Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Σταθερή στηθάγχη

Τι είναι η σταθερή στηθάγχη;

Η στηθάγχη είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος, ο οποίος συνιστά αποτέλεσμα της μειωμένης αιματικής ροής προς την καρδιά. Η έλλειψη ροής αίματος σημαίνει ότι ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Ο πόνος συνήθως πυροδοτείται από φυσική δραστηριότητα ή συναισθηματικό στρες.

Η σταθερή στηθάγχη (ή angina pectoris) είναι ο πιο κοινός τύπος στηθάγχης. Αποτελεί ένα προβλέψιμο μοτίβο πόνου στο στήθος. Συνήθως μπορείτε να αντιληφθείτε το μοτίβο ανάλογα με το τι κάνετε όταν αισθάνεστε τον πόνο στο στήθος. Η παρακολούθηση της σταθερής στηθάγχης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα πιο εύκολα.

Η ασταθής στηθάγχη είναι ένας άλλος τύπος στηθάγχης. Εμφανίζεται ξαφνικά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Παρόλο που η σταθερή στηθάγχη είναι λιγότερο σοβαρή από την ασταθή, μπορεί να είναι επώδυνη και δυσάρεστη. Και οι δύο τύποι στηθάγχης είναι πρώιμες ενδείξεις μιας υποκείμενης καρδιακής πάθησης, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως μόλις αντιληφθείτε τα συμπτώματα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί τη σταθερή στηθάγχη;

Η σταθερή στηθάγχη συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο για την φυσιολογική του λειτουργία. Η καρδιά λειτουργεί πιο σκληρά όταν ασκείστε ή βιώνετε συναισθηματικό στρες.

Συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως η στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) μπορούν να αποτρέψουν την καρδιά από το να λάβει επαρκές οξυγόνο. Οι αρτηρίες μπορεί να στενέψουν και να γίνουν σκληρές όταν η αθηρωματική πλάκα (μία μάζα που αποτελείται από λίπη, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες) συσσωρεύεται εντός των αρτηριακών τοιχωμάτων. Οι θρόμβοι μπορούν επίσης να μπλοκάρουν τις αρτηρίες και να μειώσουν τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος προς την καρδιά.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες σταθερής στηθάγχης;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της σταθερής στηθάγχης περιλαμβάνουν:

Τα μεγάλα γεύματα, τα εξαντλητικά προγράμματα γυμναστικής και ο υπερβολικά θερμός ή κρύος καιρός μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν σταθερή στηθάγχη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα και σταθερής στηθάγχης;

Η επώδυνη αίσθηση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου σταθερής στηθάγχης συχνά περιγράφεται ως πίεση ή αίσθημα πληρότητας στο κέντρο του στήθους. Ο πόνος περιγράφεται σαν ένα σφίξιμο ή σαν αίσθημα βάρους στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος στον αυχένα, τα χέρια και τους ώμους.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου σταθερής στηθάγχης μπορεί ακόμη να βιώσετε:

  • Ναυτία
  • Ζάλη
  • Λαχάνιασμα
  • Κόπωση
  • Αγωνία
  • Υπερβολική εφίδρωση

Η σταθερή στηθάγχη συνήθως συμβαίνει όταν καταπονείστε σωματικά. Τα συμπτώματα τείνουν να είναι προσωρινά, με διάρκεια μέχρι 15 λεπτά στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό διαφέρει από την ασταθή στηθάγχη, στην οποία ο πόνος μπορεί να είναι διαρκής και πιο έντονος.

Μπορεί να εμφανίσετε επεισόδιο σταθερής στηθάγχης σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Όμως, είναι πιο πιθανό τα συμπτώματα να εκδηλωθούν το πρωί.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η σταθερή στηθάγχη;

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για τη διάγνωση της σταθερής στηθάγχης, όπως:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα: μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και αξιολογεί τον καρδιακό ρυθμό.
  • Αγγειογραφία: είναι ένας τύπος ακτινογραφίας ακτίνων-Χ που επιτρέπει στο γιατρό να δει τα αγγεία και να μετρήσει την αιματική ροή προς την καρδιά.

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν εάν η καρδιά λειτουργεί φυσιολογικά και αν υπάρχουν φραγμένες αρτηρίες.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ένα τεστ κοπώσεως. Κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως, ο γιατρός θα παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή σας καθώς ασκείστε. Η εν λόγω εξέταση μπορεί να καθορίσει εάν η φυσική δραστηριότητα πυροδοτεί τα συμπτώματά σας.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της χοληστερόλης και των επιπέδων της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Υψηλά επίπεδα CRP μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σταθερή στηθάγχη;

Η αντιμετώπιση της σταθερής στηθάγχης περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Συνήθως μπορείτε να προβλέψετε πότε θα εμφανιστεί ο πόνος, επομένως η μείωση της εξαντλητικής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στο στήθος. Συζητήστε το πρόγραμμα γυμναστικής και τη διατροφή με τον γιατρό σας για να καθορίσετε ποιες προσαρμογές του τρόπου ζωής είναι ασφαλείς για εσάς.

Τρόπος ζωής

Συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων σταθερής στηθάγχης. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση και την κατανάλωση μιας διατροφής με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης θα χρειαστεί να διακόψετε το κάπνισμα εάν καπνίζετε.

Οι εν λόγω αλλαγές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση. Οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν τη σταθερή στηθάγχη και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια.

Φάρμακα

Ένα φάρμακο που ονομάζεται νιτρογλυκερίνη ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον πόνο που σχετίζεται με τη σταθερή στηθάγχη. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει πόση νιτρογλυκερίνη πρέπει να λαμβάνετε όταν έχετε ένα επεισόδιο στηθάγχης.

Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε και άλλα φάρμακα για τη διαχείριση υποκειμένων ιατρικών παθήσεων που συνεισφέρουν στη σταθερή στηθάγχη, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις. Εκείνος θα σας συνταγογραφήσει συγκεκριμένα φάρμακα που θα ελέγξουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης περισσότερων επεισοδίων στηθάγχης.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει αντιπηκτικά για την πρόληψη θρόμβων, ένας παράγοντας που συνεισφέρει στη σταθερή στηθάγχη.

Χειρουργική επέμβαση

Μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που καλείται αγγειοπλαστική, χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της σταθερής στηθάγχης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός τοποθετεί ένα μικρό μπαλόνι εντός της αρτηρίας. Το μπαλόνι φουσκώνει έτσι ώστε να διανοίξει την αρτηρία και στη συνέχεια ένα stent (ένα μικροσκοπικό συρμάτινο πλέγμα) εισάγεται για να την διατηρήσει μόνιμα ανοιχτή.

Οι φραγμένες αρτηρίες μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επιδιόρθωση για να προληφθεί ο πόνος στο στήθος. Μία ανοιχτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί για την τοποθέτηση ενός μοσχεύματος στεφανιαίας αρτηρίας (bypass). Αυτό μπορεί να κριθεί απαραίτητο στα άτομα με στεφανιαία καρδιοπάθεια.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με σταθερή στηθάγχη;

Η έκβαση για τα άτομα με σταθερή στηθάγχη είναι γενικά καλή. Η πάθηση συνήθως βελτιώνεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι προσαρμογές του τρόπου ζωής μπορεί επίσης να αποτρέψουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  • Τακτική άσκηση
  • Ισορροπημένη διατροφή

Θα συνεχίσετε να βιώνετε πόνο στο στήθος εάν δεν κάνετε υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Επίσης, θα αυξήσετε τον κίνδυνο για άλλους τύπους καρδιοπαθειών. Πιθανές επιπλοκές της σταθερής στηθάγχης περιλαμβάνουν το έμφραγμα, ξαφνικό θάνατο που προκαλείται από ανώμαλο καρδιακό παλμό, και την ασταθή στηθάγχη. Αυτές οι επιπλοκές μπορούν να αναπτυχθούν εάν η σταθερή στηθάγχη δεν αντιμετωπιστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να καλέσετε το γιατρό σας αμέσως μόλις βιώσετε τα πρώτα συμπτώματα σταθερής στηθάγχης.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2016). Angina: Definition. mayoclinic.com/health/angina/DS00994

2. What is angina? (2011). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/angina/

3. What is coronary heart disease? (2016) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cad/