Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Σύνδρομο διαμερίσματος

Τι είναι το σύνδρομο διαμερίσματος;

Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μία σοβαρή πάθηση που εμφανίζεται όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης εντός των μυών.

Τα διαμερίσματα είναι ομάδες μυών, αιμοφόρων αγγείων και νεύρων στα χέρια και τα πόδια που περιβάλλονται από μία ισχυρή μεμβράνη που ονομάζεται περιτονία. Η περιτονία δεν εκτείνεται, επομένως το οίδημα σε ένα διαμέρισμα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της πίεσης εντός του. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε τραυματισμούς των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων μέσα στο διαμέρισμα.

Η αύξηση στην πίεση μπορεί να αποκόψει την αιματική ροή στο διαμέρισμα με αποτέλεσμα την απώλεια οξυγόνου στους ιστούς (ισχαιμία) και τον κυτταρικό θάνατο (νέκρωση).

Αίτια Τύποι Συμπτώματα Επιπλοκές Διάγνωση Θεραπεία

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου διαμερίσματος;

Το σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρχει αιμορραγία ή οίδημα σε ένα διαμέρισμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση πίεσης εντός του και να αποκόψει την αιματική ροή. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η αποκοπή της αιματικής ροής μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη, καθώς οι μύες και τα νεύρα δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζονται. Η μη θεραπεία της πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι του συνδρόμου διαμερίσματος;

Οξύ σύνδρομο διαμερίσματος

Αυτός ο τύπος συνδρόμου διαμερίσματος τυπικά εμφανίζεται μετά από ένα μεγάλο τραυματισμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, βέβαια, μπορεί να εμφανιστεί και μετά από ένα μικροτραυματισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσετε οξύ σύνδρομο διαμερίσματος:

 • Μετά από ένα κάταγμα
 • Μετά από ένα τραυματισμό σύνθλιψης στο χέρι ή το πόδι
 • Ως αποτέλεσμα έντονων μυϊκών μωλώπων
 • Μετά από χρήση νάρθηκα ή πολύ σφιχτού επιδέσμου
 • Από έντονη κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών

Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος

Η άθληση, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μπορεί να προκαλέσει αυτό τον τύπο συνδρόμου διαμερίσματος. Περισσότερο συχνά εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος αν πραγματοποιείτε αθλητικές δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, το τένις και το τρέξιμο. Η έντονη ή πολύ συχνή προπόνηση επίσης αυξάνει τον κίνδυνο.

Η σύνδεση μεταξύ της άθλησης και του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου διαμερίσματος;

Οξύ σύνδρομο διαμερίσματος

Το πιο κοινό σύμπτωμα του οξέος συνδρόμου διαμερίσματος είναι ο έντονος πόνος που δεν βελτιώνεται μετά την ανύψωση της πάσχουσας περιοχής ή τη λήψη παυσίπονων. Το χέρι ή το πόδι σας μπορεί να επιδεινώνεται όταν το εκτείνετε ή όταν χρησιμοποιείτε τον πάσχοντα μυ.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση σφιξίματος στο μυ ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή καύσου στο δέρμα γύρω από την πάσχουσα περιοχή.

Τα συμπτώματα ενός προχωρημένο οξέος συνδρόμου διαμερίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα ή παράλυση. Αυτό συνήθως αποτελεί ένδειξη μόνιμης βλάβης.

Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος

Ο πόνος ή οι κράμπες όταν αθλείστε είναι το πιο κοινό σύμπτωμα ενός χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος. Μετά τον τερματισμό της άσκησης, ο πόνος και οι κράμπες συνήθως υποχωρούν μέσα σε 30 λεπτά. Αν συνεχίσετε τη δραστηριότητα που προκαλεί την πάθηση, ο πόνος θα αρχίσει να διαρκεί περισσότερο.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Δυσκολία στην κίνηση του ποδιού, του χεριού ή της πάσχουσας περιοχής
 • Μούδιασμα
 • Ορατή μάζα στον πάσχοντα μυ

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές από το σύνδρομο διαμερίσματος;

Οξύ σύνδρομο διαμερίσματος

Το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για την ανακούφιση της πίεσης. Η μόνιμη βλάβη στους μύες και τα νεύρα μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και μπορεί να απαιτεί ακρωτηριασμό αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος

Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος δεν αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν βιώνετε τα συμπτώματα. Μην αθλείστε όταν αισθάνεστε πόνο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο διαμερίσματος;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για τον έλεγχο ενδείξεων οξέος ή χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος. Θα πιέσει την πάσχουσα περιοχή για να καθορίσει τη σοβαρότητα του πόνου.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συσκευή που φέρει μία βελόνα για τη μέτρηση της ενδοδιαμερισματικής πίεσης. Αυτή η μέτρηση πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώ κάνετε μία δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στο χέρι ή το πόδι. Νέα μέτρηση θα ληφθεί όταν ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ακτινογραφία για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο διαμερίσματος;

Οξύ σύνδρομο διαμερίσματος

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία για αυτό τον τύπο συνδρόμου διαμερίσματος. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάνοιξη της περιτονίας ώστε να μειωθεί η πίεση εντός του διαμερίσματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός θα πρέπει να περιμένει ώστε το οίδημα να υποχωρήσει πριν κλείσει την τομή και κάποιες από τις πληγές μπορεί να απαιτούν μεταμόσχευση δέρματος.

Εάν έχετε εμφανίσει οξύ σύνδρομο διαμερίσματος λόγω νάρθηκα ή σφιχτού επιδέσμου, το υλικό θα πρέπει να αφαιρεθεί ή να χαλαρώσει.

Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος

Ο γιατρός θα σας προτείνει μη χειρουργικές θεραπευτικές μεθόδους αρχικά που περιλαμβάνουν:

 • Φυσικοθεραπεία για τη διάταση των μυών
 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Αλλαγή του τύπου της επιφάνειας πάνω στην οποία αθλείστε
 • Δραστηριότητες χαμηλής έντασης ως μέρος της προπόνησής σας
 • Ανύψωση του πάσχοντος άκρου
 • Ξεκούραση μετά από δραστηριότητα ή τροποποίηση της αθλητικής δραστηριότητας
 • Εφαρμογή πάγου στο άκρο μετά τη δραστηριότητα

Εάν οι προαναφερθείσες μέθοδοι δεν φέρουν αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι γενικά περισσότερο αποτελεσματική από ό, τι οι μη χειρουργικές μέθοδοι στην αντιμετώπιση του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Compartment syndrome. (2009). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00204

2. Mayo Clinic Staff. (2016). Chronic exertional compartment syndrome: Risk factors. mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-exertional-compartment-syndrome/basics/risk-factors/con-20026471

3. Mayo Clinic Staff. (2016). Chronic exertional compartment syndrome: Symptoms. mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-exertional-compartment-syndrome/basics/symptoms/con-20026471

4. Mayo Clinic Staff. (2016). Chronic exertional compartment syndrome: Treatments and drugs. mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-exertional-compartment-syndrome/basics/treatment/con-20026471