Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο Dumping

Τι είναι το σύνδρομο Dumping;

Το σύνδρομο Dumping συμβαίνει όταν η τροφή κινείται πολύ γρήγορα από το στομάχι στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο) όταν τρώτε. Αυτό προκαλεί συμπτώματα, όπως κράμπες και διάρροια, μέσα σε λίγα λεπτά ως λίγες ώρες μετά το γεύμα. Μπορείτε να εμφανίζεται σύνδρομο Dumping μετά από μία χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος ή όλου του στομάχου ή μετά από ένα γαστρικό by-pass για απώλεια βάρους.

Υπάρχουν δύο τύποι του συνδρόμου Dumping ανάλογα με το πότε ξεκινούν τα συμπτώματα:

 • Πρώιμο σύνδρομο Dumping. Αυτό συμβαίνει 10 με 30 λεπτά μετά το φαγητό. Περίπου 75% των ατόμων με σύνδρομο Dumping έχουν αυτό τον τύπο.
 • Όψιμο σύνδρομο Dumping. Αυτό συμβαίνει 1 με 3 ώρες μετά το φαγητό. Περίπου 25% των ατόμων με σύνδρομο Dumping έχουν αυτόν τον τύπο.

Κάθε τύπος του συνδρόμου Dumping έχει διαφορετικά συμπτώματα. Ορισμένα άτομα, ωστόσο, μπορεί να εμφανίζουν και πρώιμα και όψιμα συμπτώματα του συνδρόμου.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping;

Τα πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, κοιλιακές κράμπες και διάρροια, τα οποία συνήθως ξεκινούν 10 με 30 λεπτά μετά το φαγητό.

Άλλα πρώιμα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Φούσκωμα ή δυσάρεστο αίσθημα πληρότητας
 • Έξαψη του προσώπου
 • Εφίδρωση
 • Ζάλη
 • Ταχυπαλμία

Τα όψιμα συμπτώματα εμφανίζονται 1 με 3 ώρες μετά το φαγητό και προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος:

 • Ζάλη
 • Αδυναμία
 • Εφίδρωση
 • Πείνα
 • Ταχυπαλμία
 • Κόπωση
 • Σύγχυση
 • Τρόμος

Μπορεί να εκδηλώσετε τόσο πρώιμα όσο και όψιμα συμπτώματα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου Dumping;

Τυπικά όταν τρώτε, η τροφή κινείται από το στομάχι στο λεπτό έντερο μέσα σε αρκετές ώρες. Στο λεπτό έντερο, θρεπτικά συστατικά των τροφών απορροφώνται και η πεπτικοί χυμοί καταβολίζουν ακόμη περισσότερο τις τροφές.

Στο σύνδρομο Dumping, η τροφή κινείται πολύ γρήγορα από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

 • Τα πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping συμβαίνουν όταν μία ξαφνική εισροή τροφής στο λεπτό έντερο προκαλεί μεγάλη μετακίνηση υγρών από την αιματική κυκλοφορία στο έντερο. Αυτό το πλεονάζον υγρό προκαλεί διάρροια και φούσκωμα. Το λεπτό έντερο επίσης απελευθερώνει ουσίες που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα, όπως ταχυπαλμία και ζάλη.
 • Τα όψιμα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping εκδηλώνονται λόγω της αύξησης σακχάρων και υδατανθράκων στο έντερο. Αρχικά, τα πλεονάζοντα σάκχαρα προκαλούν την αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Το πάγκρεας απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη για τη μετακίνηση γλυκόζης από την αιματική κυκλοφορία εντός των κυττάρων. Αυτή η επιπλέον αύξηση της ινσουλίνης προκαλεί τη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος κάτω από το φυσιολογικό, μία κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία.

Η χειρουργική επέμβαση που μειώνει το μέγεθος του στομάχου ή το γαστρικό by-pass μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα του συνδρόμου Dumping. Μετά την επέμβαση, η τροφή κινείται από το στομάχι στο λεπτό έντερο πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Επεμβάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο στόμαχος αδειάζει από το φαγητό μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εν λόγω πάθηση.

Οι τύποι χειρουργικής επέμβασης που μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο Dumping περιλαμβάνουν:

 • Γαστρεκτομή. Αφαιρείται μέρος ή όλος ο στόμαχος.
 • Γαστρικό by-pass. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μία μικρή αναστόμωση από το στόμαχο με στόχο την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας τροφής. Η αναστόμωση στη συνέχεια συνδέεται στο λεπτό έντερο.
 • Οισοφαγεκτομή. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί μέρος ή όλο τον οισοφάγο και πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση καρκίνου του οισοφάγου ή βλαβών του στομάχου.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Dumping;

Μπορεί να είστε σε θέση να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping με μερικές αλλαγές στη διατροφή σας:

 • Καταναλώστε 5 με 6 μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα, αντί για 3 μεγάλα γεύματα.
 • Αποφύγετε ή περιορίστε τροφές και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, γλυκά και αρτοποιήματα.
 • Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη από τροφές, όπως κοτόπουλο, ψάρια, φυστικοβούτυρο και τόφου.
 • Προσλάβετε περισσότερες φυτικές ίνες μέσω της διατροφής σας. Αντικαταστήστε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, με υδατάνθρακες ολικής άλεσης, όπως το γεύμα βρώμης και το ψωμί ολικής άλεσης. Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε συμπληρώματα φυτικών ινών. Οι επιπλέον φυτικές ίνες βοηθούν τα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες να απορροφώνται πιο αργά από το έντερο.
 • Μην πίνετε υγρά 30 λεπτά πριν ή μετά τα γεύματα.
 • Μασήστε την τροφή σας πλήρως προτού την καταπιείτε, ώστε να διευκολύνετε την πέψη.
 • Προσθέστε πηκτίνη στο φαγητό σας για να το κάνετε πιο σκληρό. Αυτό θα μειώσει το ρυθμό με τον οποίο οι τροφές μετακινούνται από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα πρέπει να λάβετε συμπληρώματα διατροφής. Το σύνδρομο Dumping μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά από το φαγητό.

Για πιο σοβαρά συμπτώματα του συνδρόμου Dumping, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει οκτρεοτίδη. Αυτό το φάρμακο αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του πεπτικού σωλήνα, επιβραδύνοντας την κένωση του στομάχου στο λεπτό έντερο. Επίσης παρεμποδίζει την απελευθέρωση ινσουλίνης. Μπορείτε να λάβετε αυτό το φάρμακο ως υποδόρια ένεση, ως ενδομυϊκή ένεση στο ισχίο ή το χέρι, ή ενδοφλέβια. Ορισμένες από τις παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνουν τις αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, ναυτία, πόνο στο σημείο της ένεσης και δύσοσμα κόπρανα.

Εάν καμία από τις προαναφερθείσες θεραπείες δεν αποβεί αποτελεσματική, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιστροφή του γαστρικού by-pass ή την επιδιόρθωση του ανοίγματος από το στόμαχο στο λεπτό έντερο (πυλωρός).

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του συνδρόμου Dumping;

Το σύνδρομο Dumping είναι μία επιπλοκή του στομαχικού by-pass ή της χειρουργικής επέμβασης για τη μείωση του μεγέθους του στομάχου. Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με αυτό τον τύπο χειρουργείο περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
 • Εξασθενημένα οστά (οστεοπόρωση) από τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου
 • Αναιμία (μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων) από την πτωχή απορρόφηση βιταμινών ή σιδήρου

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του συνδρόμου Dumping;

Τα πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping συνήθως βελτιώνονται χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγους μήνες. Οι διατροφικές αλλαγές και τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, πιθανώς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του προβλήματος.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Brown K, et al. (n.d.). Dumping syndrome after gastric bypass surgery. urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=134&ContentID=107

2. Dumping syndrome. (2013). niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/dumping-syndrome

3. Mayo Clinic Staff. (2015). Dumping syndrome: causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/dumping-syndrome/basics/causes/con-20028034

4. Mayo Clinic Staff. (2015). Dumping syndrome: definition. mayoclinic.org/diseases-conditions/dumping-syndrome/basics/definition/con-20028034

5. Mayo Clinic Staff. (2015). Dumping syndrome: lifestyle and home remedies. mayoclinic.org/diseases-conditions/dumping-syndrome/basics/lifestyle-home-remedies/con-20028034

6. Mayo Clinic Staff. (2015). Dumping syndrome: risk factors. mayoclinic.org/diseases-conditions/dumping-syndrome/basics/risk-factors/con-20028034

7. Mayo Clinic Staff. (2015). Dumping syndrome: symptoms. mayoclinic.org/diseases-conditions/dumping-syndrome/basics/symptoms/con-20028034

8. Mayo Clinic Staff. (2015). Dumping syndrome: treatments and drugs. mayoclinic.org/diseases-conditions/dumping-syndrome/basics/treatment/con-20028034

9. Post-gastrectomy syndrome. (n.d.). my.clevelandclinic.org/health/articles/post-gastrectomy-syndrome-overview