συχνά παρουσιάζει κληρονομικότητα. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των πασχόντων συγγενών πρώτου βαθμού.

Συχνή έκθεση στον ήλιο

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η έκθεση στον ήλιο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση. Ωστόσο, οι εν λόγω μάζες αναπτύσσονται και σε περιοχές του δέρματος που καλύπτονται όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στον ήλιο.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοείτε τις βλάβες στο δέρμα σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωρίσετε μεταξύ μιας αβλαβούς και μιας επικίνδυνης κάκωσης. Μερικές φορές κάτι το οποίο μοιάζει με σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μελάνωμα.

Ο γιατρός θα ελέγξει το δέρμα σας εάν:

 • Έχει νέες βλάβες ή κακώσεις
 • Υπάρχει αλλαγή στην εμφάνιση μιας υπάρχουσας βλάβης
 • Υπάρχει μόνο μία βλάβη (η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση συνήθως εμφανίζεται ως αρκετές μάζες και όχι μεμονωμένη)
 • Η βλάβη έχει ασυνήθιστο χρώμα όπως μωβ, μπλε ή κόκκινο-μαύρο
 • Η βλάβη έχει ακανόνιστα όρια
 • Η βλάβη παρουσιάζει ερεθισμό ή πόνο

Αν ανησυχείτε αναφορικά με οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα σας, πραγματοποίησε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί αντί να αγνοείτε ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση;

Ο δερματολόγος είναι σε θέση να διαγνώσει τη σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση με μία απλή κλινική παρατήρηση. Αν δεν μπορεί να καταλήξει με ασφάλεια στη διάγνωση, θα απομακρύνει τμήμα ή ολόκληρη τη μάζα και θα τη στείλει στο εργαστήριο για ανάλυση. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται δερματική βιοψία.

Το δείγμα του δέρματος θα εξεταστεί κάτω από ένα μικροσκόπιο από έναν εξειδικευμένο παθολογοανατόμο, ο οποίος θα διαγνώσει εάν πρόκειται για σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση ή καρκίνο (όπως κακόηθες μελάνωμα).

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση;

Σε πολλές περιπτώσεις, η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση δεν χρειάζεται θεραπεία. Όμως, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να απομακρύνει τις μάζες αυτές εάν έχουν ύποπτη εμφάνιση ή προκαλούν σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα.

Μέθοδοι απομάκρυνσης

Τρεις ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι αφαίρεσης είναι οι εξής:

 • Κρυοχειρουργική, η οποία χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για να παγώσει τη μάζα.
 • Ηλεκτροχειρουργική, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για την αφαίρεση του όγκου. Η περιοχή μουδιάζει πριν τη διαδικασία.
 • Απόξεση, η οποία χρησιμοποιεί ένα χειρουργικό εργαλείο σαν «κουτάλα» για να αφαιρέσει τη μάζα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μαζί με την ηλεκτροχειρουργική.

Έκβαση

Μετά την απομάκρυνση

Το δέρμα μπορεί να είναι πιο ανοιχτού χρώματος στο σημείο της αφαίρεσης. Η διαφορά στο χρώμα του δέρματος συχνά γίνεται λιγότερο ορατή με την πάροδο του χρόνου. Ως επί το πλείστον, η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση δεν επανεμφανίζεται στο ίδιο σημείο, όμως είναι πιθανό να εμφανίσετε μία νέα σε ένα άλλο μέρος του σώματος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved