Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Τι είναι η συγγενής καρδιοπάθεια;

Η συγγενής καρδιοπάθεια είναι μία ανωμαλία της καρδιάς παρούσα κατά τη γέννηση. Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάζει:

  • Το καρδιακό τοίχωμα
  • Τις καρδιακές βαλβίδες
  • Τα αιμοφόρα αγγεία

Υπάρχει μία πληθώρα διαφορετικών συγγενών καρδιοπαθειών. Το εύρος τους κυμαίνεται από απλές καρδιοπάθειες που δεν προκαλούν συμπτώματα ως πολύπλοκα προβλήματα που προκαλούν σοβαρά τα απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπάρχουν ένα εκατομμύριο ενήλικες και ένα εκατομμύριο παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με συγγενείς καρδιοπάθειες. Η θεραπεία και η φροντίδα των προβλημάτων έχει βελτιωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες, επομένως σχεδόν όλα τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες επιβιώνουν μέχρι την ενήλικη ζωή. Ορισμένα χρειάζονται διαρκή φροντίδα για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, πολλά εξ αυτών ζουν μία δραστήρια και παραγωγική ζωή παρά την πάθηση.

Ποιοι είναι οι τύποι συγγενών καρδιοπαθειών;

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συγγενών καρδιοπαθειών, μπορούν γενικά να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες:

  • Ανωμαλίες των καρδιακών βαλβίδων. Οι βαλβίδες εντός της καρδιάς που κατευθύνουν την αιματική ροή μπορεί να κλείνουν ή να παρουσιάζουν διαρροή. Αυτό παρεμποδίζει την ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί το αίμα αποτελεσματικά.
  • Ανωμαλίες του καρδιακού τοιχώματος. Το φυσικό τοίχωμα που υπάρχει μεταξύ των αριστερών και δεξιών και άνω και κάτω θαλάμων της καρδιάς μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί σωστά, να προκαλεί διαρροή αίματος εντός της καρδιάς ή τη συσσώρευση αίματος σε μέρη όπου δεν ανήκει. Αυτού του είδους οι ανωμαλίες εξαναγκάζουν την καρδιά να λειτουργεί πιο σκληρά, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.
  • Ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων. Οι αρτηρίες και οι φλέβες που μεταφέρουν αίμα προς και από την καρδιά μπορεί να μη λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μειώνει ή παρεμποδίζει την αιματική ροή οδηγώντας σε πολλές επιπλοκές της υγείας.

Κυανωτική και μη-κυανωτική συγγενής καρδιοπάθεια

Πολλοί γιατροί ταξινομούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες είτε ως κυανωτικές είτε ως μη-κυανωτικές συγγενείς καρδιοπάθειες. Και στους δύο τύπους, η καρδιά δεν εξωθεί το αίμα αποτελεσματικά. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι κυανωτικές συγγενείς καρδιοπάθειες οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ενώ οι μη-κυανωτικές δεν προκαλούν τέτοιο σύμπτωμα. Τα μωρά με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να παρουσιάσουν άπνοια και να εμφανίσουν γαλαζωπή απόχρωση του δέρματος. Τα βρέφη που έχουν επαρκή επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους δεν παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο επιπλοκών αργότερα στη ζωή τους, όπως η υπέρταση.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Ενήλικες Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των συγγενών καρδιοπαθειών;

Μία συγγενής καρδιοπάθεια συχνά εντοπίζεται κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος κύησης. Αν ο γιατρός ακούσει ένα μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό, για παράδειγμα, θα διερευνήσει περαιτέρω το πρόβλημα με συγκεκριμένες εξετάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ηχοκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος ή μαγνητική τομογραφία. Εάν πραγματοποιηθεί η διάγνωση, ο γιατρός θα βεβαιωθεί ότι εξειδικευμένοι ιατροί θα είναι παρόντες κατά τον τοκετό.

Σε μερικές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μιας συγγενούς καρδιοπάθειας μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μόνο λίγο μετά τη γέννηση.

Τα νεογέννητα με συγγενείς καρδιοπάθειες μπορεί να βιώσουν:

  • Γαλαζωπή απόχρωση των χειλιών, του δέρματος και των δακτύλων των χεριών και των ποδιών
  • Άπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία κατά το θηλασμό
  • Χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση
  • Πόνο στο στήθος
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη

Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μιας συγγενούς καρδιοπάθειας μπορεί να μην εμφανιστούν για χρόνια μετά τη γέννηση. Μόλις εκδηλωθούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανώμαλο καρδιακό ρυθμό
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Λιποθυμία
  • Πρήξιμο
  • Κόπωση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των συγγενών καρδιοπαθειών;

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες απορρέουν ως αποτέλεσμα ενός πρόωρου αναπτυξιακού προβλήματος στη δομή της καρδιάς. Το πρόβλημα τυπικά παρεμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος μέσω της καρδιάς, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή. Παρόλο που οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το λόγο για τον οποίο η καρδιά δεν αναπτύσσεται σωστά, υποπτεύονται ότι οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Μπορεί να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών ανωμαλιών.
  • Η λήψη συγκεκριμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης θέτει το έμβρυο σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανωμαλίας.
  • Η χρήση αλκοόλ ή παράνομων ουσιών κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο του εμβρύου να εμφανίσει μία καρδιακή ανωμαλία.
  • Οι μητέρες που είχαν υποστεί μία ιική λοίμωξη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι πιο πιθανό να γεννήσουν βρέφη με συγγενείς καρδιοπάθειες.
  • Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι συγγενείς καρδιοπάθειες;

Η θεραπεία μιας συγγενούς καρδιοπάθειας εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Κάποια βρέφη παρουσιάζουν ήπιες ανωμαλίες στην καρδιά που επουλώνονται από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου. Άλλα πάσχουν από σοβαρά προβλήματα που απαιτούν εκτεταμένη θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχει μία πληθώρα φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, μπορούν να αποτρέψουν το σχηματισμό θρόμβων ή να ελέγξουν τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Εμφύτευση συσκευών στην καρδιά

Ορισμένες από τις επιπλοκές που σχετίζονται με τις συγγενείς καρδιοπάθειες μπορούν να προληφθούν με τη χρήση συγκεκριμένων συσκευών, όπως ο βηματοδότης και ο καρδιομετατροπέας απινιδωτής. Ο βηματοδότης μπορεί να ρυθμίσει έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και ο καρδιομετατροπέας απινιδωτής να επιδιορθώσει έναν απειλητικό για τη ζωή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Διαδικασίες με τη χρήση καθετήρα

Ο καθετηριασμός επιτρέπει στο γιατρό να επιδιορθώσει συγκεκριμένες συγγενείς καρδιοπάθειες χωρίς να πραγματοποιηθεί ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στο θώρακα και την καρδιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, ο γιατρός θα εισάγει ένα λεπτό σωλήνα εντός μιας φλέβας στο πόδι και θα τον οδηγήσει στην καρδιά. Μόλις ο καθετήρας βρεθεί στη σωστή θέση, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μικρά εργαλεία μέσω του καθετήρα για την επιδιόρθωση της βλάβης.

Χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς

Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να κριθεί απαραίτητος εάν οι διαδικασίες με τη χρήση καθετήρα δεν επαρκούν για την αποκατάσταση μιας συγγενούς καρδιοπάθειας. Ο χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει ένα χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς για να κλείσει τρύπες στην καρδιά, να αποκαταστήσει καρδιακές βαλβίδες ή να διανοίξει αιμοφόρα αγγεία.

Μεταμόσχευση καρδιάς

Στις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες μία συγγενής καρδιοπάθεια είναι αρκετά περίπλοκη για να επιδιορθωθεί, ένα μόσχευμα καρδιάς μπορεί να κριθεί απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης, η καρδιά του παιδιού αντικαθίσταται με μία υγιή καρδιά ενός δότη.

Ενήλικες

Συγγενείς καρδιοπάθειες στους ενήλικες

Ανάλογα με το πρόβλημα, η διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη γέννηση, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής. Ορισμένες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες δεν προκαλούν συμπτώματα έως ότου το παιδί ενηλικιωθεί, επομένως η διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα μιας συγγενούς καρδιοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λαχάνιασμα
  • Πόνο στο στήθος
  • Μειωμένη ικανότητα άσκησης
  • Εύκολη κόπωση

Η θεραπεία για κάποια συγγενή καρδιοπάθεια στους ενήλικες ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου. Κάποια άτομα μπορεί να χρειαστούν απλά στενή παρακολούθηση της κατάστασής τους, ενώ αλλά απαιτούν φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, που μπορεί να έχουν αντιμετωπιστεί στην παιδική ηλικία, μπορεί να παρουσιάσουν ξανά προβλήματα στην ενήλικη ζωή του ατόμου. Η αρχική αποκατάσταση μπορεί να μην είναι πλέον αποτελεσματική ή η αρχική βλάβη μπορεί να έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ουλώδης ιστός μπορεί να έχει αναπτυχθεί γύρω από το αρχικό σημείο επιδιόρθωσης της βλάβης, προκαλώντας προβλήματα, όπως καρδιακές αρρυθμίες.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας για περαιτέρω ελέγχους. Η θεραπεία μπορεί να μην οδηγήσει στην ίαση της πάθησης, αλλά θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μία δραστήρια και παραγωγική ζωή. Επίσης, θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιακές λοιμώξεις, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί μία συγγενής καρδιοπάθεια;

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένες προφυλάξεις για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενούς καρδιοπάθειας στο έμβρυο:

  • Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα λαμβάνετε.
  • Εάν πάσχετε από διαβήτη, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται υπό έλεγχο προτού μείνετε έγκυος. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας για τη διαχείριση της νόσου κατά τη διάρκεια της κύησης.
  • Αν δεν έχετε εμβολιαστεί έναντι της ερυθράς, αποφύγετε την έκθεση στη νόσο και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τις επιλογές πρόληψης.
  • Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό συγγενών καρδιοπαθειών, ρωτήστε το γιατρό σας αναφορικά με τον γενετικό έλεγχο. Συγκεκριμένα γονίδια μπορεί να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μη φυσιολογικής καρδιάς.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση παράνομων ουσιών κατά τη διάρκεια της κύησης.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About congenital heart defects. (n.d.) heart.org/HEARTORG/Conditions/CongenitalHeartDefects/AboutCongenitalHeartDefects/About-Congenital-Heart-Defects_UCM_001217_Article.jsp#.VsQY1ZMrLBJ

2. Congenital heart defects: Data & statistics. (2015, December 22) cdc.gov/ncbddd/heartdefects/data.html

3. Congenital heart disease. (n.d.) stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=congenital-heart-disease-90-P02346

4. Mayo Clinic Staff. (2016, February 4). Congenital heart disease in adults mayoclinic.org/diseases-conditions/congenital-heart-disease/basics/definition/con-20034800

5. What are congenital heart defects? (2011, July 1) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/chd/