Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Σπονδυλική στένωση

Τι είναι η σπονδυλική στένωση;

Η σπονδυλική στήλη είναι μια στήλη οστών, τα οποία ονομάζονται σπόνδυλοι και παρέχουν σταθερότητα και στήριξη στο άνω μέρος του σώματος. Η σπονδυλική στήλη επιτρέπει τη συστροφή και την κίνηση γενικότερα του κορμού. Τα νεύρα περνούν μέσα από τα ανοίγματα των σπονδύλων και μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Τα περιβάλλοντα οστά και οι ιστοί προστατεύουν αυτά τα νεύρα. Αν υποστούν οποιαδήποτε βλάβη, μπορεί να επηρεαστούν σημαντικές λειτουργίες, όπως το περπάτημα, η ισορροπία και η αίσθηση.

Η σπονδυλική στένωση είναι μια κατάσταση στην οποία η σπονδυλική στήλη στενεύει και ξεκινά να συμπιέζει το νωτιαίο μυελό. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως βαθμιαία. Εάν η στένωση είναι ελάχιστη, δεν θα εμφανιστούν συμπτώματα. Η υπερβολική στένωση, όμως, μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Η στένωση μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η σπονδυλική στήλη μπορεί να διαφέρει.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης;

Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα νεύρα συμπιέζονται όλο και περισσότερο. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

 • Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
 • Πόνο χαμηλά στην πλάτη ενώ στέκεστε ή περπατάτε
 • Μούδιασμα στα πόδια ή τους γλουτούς σας
 • Προβλήματα ισορροπίας

Συνήθως η ξεκούραση βοηθά στην μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων, ωστόσο με το περπάτημα και την ορθοστασία επανέρχονται.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της σπονδυλικής στένωσης;

Η πιο συνηθισμένη αιτία της σπονδυλικής στένωσης είναι η γήρανση. Οι εκφυλιστικές διαδικασίες συμβαίνουν σε όλο το σώμα σας, καθώς γερνά. Οι ιστοί στη σπονδυλική στήλη μπορεί να γίνουν πιο παχιοί και τα οστά μεγαλύτερα, συμπιέζοντας τα νεύρα. Παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην σπονδυλική στένωση. Η φλεγμονή που προκαλούν δύναται να ασκήσει πίεση στο νωτιαίο μυελό.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν στένωση περιλαμβάνουν:

 • Καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης ή σκολίωση
 • Η νόσος του Paget, η οποία προκαλεί μη φυσιολογική καταστροφή και επαναδημιουργία των οστών
 • Όγκοι των οστών
 • Αχονδροπλασία, που είναι ένας τύπος νανισμού
 • Εκ γενετής βλάβες της σπονδυλικής στήλης
 • Μία φυσική στένωση της σπονδυλικής στήλης

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η σπονδυλική στένωση;

Εάν έχετε συμπτώματα σπονδυλικής στένωσης, ο γιατρός σας θα ξεκινήσει λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό σας, πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση και παρατηρώντας τις κινήσεις σας. Επίσης, θα σας ζητήσει εξετάσεις για επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως:

 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία για να δει εικόνες της σπονδυλικής σας στήλης
 • Ηλεκτρομυελόγραφημα για να ελέγξει την υγεία των νωτιαίων νεύρων
 • Σπινθηρογράφημα οστών για την ανίχνευση βλάβης ή οστικών ακάνθων στη σπονδυλική στήλη

Θεραπεία

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τη σπονδυλική στένωση;

Θεραπεία πρώτης γραμμής

Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως είναι η πρώτη επιλογή. Ο στόχος είναι να ανακουφίσει τον πόνο σας. Οι ενέσεις κορτιζόνης στη σπονδυλική σας στήλη μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον πόνο.

Η φυσικοθεραπεία συνιστά μια ακόμη επιλογή, διότι μπορεί να ενισχύσει τους μύες και να τεντώσει απαλά το σώμα σας.

Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για σοβαρό πόνο ή εάν υπάρχει νευρολογική απώλεια, καθώς αυτή μπορεί να ανακουφίσει την πίεση μόνιμα. Διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης:

 • Η πεταλοτομή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης. Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος των σπονδύλων σας για να προσφέρει περισσότερο χώρο για τα νεύρα.
 • Η τρηματεκτομή είναι μια επεμβατική μέθοδος που διευρύνει το τμήμα της σπονδυλικής στήλης απ’ όπου εξέρχονται τα νεύρα.
 • Η σπονδυλική σύντηξη τυπικά εκτελείται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά όταν εμπλέκονται πολλαπλά επίπεδα της σπονδυλικής στήλης, για να αποφευχθεί η αστάθεια. Τα οστικά ή μεταλλικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν μαζί τα επηρεασμένα οστά της σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της σπονδυλικής στένωσης;

Άλλες επιλογές, εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να διευκολύνουν τον πόνο της σπονδυλικής στένωσης περιλαμβάνουν:

 • βελονισμό
 • μασάζ
 • θερμοφόρες ή παγοκύστες

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον πόνο σας παρέχοντας μηχανισμούς εκπαίδευσης και αντιμετώπισης.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική για τα άτομα με σπονδυλική στένωση;

Πολλοί άνθρωποι με σπονδυλική στένωση έχουν μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής και παραμένουν ενεργοί. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν τροποποιήσεις στη σωματική τους δραστηριότητα. Πολλά άτομα, επίσης, βιώνουν υπολειπόμενο πόνο μετά από θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lumbar canal stenosis. (2014). my.clevelandclinic.org/health/articles/lumbar-canal-stenosis

2. Questions and answers about spinal stenosis. (2016). niams.nih.gov/health_info/spinal_stenosis/default.asp

3. Spinal stenosis. (n.d.). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024991/