Ασθένειες νευρικού συστήματος

Συφιλιδική μηνιγγίτιδα

Τι είναι η συφιλιδική μηνιγγίτιδα;

Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί. Η μηνιγγίτιδα είναι η λοίμωξη των ιστών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η συφιλιδική μηνιγγίτιδα επίσης ονομάζεται συφιλιδική άσηπτη μηνιγγίτιδα.

Η συφιλιδική μηνιγγίτιδα είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προληφθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της σύφιλης αποτρέπουν την εν λόγω επιπλοκή. Χρειάζονται χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, για την σύφιλη για την οποία δεν λαμβάνεται θεραπεία να προκαλέσει νευρολογική ασθένεια.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές και Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της συφιλιδικής μηνιγγίτιδας;

Η μηνιγγίτιδα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Οι ιστοί αυτοί καλούνται μήνιγγες. Βακτήρια, μύκητες και ιοί μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα.

Τα συμπτώματα της συφιλιδικής μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στην όραση, όπως θολή όραση ή απώλεια όρασης
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Αλλαγές στην πνευματική κατάσταση
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Πόνο και ακαμψία στον αυχένα και τους ώμους
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Ευαισθησία στο φως και τον ήχο
  • Πόνους στους μύες
  • Απώλεια όρεξης για φαγητά ή ροφήματα

Η προχωρημένη σύφιλη μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Τύφλωση
  • Άνοια
  • Παράλυση
  • Μούδιασμα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προχωρημένη σύφιλη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Αίτια

Τι προκαλεί τη συφιλιδική μηνιγγίτιδα;

Το βακτήριο Treponema pallidum προκαλεί τη σύφιλη. Πολλά άτομα έχουν σύφιλη για χρόνια δίχως ορατά συμπτώματα. Εξαιτίας αυτού, συχνά δεν λαμβάνεται θεραπεία για την πάθηση.

Όταν η σύφιλη εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται έγκαιρα, οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Ακόμη και χωρίς θεραπεία, δεν αναπτύσσουν όλοι οι ασθενείς με σύφιλη μηνιγγίτιδα. Συγκεκριμένα, η μηνιγγίτιδα επηρεάζει το 8-40% των ασθενών οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεραπεία. Επιπλέον, οι νευρολογικές επιπλοκές της σύφιλης συνήθως εκδηλώνονται χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, μετά τη μόλυνση. Ένα άτομο μπορεί να πάσχει από σύφιλη για 10 με 20 χρόνια προτού εκδηλωθεί η συφιλιδική μηνιγγίτιδα.

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συφιλιδικής μηνιγγίτιδας αν πάσχετε από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό συμβαίνει διότι η ύπαρξη κάποιου άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Η μη χρήση προφυλακτικού είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση από σύφιλη. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ, καθώς και της κολπικής και πρωκτικής διείσδυσης.

Η σύφιλη είναι πιθανό να μεταδοθεί μέσω μη σεξουαλικής επαφής, αλλά είναι σχετικά σπάνιο.

Επίσης, αν είχατε σύφιλη στο παρελθόν, μπορείτε να μολυνθείτε ξανά.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η συφιλιδική μηνιγγίτιδα;

Η ασθένεια διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση και εργαστηριακές αναλύσεις.

Παραδείγματα των εξετάσεων που απαιτούνται για τη μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις ελέγχου των οφθαλμών
  • Τεχνικές σάρωσης του εγκεφάλου
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση για τον έλεγχο εγκεφαλονωτιαίου υγρού
  • Εξέταση VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) για τη σύφιλη
  • Ταχεία αντιδρασίνη πλάσματος (εξέταση RPR) για τη σύφιλη
  • Καλλιέργεια αίματος για τον έλεγχο βακτηρίων

Ο γιατρός επίσης μπορεί να σας εξετάσει για τις ακόλουθες ασθένειες, οι οποίες δύνανται να προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με τη συφιλιδική μηνιγγίτιδα:

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η συφιλιδική μηνιγγίτιδα;

Θα χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά για αρκετές εβδομάδες αν έχετε διαγνωστεί με συφιλιδική μηνιγγίτιδα.

Τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά συνήθως χορηγούνται για 10 με 14 ημέρες. Ύστερα, ο γιατρός θα σας προτείνει εβδομαδιαίες ενέσεις πενικιλίνης για άλλες τρεις εβδομάδες.

Αν είστε αλλεργικός/ή στην πενικιλίνη, υπάρχουν εναλλακτικές διαθέσιμες επιλογές αντιβιοτικών.

Η ίαση της λοιμώξεις μπορεί να μην τερματίσει τη θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί να διευθετήσετε τα απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα που προκαλούνται από τη λοίμωξη, όπως:

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη για την απομάκρυνση υγρού από τον εγκέφαλο ή τα ιγμόρεια.

Επιπλοκές και Έκβαση

Ποιες είναι οι επιπλοκές και η έκβαση της συφιλιδικής μηνιγγίτιδας;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η συφιλιδική μηνιγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ταχέως και να προκαλέσει θάνατο. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά οδηγώντας σε εγκεφαλικό και επιληπτικές κρίσεις. Μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει μόνο μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ορισμένα άτομα ανακάμπτουν πλήρως από την πάθηση. Όμως, η εγκεφαλική βλάβη δύναται να είναι μόνιμη. Η συφιλιδική μηνιγγίτιδα σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο άλλων λοιμώξεων λόγω της βλάβης που προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου ο γιατρός καθορίσει εάν οι επιπτώσεις της νόσου είναι μόνιμες. Μέχρι τότε θα χρειαστείτε βοήθεια με τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η συφιλιδική μηνιγγίτιδα;

Η σύφιλη μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η χρήση προφυλακτικού ή στοματικών διαφραγμάτων κατά τη διάρκεια όλων των περιπτώσεων σεξουαλικής επαφής (στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ) μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη.

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός/ή, θα πρέπει να ελέγχεστε τακτικά για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της σύφιλης. Ένα δείγμα αίματος αρκεί για να καθοριστεί αν έχετε σύφιλη. Αν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία ένεση πενικιλίνης. Έτσι, θα αποτραπεί η εμφάνιση μηνιγγίτιδας.

Αν είστε έγκυος, θα πρέπει να ελεγχθείτε για σύφιλη. Η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας και η λοίμωξη μπορεί να περάσει στο έμβρυο.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Birnbaum, N., Goldscmidt, R., & Buffett, W. (1999, April). Resolving the common clinical dilemmas of syphilis. American Family Physician, 59(8), 2233-2240 aafp.org/afp/1999/0415/p2233.html

2. Mayo Clinic Staff. (2015, September 14). Meningitis mayoclinic.com/health/meningitis/DS00118/

3. Syphilis - CDC fact sheet. (2015, November 12) cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis.htm