Ασθένειες νευρικού συστήματος

Σύνδρομο Asperger

Τι είναι το σύνδρομο Asperger;

Το σύνδρομο Asperger (AS) είναι μέρος μίας ομάδας νευρολογικών διαταραχών γνωστές ως διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ASDs). Το σύνδρομο Asperger θεωρείται ήπια διαταραχή σε αυτό το φάσμα. Τα άτομα με σύνδρομο Asperger παρουσιάζουν τα εξής κύρια συμπτώματα:

  • Δυσκολία κοινωνικής αλληλεπίδρασης
  • Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά
  • Προσκόλληση σε πεποιθήσεις
  • Εστίαση σε κανόνες και ρουτίνες

Κάποια άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ταξινομούνται ως υψηλά λειτουργικά. Ο υψηλά λειτουργικός αυτισμός σημαίνει ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν καθυστερημένες δεξιότητες γλώσσας ή καθυστερημένη γνωστική ανάπτυξη, τυπικά χαρακτηριστικά σε πολλά άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Συχνά τα άτομα που διαγιγνώσκονται με σύνδρομο Asperger έχουν φυσιολογική ή πάνω από το φυσιολογικό ευφυΐα. Επιπλέον τα άτομα με την εν λόγω πάθηση είναι συχνά σε θέση να λαμβάνουν την τυπική εκπαίδευση και να βρίσκουν εργασία.

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Asperger. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να πραγματοποιήσει κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να κατορθώσει πράγματα και να ζήσει μία παραγωγική ζωή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Asperger;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα παιδιά με σύνδρομο Asperger συχνά έχουν μία εμμονική εστίαση σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέροντος.  

Μπορεί να εκδηλώσουν πολύ έντονο ενδιαφέρον σε πράγματα, όπως τα δρομολόγια των τρένων ή οι δεινόσαυροι, για παράδειγμα. Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να είναι το αντικείμενο μονόπλευρης συζήτησης με φίλους ή συνομηλίκους τους.

Ένα άτομο με σύνδρομο Asperger δεν αντιλαμβάνεται ότι ο συνομιλητής προσπαθεί να αλλάξει το θέμα της συζήτησης. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο έχουν δυσκολίες στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Τα άτομα με σύνδρομο Asperger δεν είναι σε θέση να διαβάζουν τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Επιπλέον, συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων. Είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα με σύνδρομο Asperger και να αποφεύγουν να κοιτάζουν στα μάτια το συνομιλητή τους.

Τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο επίσης μιλούν με ένα μονότονο τρόπο και παρουσιάζουν ελάχιστες εκφράσεις του προσώπου. Επίσης, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν πότε πρέπει να χαμηλώσουν τον τόνο της φωνής τους.

Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν δυσκολία σε βασικές κινητικές δεξιότητες, όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα. Υπάρχει έλλειψη συντονισμού και τα παιδιά αυτά δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση ή η ποδηλασία.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου Asperger;

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο ευθύνονται για πολλά από τα συμπτώματα του συνδρόμου Asperger. Ωστόσο, οι γιατροί δεν έχουν μπορέσει να καθορίσουν ακριβώς την αιτία αυτών των αλλαγών.

Γενετικοί παράγοντες και έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως χημικά και ιοί, έχουν ταυτοποιηθεί ως πιθανοί συνεισφέροντες παράγοντες στην εκδήλωση της διαταραχής. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο Asperger από ό, τι τα κορίτσια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο Asperger;

Δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση που να μπορεί να διαγνώσει το σύνδρομο Asperger. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς αναφέρουν αναπτυξιακή ή συμπεριφορική καθυστέρηση ή δυσκολία. Εάν το παιδί πηγαίνει σχολείο, ο/η δάσκαλος/α μπορεί να παρατηρήσει αναπτυξιακά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αναφερθούν στο γιατρό.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει βασικές λειτουργίες στο παιδί, όπως:

  • Ανάπτυξη της γλώσσας
  • Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
  • Εκφράσεις του προσώπου όταν μιλά
  • Ενδιαφέρον στην αλληλεπίδραση με άλλα άτομα
  • Στάση απέναντι στην αλλαγή
  • Κινητικός συντονισμός και κινητικές δεξιότητες

Επειδή δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση του συνδρόμου Asperger, πολλοί ασθενείς διαγιγνώσκονται λανθασμένα με άλλα προβλήματα, όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας. Εάν αυτό συμβεί, τότε το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου ώστε να πραγματοποιηθεί η σωστή διάγνωση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Asperger;

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Asperger. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να βοηθήσουν το παιδί να επιτεύξει στόχους. Η θεραπεία βασίζεται στα συγκεκριμένα συμπτώματα του παιδιού.

Τα φάρμακα που συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Asperger είναι:

  • Αριπιπραζόλη για τη μείωση της ευερεθιστότητας
  • Γουανφασίνη, ολανζαπίνη και ναλτρεξόνη για τη μείωση της υπερδραστηριότητας
  • Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών
  • Ρισπεριδόνη για τη μείωση του εκνευρισμού και της αϋπνίας

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο προβληματικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται λόγω του συνδρόμου Asperger. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες που βελτιώνουν τις δεξιότητες επικοινωνίας, την έκφραση των συναισθημάτων και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger χρειάζονται:

  • Εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Λογοθεραπεία
  • Εργοθεραπεία
  • Φυσικοθεραπεία
  • Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία

Οι γονείς επίσης συχνά λαμβάνουν θεραπεία. Η γονεϊκή εκπαίδευση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η φροντίδα ενός παιδιού με σύνδρομο Asperger.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για ένα παιδί με σύνδρομο Asperger;

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Asperger. Όμως, πολλά παιδιά με την εν λόγω διαταραχή μεγαλώνουν φυσιολογικά και ζουν μία πλήρη και παραγωγική ζωή με την κατάλληλη θεραπεία και την έγκαιρη παρέμβαση. Παρόλο που δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, οι περισσότεροι ενήλικες με σύνδρομο Asperger είναι σε θέση να ζουν ανεξάρτητα.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Asperger syndrome information page. (2019). ninds.nih.gov/disorders/all-disorders/asperger-syndrome-information-page

2. Baron-Cohen S, et al. (2011). Why are autism spectrum conditions more prevalent in males? journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001081

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Autism spectrum disorder. mayoclinic.org/diseases-conditions/autism-spectrum-disorder/symptoms-causes/syc-20352928