Παθολογικά

Συμπίεση νεύρου

Ανιχνεύοντας τον πόνο

Ο πόνος στον ώμο έχει μια πληθώρα πηγών προέλευσης, όπως η τενοντίτιδα, η αρθρίτιδα, ο φθαρμένος χόνδρος και πολλές ακόμη ιατρικές παθήσεις. Μεταξύ των αιτιών συγκαταλέγεται και η συμπίεση κάποιου νεύρου στην άνω σπονδυλική στήλη, κατάσταση γνωστή ως αυχενική ριζοπάθεια.

Ένα νεύρο μπορεί να συμπιεστεί ή να «παγιδευτεί» όταν οστικές άκανθες δημιουργούνται γύρω από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ο ρόλος των δίσκων αυτών είναι να απορροφούν τους κραδασμούς μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Οι οστικές άκανθες είναι νέοι σχηματισμοί οστών που δημιουργούνται όταν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ατροφούν με το πέρασμα του χρόνου.

Καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά, η σπονδυλική στήλη συμπιέζεται και οι δίσκοι αυτοί γίνονται διαρκώς λεπτότεροι. Οι οστικές άκανθες αναπτύσσονται γύρω από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους για να τους ενδυναμώσουν, αλλά ταυτόχρονα είναι πιθανό να εφαρμόζουν πίεση στην ρίζα κάποιου νεύρου της σπονδυλικής στήλης (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Σχεδιαγραμματική απεικόνιση ενός συμπιεσμένου νεύρου της σπονδυλικής στήλης εξαιτίας οστικής άκανθας. Προέλευση εικόνας: https://www.bonati.com/conditions/bone-spurs/
Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Εάν είναι ένα παγιδευμένο νεύρο αυτό που προκαλεί πόνο στον ώμο σας, θα χρειαστεί μία ενδελεχής κλινική εξέταση του αυχένα και του ώμου για την διάγνωση του προβλήματος.

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα σημάδια που θα καθοδηγήσουν εσάς και τον γιατρό σας προς την σωστή κατεύθυνση.

Ένα συμπιεσμένο νεύρο συνήθως προκαλεί πόνο μόνο στον έναν ώμο. Αυτός ο πόνος είναι οξύς, σε αντίθεση με την παρατεταμένη αλλά πιο ήπια αίσθηση πόνου που συνοδεύει την υπερκόπωση των μυών.

Επίσης, είναι δυνατόν ο πόνος να επιδεινώνεται όταν περιστρέφετε το κεφάλι σας. Πόνοι στον αυχένα και πονοκέφαλοι στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι ορισμένα επιπλέον σημάδια ύπαρξης συμπιεσμένου νεύρου.

Ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να βιώνετε είναι η αίσθηση «τρυπήματος με βελόνες» στον ώμο. Πιθανώς να αισθάνεστε την άρθρωσή σας μουδιασμένη ή αδύναμη όταν προσπαθείτε να σηκώσετε κάτι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα εκτείνονται από τον ώμο σε ολόκληρο το χέρι.

Διάγνωση

Ένας ιατρός που ειδικεύεται στην σπονδυλική στήλη πιθανώς να είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιο νεύρο είναι συμπιεσμένο από το πού ακριβώς εντοπίζονται τα συμπτώματα. Σαφώς και μία εξονυχιστική εξέταση είναι απαραίτητη και περιλαμβάνει κλινική εξέταση του ώμου και του αυχένα, όπως προαναφέρθηκε.

Ο γιατρός θα ελέγξει επίσης τα αντανακλαστικά σας, τις αισθήσεις και την δύναμή σας. Ίσως σας ζητηθεί να εκτελέσετε ορισμένες κινήσεις για να δείξετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, καθώς και τι τα ανακουφίζει.

Είναι πολύ σημαντικό να παρέχετε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον πόνο που νιώθετε. Οφείλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας πότε ξεκίνησε ο πόνος και τι ήταν αυτό που τον δημιούργησε. Επίσης, εξηγείστε ή δείξτε τι κάνει τον πόνο να υποχωρεί. Ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει εάν ξεκινήσατε να γυμνάζεστε περισσότερο ή αν αυξήσατε κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα.

Εάν έχετε τραυματισμένο αυχένα ή ώμο, θα πρέπει να καταστήσετε όλες τις λεπτομέρειες του τραυματισμού σας διαθέσιμες στον γιατρό. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα νεύρα στην σπονδυλική στήλη επηρεάζουν πολύπλευρα την υγεία, πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε εάν έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου ή στην λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Απεικονιστικές τεχνικές

Μία λεπτομερής εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει ακτίνες-Χ ή μαγνητική τομογραφία.

Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ προσφέρει λεπτομέρειες για τα οστά της σπονδυλικής στήλης, αλλά όχι για τα νεύρα ή τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ωστόσο, παρέχει αξιόλογες πληροφορίες για το πόσο έχει ελαττωθεί το μεσοδιάστημα μεταξύ των σπονδύλων και αν έχουν αναπτυχθεί οστικές άκανθες.

Η μαγνητική τομογραφία είναι συχνά πιο επιβοηθητική στην διάγνωση ενός συμπιεσμένου νεύρου. Και αυτό γιατί αποκαλύπτει την κατάσταση των νεύρων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ορισμένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου θεωρούνται το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου επίπονη και δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία.

Όταν υπάρχει πόνος επικεντρωμένος στον ώμο, μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ της άρθρωσης μπορεί να αναδείξει σημάδια αρθρίτιδας ή τραυματισμού των οστών.

Μία μαγνητική τομογραφία ή ένας υπέρηχος (μία ακόμη μη επεμβατική απεικονιστική τεχνική) μπορούν να προσφέρουν εικόνα των μαλακών ιστών του ώμου, ώστε να διευκρινιστεί αν ο πόνος προκαλείται από τραυματισμένους συνδέσμους ή τένοντες.

Θεραπεία

Εάν η πηγή του πόνου στον ώμο είναι ένα συμπιεσμένο νεύρο, ο γιατρός πιθανώς θα σας προτείνει φυσικοθεραπεία για να βελτιώσετε την δύναμη και την ευελιξία του αυχένα και του ώμου.

Είναι επίσης πιθανό να σας δοθεί η οδηγία να περιορίσετε τις κινήσεις του αυχένα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί φορώντας ένα μαλακό κολάρο γύρω από τον λαιμό για μικρά χρονικά διαστήματα.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη παυσίπονα ή ενέσεις στεροειδών στην περιοχή του συμπιεσμένου νεύρου. Οι ενέσεις μπορούν να μειώσουν τόσο τον πόνο όσο και το πρήξιμο.

Αν το πρόβλημα, όμως, είναι αρκετά σοβαρό, η εγχείρηση αποτελεί μία πολύ πιθανή επιλογή για την αφαίρεση των οστικών ακανθών που συμπιέζουν το νεύρο.

Επειδή το συμπιεσμένο νεύρο είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να διαγνωσθεί και να θεραπευτεί, μην διστάσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Αν ο πόνος προκαλείται από κάποια διαφορετική κατάσταση/πάθηση, είναι ωφέλιμο να το ανακαλύψετε ώστε να αποφύγετε περαιτέρω βλάβη και δυσφορία.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Corey DL, et al. (2014). Cervical radiculopathy [Abstract]. DOI: 10.1016/j.mcna.2014.04.001

2. Kostopoulos D, et al. (2017). Demystifying shoulder pain with electrodiagnosis and musculoskeletal ultrasound imaging. DOI: 10.1016/j.jbmt.2017.09.010

3. Mayo Clinic Staff (2018). Pinched nerve. mayoclinic.org/diseases-conditions/pinched-nerve/symptoms-causes/syc-20354746

4. Pinched nerves. (2017). my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Pinched_Nerves

5. Rodway I. (2015). Cervical radiculopathy (pinched nerve). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00332

6. Widmer B, et al. (2018). Shoulder pain and common shoulder problems. orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00065