Ασθένειες νευρικού συστήματος

Συμπίεση Νωτιαίου Μυελού

Τι είναι η συμπίεση νωτιαίου μυελού;

Ο νωτιαίος μυελός περιέχει νεύρα τα οποία στέλνουν σήματα ή μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα. Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού προκύπτει όταν μια μάζα ασκεί πίεση στον μυελό. Η μάζα αυτή μπορεί να είναι κάποιος όγκος ή ένα τμήμα οστού. Η συμπίεση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του νωτιαίου μυελού από τον αυχένα ως το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Ομάδες υψηλού κινδύνου Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού;

Τα συμπτώματα της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού ποικίλουν. Εξαρτώνται από το πόσο σοβαρή είναι η συμπίεση και από το σε ποιο τμήμα του νωτιαίου μυελού ασκείται πίεση.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η ακαμψία ή ο πόνος του αυχένα. Μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια και τα χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μια πάθηση γνωστή ως σύνδρομο ιπποειδούς ουράς αν η συμπίεση εντοπίζεται στην οσφυϊκή χώρα. Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνουν:

 • οξύ πόνο και αδυναμία των ποδιών
 • απώλεια ελέγχου των εντέρων και της κύστης
 • οξύ μούδιασμα όπισθεν των ποδιών και στο εσωτερικό των μηρών

Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού επηρεάζει την λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού;

Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί να οφείλεται σε διάφορες πιθανές αιτίες και μπορεί να προκύψει αιφνίδια σε κάποιες περιπτώσεις ενώ σε άλλες να έρθει με την πάροδο του χρόνου. Οι αιτίες που προκαλούν συμπίεση του νωτιαίου μυελού περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

 • Κάποιες εκφυλιστικές νόσους, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να συνεπάγονται συμπίεση του νωτιαίου μυελού.
 • Ένας δίσκος που υπέστη ρήξη μπορεί να συνεπάγεται συμπίεση του νωτιαίου μυελού.
 • Ένας τραυματισμός στον νωτιαίο μυελό ή στην περιοχή περιμετρικά αυτού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιο οίδημα το οποίο να προκαλέσει συμπίεση.
 • Κάποιες αιματολογικές διαταραχές σε συνδυασμό με χειροπρακτικές ανακατατάξεις μπορεί να προκαλέσουν ευμεγέθεις θρόμβους οι οποίοι να συμπιέζουν τον νωτιαίο μυελό.
 • Τα οστεόφυτα μπορεί να προκαλούν στένωση του νωτιαίου καναλιού προκαλώντας συμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών ή μη καρκινικών όγκων στον χώρο κοντά στον νωτιαίο μυελό. Αν προκύψει κάτι τέτοιο μπορεί ο όγκος να ασκήσει πίεση προκαλώντας συμπίεση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η συμπίεση του νωτιαίου μυελού;

Οι ιατροί μπορούν να διαγνώσουν την συμπίεση νωτιαίου μυελού με την βοήθεια του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και μιας εξέτασης  ταυτόχρονα με μια ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης και μια αξονική και μαγνητική τομογραφία. Οι δυο τελευταίες μπορούν να παρέχουν μια λεπτομερή απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ιατροί μπορεί να διενεργήσουν ένα μυελόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την έγχυση φαρμακευτικού χρώματος στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης κι έπειτα να γίνει αξονική τομογραφία στην περιοχή.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η συμπίεση νωτιαίου μυελού;

Η θεραπεία της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και από την σοβαρότητα της συμπίεσης. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μειώσετε τις δραστηριότητές σας ή να ακινητοποιηθείτε. Τα σχέδια αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου.
 • Επισκληρίδιες ενέσεις στεροειδών στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού.
 • Κάποια άτομα που πάσχουν από συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα με την φυσικοθεραπεία. Οι ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών της κοιλιακής χώρας και των ποδιών και η ενδυνάμωση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων.
 • Τα γιατροσόφια, όπως η εφαρμογή πάγου ή ζεστών επιθεμάτων, και η λήψη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο.
 • Κάποιες εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, μπορεί να βοηθήσουν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Χειρούργων Ορθοπεδικών η χειροπρακτική δεν θα πρέπει να εξασκείται όταν ένας ασθενής πάσχει από συμπίεση του νωτιαίου μυελού.
 • Ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κι άλλες θεραπείες, όπως ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, ώστε να μειώσει τον όγκο που προκαλεί την συμπίεση του μυελού.

Η επέμβαση αποτελεί λύση όταν οι πιο συντηρητικές θεραπείες δεν λειτουργούν. Το ποιο είναι το κατάλληλο είδος επέμβασης εξαρτάται από την αιτία της συμπίεσης. Οι χειρούργοι μπορεί να συνδέσουν σπονδύλους, να αφαιρέσουν οστεόφυτα ή να αυξήσουν τον χώρο ανάμεσα στους σπονδύλους.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται η συμπίεση νωτιαίου μυελού;

Μπορεί η πρόληψη της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού να μην είναι πιθανή σε όλες τις περιπτώσεις λόγω των πολλών εν δυνάμει αιτίων. Αν διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος και ασκείστε τακτικά μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση της επιπρόσθετης πίεσης στην πλάτη και των συμπτωμάτων της συμπίεσης νωτιαίου μυελού. Αν μάθετε πώς να σηκώνετε σωστά βάρη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού σας.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ποιοι κινδυνεύουν από συμπίεση του νωτιαίου μυελού;

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί κάποιο τραυματισμό ή να εμφανίσει κάποια πάθηση η οποία να έχει ως συνέπεια την συμπίεση του νωτιαίου μυελού. Κάποιοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Αν ο τρόπος που σηκώνετε βάρη δεν είναι ο κατάλληλος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του αυχένα ή της πλάτης. Τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα που πάσχουν από συμπίεση νωτιαίου μυελού;

Η αιτία που προκαλεί την συμπίεση ταυτόχρονα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας επηρεάζουν την έκβαση της κατάστασής σας. Κάποιοι ασθενείς αντιδρούν θετικά στην θεραπεία ενώ άλλοι όχι.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved