Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες λεμφικού συστήματος

Σπληνομεγαλία

Τι είναι η σπληνομεγαλία;

Η σπληνομεγαλία είναι μία πάθηση που συμβαίνει όταν ο σπλήνας διογκώνεται.

Ο σπλήνας είναι τμήμα του λεμφικού συστήματος. Βοήθα το ανοσοποιητικό σύστημα αποθηκεύοντας λευκά αιμοσφαίρια και συνεισφέροντας στη δημιουργία των αντισωμάτων.

Το όργανο αυτό βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος κάτω από τα πλευρά και είναι υπεύθυνο για:

  • Την ανακύκλωση του σιδήρου της αιμοσφαιρίνης
  • Το φιλτράρισμα βακτηρίων που είναι καλυμμένα με αντισώματα
  • Την επεξεργασία «παλαιών» ερυθροκυττάρων

Ο σπλήνας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, επειδή συνιστά την πηγή δύο τύπων λευκών αιμοσφαιρίων: των Β και Τ λεμφοκυττάρων. Τα λευκά αιμοσφαίρια προστατεύουν το σώμα από βακτήρια και λοιμώξεις.

Ο σπλήνας έχει περίπου το μέγεθος της γροθιάς σας, αλλά, όταν διογκώνεται, το μέγεθός του αυξάνεται πολύ.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπληνομεγαλίας;

Κάποια άτομα με σπληνομεγαλία είναι εντελώς ασυμπτωματικά και η πάθηση ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια ενός κλινικού ελέγχου ρουτίνας. Αν είστε πολύ αδύνατος/η, μπορεί να είστε σε θέση να νιώσετε το διογκωμένο σπλήνα κάτω από το δέρμα.

Ένα κοινό σύμπτωμα της σπληνομεγαλίας είναι ο πόνος ή η δυσφορία στο άνω αριστερό τμήμα της κοιλιακής χώρας, εκεί όπου βρίσκεται ο σπλήνας.

Μπορεί επίσης να βιώσετε αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας φαγητού. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ο σπλήνας έχει διογκωθεί τόσο πολύ που ασκεί πίεση στο στομάχι.

Αν ο σπλήνας αρχίζει να πιέζει άλλα όργανα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αιματική ροή προς το εν λόγω όργανο, κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή φιλτράρισμα του αίματος.

Εάν ο σπλήνας διογκωθεί υπερβολικά, πιθανώς να απομακρύνει μεγαλύτερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων από την κυκλοφορία του αίματος. Η μη ύπαρξη επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση που ονομάζεται αναιμία.

Αν το όργανο αυτό δεν μπορεί να παράξει επαρκή λευκά αιμοσφαίρια, ως αποτέλεσμα της διόγκωσής του, μπορεί επίσης να βιώνετε πιο συχνές λοιμώξεις.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Αν βιώνετε συμπτώματα σπληνομεγαλίας, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Αν αισθάνεστε πόνο στην άνω αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας ο οποίος είναι έντονος ή επιδεινώνεται όταν αναπνέετε, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Αίτια

Τι προκαλεί τη σπληνομεγαλία;

Μία πληθώρα ασθενειών και καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει σπληνομεγαλία. Λοιμώξεις, όπως η μονοπυρήνωση, είναι ανάμεσα στις πιο κοινές αιτίες της πάθησης. Προβλήματα με το ήπαρ, όπως η κίρρωση και η κυστική ίνωση, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διογκωμένο σπλήνα.

Μία έτερη πιθανή αιτία της σπληνομεγαλίας είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του λεμφικού συστήματος. Ακριβώς επειδή ο σπλήνας είναι μέρος του λεμφικού συστήματος, η φλεγμονή οδηγεί στη διόγκωσή του.

Επιπλέον πιθανές αιτίες της σπληνομεγαλίας περιλαμβάνουν:

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σπληνομεγαλία;

Για την αντιμετώπιση της σπληνομεγαλίας, ο γιατρός θα πρέπει να θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία. Αν η αιτία είναι μία λοίμωξη, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά ανάλογα με το μικροοργανισμό που προκαλεί τη λοίμωξη.

Αν ο μικροοργανισμός είναι βακτήριο, τα αντιβιοτικά θα βοηθήσουν. Αν είναι ιός, όπως στην περίπτωση της μονοπυρήνωσης, δεν θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αφαίρεση του σπλήνα (σπληνεκτομή).

Μπορείτε να ζήσετε μία απόλυτα φυσιολογική και υγιή ζωή μετά την αφαίρεση του σπλήνα. Ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να αυξηθεί, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με τα απαραίτητα εμβόλια.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τη σπληνομεγαλία;

Αν έχετε σπληνομεγαλία, η εύρεση τρόπων πρόληψης της βλάβης του διογκωμένου σπλήνα είναι πολύ σημαντική. Όταν ο σπλήνας έχει διογκωθεί, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ρήξης. Η ρήξη του οργάνου αυτού μπορεί να οδηγήσει σε πολύ έντονη εσωτερική αιμορραγία, η οποία μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Αποφύγετε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή το χόκεϋ, και βεβαιωθείτε ότι πάντα φοράτε τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Αν εμπλακείτε σε ατύχημα, η ζώνη ασφαλείας θα προστατεύσει τα εσωτερικά σας όργανα, συμπεριλαμβανομένου του σπλήνα, και θα μειώσει τις πιθανότητες τραύματος.

Με τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της σπληνομεγαλίας μπορείτε να ζήσετε μία φυσιολογική και υγιή ζωή.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chapman J, et al. (2019). Splenomegaly. StatPearls. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430907/

2. Mayo Clinic Staff. (2016). Enlarged spleen (splenomegaly). mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-spleen/symptoms-causes/syc-20354326

3. Radiation therapy to treat cancer. (2019). cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy/radiation-fact-sheet

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι