Ασθένειες νευρικού συστήματος

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι μία νευρολογική διαταραχή. Είναι επίσης γνωστό ως νόσος Willis-Ekbom.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλεί μία δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια σε συνδυασμό με μία επιτακτική ανάγκη κίνησής τους. Για τα περισσότερα άτομα, αυτή η επιτακτική ανάγκη είναι πιο έντονη όταν χαλαρώνουν ή προσπαθούν να κοιμηθούν.

Η πιο σοβαρή ανησυχία για τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι ότι παρεμποδίζει τον ύπνο, προκαλώντας υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κόπωση. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η έλλειψη ύπνου σάς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης αν δεν αντιμετωπιστεί.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει περίπου 10% των Αμερικανών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, παρόλο που συνήθως είναι πιο σοβαρό στους μεσήλικες ή τους ηλικιωμένους. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Τουλάχιστον 80% των ατόμων με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν μία σχετιζόμενη πάθηση που ονομάζεται περιοδική κίνηση των άκρων στον ύπνο (PLMS). Αυτή η πάθηση προκαλεί μυϊκούς σπασμούς ή σπασμωδικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να εκδηλώνεται κάθε 15 έως 40 δευτερόλεπτα και να διαρκεί για όλη τη νύχτα. Η περιοδική κίνηση άκρων στον ύπνο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη ύπνου.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μία δια βίου πάθηση χωρίς ίαση, αλλά τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών είναι μία ακατανίκητη ανάγκη να κινήσετε τα πόδια, ιδιαίτερα όταν κάθεστε ακίνητοι ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι. Επίσης μπορεί να αισθάνεστε μία ασυνήθιστη αίσθηση, όπως αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή τραβήγματος ή «σαν να περπατά κάτι» στα πόδια σας. Η κίνηση ανακουφίζει αυτή την αίσθηση.

Αν έχετε ήπιο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται κάθε νύχτα. Και επίσης μπορεί να αποδίδετε αυτές τις κινήσεις σε αεικινησία, νευρικότητα ή στρες.

Μία πιο σοβαρή περίπτωση συνδρόμου ανήσυχων ποδιών είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Προκαλεί προβλήματα ακόμη και στις πιο απλές δραστηριότητες, όπως το να δείτε μία ταινία στο σινεμά. Μία πολύωρη πτήση επίσης γίνεται δύσκολη.

Τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι πιθανόν να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους, επειδή τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κόπωση και η στέρηση ύπνου μπορούν να βλάψουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Τα συμπτώματα συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του σώματος, αλλά κάποια άτομα τα εμφανίζουν μόνο στη μία πλευρά. Σε ήπιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται και υποχωρούν. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και την κεφαλή. Για τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο, τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών.

Τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών συχνά χρησιμοποιούν την κίνηση ως τρόπο να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περπατούν μέσα στο δωμάτιο ή να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι. Αν κοιμάστε με κάποιο άλλο άτομο, αυτό μπορεί να διαταράξει και το δικό του ύπνο.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών;

Συχνά η αιτία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών παραμένει μυστήριο. Φαίνεται πως υπάρχει γενετική προδιάθεση και κάποιος περιβαλλοντικός πυροδοτικός παράγοντας.

Περισσότερο από το 40% των ατόμων με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πέντε αλληλόμορφα γονίδια που σχετίζονται με το σύνδρομο. Όταν υπάρχει κληρονομικότητα, τα συμπτώματα ξεκινούν πριν την ηλικία των 40 ετών.

Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και των χαμηλών επιπέδων σιδήρου στον εγκέφαλο, ακόμη και όταν οι εξετάσεις αίματος δείχνουν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να συνδέεται με διακοπή στο μονοπάτι ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η νόσος του Parkinson επίσης συνδέεται με την ντοπαμίνη. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί πολλά άτομα με νόσο του Parkinson έχουν επίσης σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων. Η έρευνα πάνω σε αυτόν τον τομέα είναι διαρκής.

Είναι πιθανό ότι συγκεκριμένες ουσίες, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, μπορεί να πυροδοτήσουν ή να εντείνουν τα συμπτώματα. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση:

  • Των αλλεργιών
  • Της ναυτίας
  • Της κατάθλιψης
  • Της ψύχωσης

Το πρωτοπαθές σύνδρομο ανήσυχων ποδιών δεν σχετίζεται με κάποια υποκείμενη πάθηση. Όμως, μπορεί να είναι απόρροια κάποιου άλλου προβλήματος υγείας, όπως νευροπάθεια, διαβήτης ή νεφρική ανεπάρκεια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης θα διευθετήσει και τα προβλήματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που σάς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Όμως, είναι αβέβαιο εάν οποιοσδήποτε από αυτούς μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών:

  • Φύλο. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
  • Ηλικία. Παρόλο που το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο κοινό και τείνει να είναι πιο σοβαρό μετά τη μέση ηλικία.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Είναι πιο πιθανό να έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.
  • Εγκυμοσύνη. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτό συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
  • Χρόνιες νόσοι. Ασθένειες, όπως η περιφερική νευροπάθεια, ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια, μπορούν να οδηγήσουν σε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η αντιμετώπισή τους συχνά εξαλείφει τα συμπτώματα του συνδρόμου.
  • Φάρμακα. Φάρμακα για τη ναυτία, αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά και αντιισταμινικά μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.
  • Εθνικότητα. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, αλλά η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στα άτομα Βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία σας και την ποιότητα ζωής σας. Αν έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και χρόνια στέρηση ύπνου, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο:

  • Καρδιοπαθειών
  • Εγκεφαλικού
  • Διαβήτη
  • Νεφρικής νόσου
  • Κατάθλιψης
  • Πρόωρου θανάτου

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Μεγάλο τμήμα της διάγνωσης βασίζεται στην περιγραφή των συμπτωμάτων.

Για να υπάρξει διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, θα πρέπει να πληρούνται όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Επιτακτική ανάγκη κίνησης που συνήθως συνοδεύεται από περίεργη αίσθηση
  • Συμπτώματα που επιδεινώνονται τη νύχτα και είναι ήπια ή απόντα το πρωί
  • Αισθητηριακά συμπτώματα που πυροδοτούνται όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε
  • Αισθητηριακά συμπτώματα που ανακουφίζονται όταν κινείστε

Ακόμη και αν όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια πληρούνται, θα χρειαστείτε μία κλινική αξιολόγηση. Ο γιατρός θα ελέγξει για άλλες νευρολογικές αιτίες των συμπτωμάτων σας.

Θα πρέπει να αναφέρετε όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα αυτά που λαμβάνετε. Επίσης ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε χρόνια προβλήματα υγείας.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου ή άλλων ανεπαρκειών ή ανωμαλιών. Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορεί να παραπεμφθείτε σε ένα νευρολόγο ή άλλο εξειδικευμένο γιατρό.

Είναι πιο δύσκολη η διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών στα παιδιά, τα οποία δεν είναι σε θέση να περιγράψουν τα συμπτώματά τους.

Θεραπεία

Κατ’ οίκον θεραπείες για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Οι κατ’ οίκον θεραπείες, παρόλο που είναι απίθανο να εξαλείψουν τα συμπτώματα, συνήθως βοηθούν στην ελάττωσή τους. Θα χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετές για να βρείτε ποιες είναι περισσότερο αποτελεσματικές για εσάς.

Δοκιμάστε τα ακόλουθα:

  • Μειώστε ή εξαλείψτε την πρόσληψη καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού.
  • Δημιουργήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου με το να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Αθληθείτε καθημερινά (για παράδειγμα, περπάτημα ή κολύμπι).
  • Κάντε μασάζ ή διατάσεις στους μύες των ποδιών το βράδυ.
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο.
  • Χρησιμοποιήστε μία θερμοφόρα ή μία παγοκύστη όταν βιώνετε τα συμπτώματα.
  • Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό.

Όταν σχεδιάζετε δραστηριότητες που απαιτούν παρατεταμένη καθιστή θέση, όπως ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο, προσπαθήστε να τις προγραμματίζετε νωρίς μέσα στην ημέρα και όχι το βράδυ.

Αν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου ή άλλου θρεπτικού συστατικού, ρωτήστε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού λάβετε διατροφικά συμπληρώματα. Είναι επιβλαβές να λαμβάνετε συγκεκριμένα συμπληρώματα αν δεν έχετε κάποια ανεπάρκεια.

Οι προαναφερθείσες επιλογές είναι χρήσιμες ακόμη και αν λαμβάνετε φάρμακα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Τα φάρμακα δεν αποτελούν ίαση για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, αλλά βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Φάρμακα που αυξάνουν τη ντοπαμίνη (ντοπαμινεργικοί παράγοντες)

Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση της κίνησης στα πόδια.

Φάρμακα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

  • Η πραμιπεξόλη
  • Η ροπινιρόλη
  • Η ροτιγοτίνη

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ήπια ζαλάδα και ναυτία. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου. Σε κάποια άτομα προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων και επιδεινώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.

Βοηθήματα ύπνου και μυοχαλαρωτικά (βενζοδιαζεπίνες)

Αυτά τα φάρμακα δεν εξαλείφουν πλήρως τα συμπτώματα, αλλά σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να κοιμάστε καλύτερα.

Φάρμακα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

  • Η κλοναζεπάμη
  • Η εσζοπικλόνη
  • Η τεμαζεπάμη
  • Η ζαλεπλόνη
  • Η ζολπιδέμη

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ναρκωτικά (οπιοειδή)

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη δυσάρεστη αίσθηση και να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Φάρμακα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

  • Η κωδεΐνη
  • Η οξυκωδόνη
  • Η συνδυασμένη υδροκωδόνη και ακεταμινοφαίνη
  • Η συνδυασμένη οξυκωδόνη και ακεταμινοφαίνη

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη και ναυτία. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα αν έχετε υπνική άπνοια. Τα προαναφερθέντα φάρμακα είναι πολύ ισχυρά και εθιστικά.

Αντισπασμωδικά

Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση των αισθητηριακών διαταραχών:

  • Γκαμπαπεντίνη
  • Γκαμπαπεντίνη εκαναρβίλη
  • Πρεγαβαλίνη

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη και κόπωση.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές προτού βρείτε το κατάλληλο για σας φάρμακο. Ο γιατρός να προσαρμόζει το φάρμακο και τη δοσολογία καθώς τα συμπτώματά σας θα αλλάζουν.

Παιδιά

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν την ίδια αίσθηση μυρμηγκιάσματος και τραβήγματος στα πόδια όπως οι ενήλικες με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Όμως μπορεί να δυσκολεύονται να το περιγράψουν. Συχνά αναφέρουν μία περίεργη και τρομακτική αίσθηση «σαν να περπατάει κάτι πάνω τους».

Τα παιδιά με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν επίσης μία επιτακτική ανάγκη να κινήσουν τα πόδια τους. Έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να παρεμποδίσει τον ύπνο επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής. Ένα παιδί με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών φαίνεται απρόσεκτο, ευερέθιστο ή νευρικό. Επίσης, μπορεί να περιγράφεται ως υπερκινητικό. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του συνδρόμου βοηθά στη διευθέτηση αυτών των προβλημάτων και τη βελτίωση της σχολικής απόδοσης.

Για τη διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών σε παιδιά έως 12 ετών, πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια των ενηλίκων:

  • Ακατανίκητη ανάγκη κίνησης που συνήθως συνοδεύεται από περίεργη αίσθηση
  • Συμπτώματα που επιδεινώνονται τη νύχτα
  • Συμπτώματα που πυροδοτούνται όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε ή να κοιμηθείτε
  • Συμπτώματα που μειώνονται όταν κινείστε

Επιπλέον, το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να περιγράψει την αίσθηση που νιώθει στα πόδια του με δικά του λόγια.

Διαφορετικά πρέπει να πληρούνται δύο από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Υπάρχει κλινική διαταραχή του ύπνου για την ηλικία του παιδιού.
  • Ένας βιολογικός γονέας ή αδερφός/ή έχει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
  • Μία μελέτη ύπνου επιβεβαιώνει δείκτη περιοδικής κινήσεις των άκρων 5 ή μεγαλύτερο ανά ώρα ύπνου.

Οποιεσδήποτε διατροφικές ανεπάρκειες θα πρέπει να διευθετηθούν. Τα παιδιά με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών θα πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και να δημιουργήσουν μια υγιή ρουτίνα ύπνου.

Εάν κριθεί απαραίτητο, φάρμακα που επηρεάζουν την ντοπαμίνη, βενζοδιαζεπίνες και αντισπασμωδικά μπορεί να συνταγογραφηθούν.

Διατροφή

Διατροφικές προτάσεις για άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες για άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Θα πρέπει να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες μέσω της διατροφής σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και ελάχιστη έως καθόλου διατροφική αξία.

Κάποια άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν ανεπάρκειες σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αν αυτό ισχύει στην περίπτωσή σας, πραγματοποιήστε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας ή λάβετε διατροφικά συμπληρώματα. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξετάσεις αίματος.

Αν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου, προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως:

  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Φασόλια
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Αρακάς
  • Κόκκινο κρέας και χοιρινό
  • Πουλερικά και θαλασσινά
  • Τροφές ενισχυμένες με σίδηρο, όπως συγκεκριμένα δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφά το σίδηρο, επομένως καλό θα ήταν να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με τις παρακάτω πηγές βιταμίνης C:

  • Κιτρώδη φρούτα
  • Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, ακτινίδια, πεπόνια
  • Ντομάτες, πιπεριές
  • Μπρόκολο, φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Η καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα συνδρόμου ανήσυχων ποδιών σε κάποια άτομα, ενώ φαίνεται να βοηθά άλλα. Θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο για να διαπιστώσετε αν η καφεΐνη επηρεάζει τα συμπτώματά σας.

Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και επιπλέον είναι γνωστό ότι διαταράσσει τον ύπνο. Προσπαθήστε να το αποφεύγετε, ιδιαίτερα μετά τις απογευματινές ώρες.

Ύπνος

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και ύπνος

Αυτές οι περίεργες αισθήσεις στα πόδια μπορεί να είναι δυσάρεστες ή επώδυνες. Και τα συμπτώματα καθιστούν δύσκολο έως αδύνατο τον ύπνο.

Η έλλειψη ύπνου και η κόπωση είναι επικίνδυνες για την σωματική και ψυχική σας ευεξία.

Πέρα από τη συνεργασία σας με το γιατρό για να βρείτε ανακούφιση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες ενός ήσυχου ύπνου:

  • Ελέγξτε το στρώμα και τα μαξιλάρια σας. Αν είναι παλιά και έχουν αρχίσει να φθείρονται, είναι καιρός να τα αντικαταστήσετε. Επίσης, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε άνετα σεντόνια, κουβέρτες και πιτζάμες.
  • Κλείστε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια.
  • Απομακρύνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ρολογιών, μακριά από το κρεβάτι.
  • Απομακρύνετε περιττά αντικείμενα από το υπνοδωμάτιό σας.
  • Διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου δροσερή, ώστε να μη ζεσταίνεστε.
  • Ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Αυτό θα βοηθήσει το φυσικό ρυθμό του ύπνου.
  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
  • Ακριβώς πριν τον ύπνο κάντε μασάζ στα πόδια σας ή ένα ζεστό μπάνιο.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συμπίεσης των νεύρων και πυροδότησης των συμπτωμάτων.

Εγκυμοσύνη

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως κατά το τρίτο τρίμηνο. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Η αιτία πίσω από αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μπορεί να ευθύνονται ανεπάρκειες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ορμονικές αλλαγές ή η συμπίεση νεύρων.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκές κράμπες και δυσκολία στον ύπνο. Αυτά τα συμπτώματα είναι δύσκολο να διακριθούν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αν είστε έγκυος και έχετε συμπτώματα συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σιδήρου ή άλλων ανεπαρκειών.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις ακόλουθες κατ’ οίκον τεχνικές:

  • Αποφύγετε να κάθεστε ακίνητη για μεγάλες χρονικές περιόδους, ιδιαίτερα το απόγευμα.
  • Προσπαθήστε να αθλείστε ελαφρώς κάθε μέρα, ακόμα και αν πρόκειται για έναν απογευματινό περίπατο.
  • Κάντε μασάζ ή διατάσεις στα πόδια σας πριν τον ύπνο.
  • Χρησιμοποιήστε θερμότητα ή πάγο στα πόδια σας όταν σας ενοχλούν.
  • Ακολουθήστε μία τακτική ρουτίνα ύπνου.
  • Αποφύγετε τα αντιισταμινικά, την καφεΐνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  • Λάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή σας ή από συμπληρώματα βιταμινών.

Κάποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών δεν είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στην εγκυμοσύνη συνήθως υποχωρεί από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν αυτό δεν συμβεί, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Θα πρέπει να το αναφέρετε αν θηλάζετε.

Λοιπά μέρη σώματος

Ανήσυχα χέρια, ανήσυχο σώμα και άλλες σχετικές παθήσεις

Παρόλο που ονομάζεται σύνδρομο ανήσυχων «ποδιών», μπορεί να επηρεάσει τα χέρια, τον κορμό ή την κεφαλή. Συνήθως επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του σώματος, αλλά κάποια άτομα εμφανίζουν συμπτώματα μόνο στη μία πλευρά. Παρά τις διαφορές, είναι η ίδια διαταραχή.

Περίπου 80% των ατόμων με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν περιοδική κίνηση των άκρων στον ύπνο. Αυτή προκαλεί ακούσιους μυϊκούς σπασμούς ή σπασμωδικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου που μπορεί να διαρκέσουν όλη τη νύχτα.

Η περιφερική νευροπάθεια, ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας συχνά βοηθά.

Πολλά άτομα με νόσο του Parkinson έχουν επίσης σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αλλά τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών δεν εμφανίζουν νόσο του Parkinson. Υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και στις δύο παθήσεις.

Δεν είναι ασύνηθες για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση να έχουν διαταραχές στον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των ανήσυχων ποδιών, άκρων και σώματος. Είναι επίσης επιρρεπή σε μυϊκούς σπασμούς και κράμπες. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κόπωσης που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες μπορεί επίσης να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Οι προσαρμογές της φαρμακευτικής αγωγής και οι κατ’ οίκον θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Η διαταραχή συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του βρέφους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει περιστασιακά μυϊκές κράμπες ή περίεργη αίσθηση στα πόδια που εμφανίζεται και υποχωρεί. Όταν τα συμπτώματα παρεμποδίζουν τον ύπνο, επισκεφτείτε το γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία. Θα πρέπει να αναφέρετε οποιοσδήποτε υποκείμενες παθήσεις έχετε.

Στατιστικά

Στοιχεία και στατιστικά αναφορικά με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει 10% των Αμερικανών. Αυτό το νούμερο περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.

Μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, 35% είχαν συμπτώματα πριν την ηλικία των 20 ετών. Ένας στους 10 αναφέρουν συμπτώματα μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ο επιπολασμός είναι διπλάσιος στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Οι έγκυες γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Το σύνδρομο είναι περισσότερο κοινό στα άτομα Βορειοευρωπαϊκής καταγωγής από τις υπόλοιπες εθνικότητες.

Συγκεκριμένα αντιισταμινικά, φάρμακα για τη ναυτία, αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωτικά φάρμακα μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.

Περίπου 80% των ατόμων με το εν λόγω σύνδρομο έχουν μία διαταραχή που ονομάζεται περιοδική κίνηση των άκρων στον ύπνο. Αυτή περιλαμβάνει ακούσιους μυϊκούς σπασμούς ή σπασμωδικές κινήσεις κάθε 15 έως 40 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα περισσότερα άτομα με περιοδική κίνηση των άκρων στον ύπνο δεν έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Ως επί το πλείστον, η αιτία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών δεν είναι προφανής. Όμως, περισσότερο από το 40% των ατόμων με την εν λόγω πάθηση έχουν οικογενειακό ιστορικό. Όταν υπάρχει αυτή η γενετική προδιάθεση, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν πριν την ηλικία των 40 ετών.

Υπάρχουν πέντε γονιδιακά αλληλόμορφα που σχετίζονται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η αλλαγή στο γονίδιο BTBD9 που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι παρούσα στο 75% των ατόμων που εμφανίζουν το σύνδρομο. Επίσης εντοπίζεται στο 65% των ατόμων χωρίς σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αλλά τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Djokanovic, N., Garcia-Bournissen, F., & Koren, G. (2008, June). Medications for restless legs syndrome in pregnancy. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada, 30(6), 505-507 sciencedirect.com/science/article/pii/S1701216316328663

2. Hughes, A. J. (n.d.). Sleep disturbance and multiple sclerosis nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Documents/Sleep_Hughes_2016.pdf

3. Mayo Clinic Staff. (2014, January 2). Iron deficiency anemia: Prevention mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/basics/prevention/con-20019327

4. Mayo Clinic Staff. (2014, December 10). Restless legs syndrome: Treatments and drugs mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/basics/treatment/con-20031101

5. Pregnancy and RLS. (2015) rls.org/file/pregnancy-for-hcp.pdf

6. Restless leg syndrome fact sheet. (2015, July 27) ninds.nih.gov/disorders/restless_legs/detail_restless_legs.htm

7. Smith, M., Robinson, L., & Segal, R. (2016, October). Restless legs syndrome (RLS) helpguide.org/articles/sleep/restless-leg-syndrome-rls.htm

8. Study ties restless legs syndrome to heart, kidney problems. (2015, October 8) research.va.gov/currents/1015-1.cfm

9. What to do about restless legs syndrome (2012, March) health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what-to-do-about-restless-legs-syndrome