Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Στένωση καρωτίδων

Τι είναι η στένωση καρωτίδων;

Η στένωση καρωτίδων, ή η καρωτιδική αρτηριακή νόσος, είναι η απόφραξη των αρτηριών που ονομάζονται καρωτίδες. Στα πλάγια του λαιμού, η αριστερή και η δεξιά καρωτίδα είναι δύο μεγάλες αρτηρίες που μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο στον εγκέφαλο. Μπορείτε να αισθανθείτε τον παλμό των καρωτίδων όταν τοποθετείτε τον δείκτη σας ακριβώς κάτω από τη γωνία της γνάθου.

Η στένωση καρωτίδων είναι επικίνδυνη, επειδή μπορεί να μειώσει την αιματική ροή στον εγκέφαλο. Εάν η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο διακοπεί, θα υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου 800.000 Αμερικανοί υφίστανται εγκεφαλικό κάθε χρόνο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της στένωσης καρωτίδων;

Η στένωση καρωτίδων μπορεί να μην εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα έως ότου εμφανιστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:

 • Προσωρινή τύφλωση στο μάτι
 • Μόνιμη τύφλωση
 • Συγκεχυμένο λόγο
 • Αδυναμία σε τμήμα του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού
 • Μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι
 • Σύγχυση
 • Απώλεια μνήμης
 • Ανικανότητα ομιλίας
 • Ανικανότητα ομιλίας με σαφήνεια
 • Ανικανότητα κατανόησης του λόγου
 • Απώλεια αισθήσεων

Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 ή να κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα αν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν ύστερα από λίγο. Μπορεί να είναι προειδοποιητική ένδειξη ή ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο για ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αίτια

Τι προκαλεί τη στένωση καρωτίδων;

Η συσσώρευση χοληστερόλης, λιπών, ασβεστίου και άλλων ουσιών (το σύνολο αυτό ονομάζεται «πλάκα» ή «αθηρωματική πλάκα») στην εσωτερική επένδυση των καρωτίδων είναι η πιο κοινή αιτία της στένωσης. Η συσσώρευση πλάκας ή η σκλήρυνση των αρτηριών ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Καθώς οι εναποθέσεις πλάκας στις καρωτίδες αυξάνονται σε μέγεθος, η διάμετρός τους μειώνεται και ο κίνδυνος του εγκεφαλικού αυξάνεται. Η αθηρωματική πλάκα καθιστά την εσωτερική επιφάνεια των καρωτίδων τραχεία και αυτό με τη σειρά του προσελκύει αιμοπετάλια (τα κύτταρα του αίματος που βοηθούν στο σχηματισμό θρόμβων). Μερικές φορές, μικρά τμήματα ενός θρόμβου ή πλάκας μπορεί να αποκολληθούν, να ταξιδέψουν μέσω της αιματικής κυκλοφορίας και να προκαλέσουν απόφραξη σε μία μικρότερη αρτηρία του εγκεφάλου. Η πλάκα μπορεί επίσης να υποστεί ρήξη, προκαλώντας τον σχηματισμό πολλών θρόμβων.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων;

Τα ίδια προβλήματα που προκαλούν το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς και των ποδιών προκαλούν εναπόθεση πλάκας και στις καρωτίδες. Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων είναι οι ακόλουθοι:

Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εναπόθεσης χοληστερόλης εντός των αρτηριών.

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τις πιθανότητες σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.

Υπέρταση

Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πλάκας στις καρωτίδες. Η συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία είναι το πάνω νούμερο στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να είναι κάτω από 140. Εάν έχετε διαβήτη, η συστολική πίεση θα πρέπει να είναι λιγότερο από 130.

Διαβήτης

Ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες. Τα άτομα με διαβήτη είναι δύο με τέσσερεις φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη επίσης έχουν αυξημένες πιθανότητες υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η στένωση καρωτίδων;

Για τη διάγνωση της στένωσης καρωτίδων ο γιατρός θα ελέγξει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Με ένα στηθοσκόπιο θα ακροαστεί την αιματική ροή στο λαιμό και θα ελέγξει για έναν χαρακτηριστικό ήχο που ονομάζεται καρωτιδικό φύσημα (bruit). Οι παρακάτω εξετάσεις επίσης θα βοηθήσουν το γιατρό στην επιβεβαίωση της διάγνωσης στένωσης καρωτίδων:

Υπέρηχος καρωτίδων

Αυτή η μη επεμβατική τεχνική χρησιμοποιεί έναν υπέρηχο για τον εντοπισμό παρουσίας πλάκας. Ένα υπερηχογράφημα Doppler μπορεί επίσης να ενημερώσει το γιατρό αν η απόφραξη είναι σοβαρή.

Αξονική αγγειογραφία

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί έναν αξονικό τομογράφο για τον έλεγχο στένωσης των καρωτίδων. Ένα σκιαγραφικό υγρό χορηγείται με ένεση σε μία φλέβα στο χέρι σας και η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται για τη λήψη εικόνων των καρωτίδων. Το σκιαγραφικό υγρό καθιστά την περιοχή της στένωσης ορατή και επιτρέπει στο γιατρό να διαπιστώσει πόσο σοβαρή είναι η στένωση.

Μαγνητική αγγειογραφία

Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με την αξονική αγγειογραφία, αλλά χρησιμοποιεί έναν μαγνητικό τομογράφο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η στένωση καρωτίδων;

Η ήπια στένωση καρωτίδων χωρίς σοβαρά συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασπιρίνη. Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη, μειώνουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων από αιμοπετάλια. Μερικές φορές τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η κουμαρίνη, χρησιμοποιούνται για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η σοβαρή απόφραξη μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με την αφαίρεση της αθηρωματικής πλάκας. Ένας αγγειοχειρουργός, ο οποίος εξειδικεύεται στις επεμβάσεις αιμοφόρων αγγείων, θα πραγματοποιήσει αυτό το είδος χειρουργείου. Η διαδικασία ονομάζεται καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή.

Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της καρωτιδικής στένωσης είναι κρίσιμη. Τα άτομα με καρωτιδική στένωση που καπνίζουν θα πρέπει να διακόψουν αμέσως το κάπνισμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή. Ο έλεγχος των εν λόγω παθήσεων και η πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών της καθημερινής ζωής είναι οι δύο καλύτεροι τρόποι μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης στένωσης των καρωτίδων.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved