Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης

Τι είναι το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης (SIBO) είναι μία σοβαρή πάθηση που επηρεάζει το λεπτό έντερο. Συμβαίνει όταν, βακτήρια που φυσιολογικά αναπτύσσονται σε άλλα τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο λεπτό έντερο. Αυτό προκαλεί πόνο και διάρροια. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή θρέψη, καθώς τα βακτήρια αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα θρεπτικά συστατικά του σώματος.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης επηρεάζουν κυρίως στο έντερο και περιλαμβάνουν:

Μπορεί επίσης να βιώσετε απώλεια βάρους.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ακόμη. Μπορεί να συμβεί όταν:

  • Το λεπτό έντερο έχει ανατομικές ανωμαλίες.
  • Το pH αλλάζει στο λεπτό έντερο.
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί φυσιολογικά.
  • Η μυϊκή δραστηριότητα του λεπτού εντέρου παρουσιάζει βλάβες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τροφές και βακτήρια δεν απομακρύνονται από το όργανο

Το σύνδρομο βακτηριακής εντερικής υπερανάπτυξης σχετίζεται με πληθώρα παθήσεων, όπως:

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες στο σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Η ύπαρξη μιας χρόνιας πάθησης ή ενός χειρουργείου που επηρεάζει το γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης. Ορισμένες ασθένειες και χρόνιες παθήσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα του συνδρόμου εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ψηλάφηση της κοιλιακής χώρας. Πιθανώς θα ζητήσει εξετάσεις αίματος ή/και κοπράνων.

Εξέταση αναπνοής

Η εξέταση αναπνοής είναι ένα κοινό διαγνωστικό τεστ για το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης. Ο μεγάλος αριθμός των βακτηρίων στο λεπτό έντερο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση αερίου υδρογόνου και μεθανίου, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν μέσω ενός τεστ αναπνοής. Αυτή η εξέταση είναι μη επεμβατική και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι ή στο γραφείο του γιατρού σας.

Θα χρειαστεί να έχετε νηστέψει τη νύχτα πριν την εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα αναπνέετε εντός ενός σωλήνα. Ύστερα, θα πιείτε ένα ειδικό υγρό το οποίο θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας. Θα χρειαστεί στη συνέχεια να αναπνέετε εντός μιας σειράς επιπλέον σωλήνων σε τακτικά διαστήματα για 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση του υγρού.

Επιπλέον εξετάσεις

Εάν τα αποτελέσματα του ελέγχου αναπνοής δεν καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα ή αν οι θεραπείες για το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης αποβούν αναποτελεσματικές, ο γιατρός θα χρειαστεί να λάβει δείγμα υγρού από το λεπτό έντερο για να διαπιστώσει ποια βακτήρια έχουν αναπτυχθεί.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό αντιβιοτικών και αλλαγών στη διατροφή.

Αντιβιοτικά

Αρχικά, θα χρειαστεί να θέσετε τα βακτήρια υπό έλεγχο. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται με αντιβιοτικά, όπως η σιπροφλοξασίνη, η μετρονιδαζόλη ή η ριφαξιμίνη. Μπορεί να χρειαστείτε ενδοφλέβια θεραπεία για θρέψη και υγρά εάν η πάθηση σάς έχει οδηγήσει σε κακή θρέψη ή αφυδάτωση.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των βακτηρίων στο λεπτό έντερο, αλλά δεν διευθετούν την υποκείμενη πάθηση που προκαλεί το πρόβλημα εξ αρχής. Εάν ο γιατρός καθορίσει ότι το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης οφείλεται σε μία υποκείμενη αιτία, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε θεραπεία για την πάθηση αυτή. Οι αλλαγές στη διατροφή επίσης θα βοηθήσουν.

Διατροφή

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι μία συγκεκριμένη διατροφή προκαλεί το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης, αλλά πολλά άτομα με αυτό το σύνδρομο έχουν βρει ανακούφιση με την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης δίαιτας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας προτού κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι ορισμένες μικρές προσαρμογές:

  • Καταναλώστε μία ισορροπημένη θρεπτική διατροφή.
  • Καταναλώστε μικρότερα γεύματα πιο συχνά για να αποφευχθεί η παραμονή μεγάλης ποσότητας φαγητού στο στόμαχο
  • Αποφύγετε προϊόντα γλουτένης αν έχετε κοιλιοκάκη.

Ο γιατρός θα σας προτείνει μία στοιχειακή δίαιτα. Η δίαιτα αυτή αντικαθιστά τροφές και ροφήματα με συγκεκριμένες υγρές φόρμουλες για μία περιορισμένη χρονική περίοδο. Σε μία μελέτη μικρής κλίμακας, 80% των συμμετεχόντων με σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα στα τεστ αναπνοής μετά από στοιχειακή δίαιτα για 15 ημέρες. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η στοιχειακή δίαιτα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη διαχείριση της πάθησης. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε αυτή τη δίαιτα και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του.

Μπορούν τα προβιοτικά να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του συνδρόμου εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Η λήψη προβιοτικών μπορεί να επαναφέρει τα φυσιολογικά βακτήρια στο έντερο. Μία μελέτη του 2010 βρήκε ότι τα προβιοτικά είναι πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης από τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, μία μελέτη ανασκόπησης του 2016 βρήκε ότι οι ενδείξεις της αποτελεσματικότητας των προβιοτικών στην αντιμετώπιση του συνδρόμου δεν κατέληγαν σε ένα ομόφωνο συμπέρασμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης;

Το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης συνήθως συμβαίνει εξαιτίας μιας υποκείμενης πάθησης. Αν έχετε μία χρόνια νόσο, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, συνεργαστείτε με τον γιατρό σας ώστε να αναπτύξετε ένα μακροπρόθεσμο θεραπευτικό πλάνο. Το σύνδρομο εντερικής βακτηριακής υπερανάπτυξης είναι αντιμετωπίσιμο, αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και κακή θρέψη αν δεν αντιμετωπιστεί. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε το εν λόγω σύνδρομο, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ώστε να ξεκινήσετε άμεσα τη θεραπεία.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Dukowicz AC, et al. (2007). Small intestinal bacterial overgrowth: A comprehensive review. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/

2. Elemental diet. (n.d.). choc.org/programs-services/eosinophilic-esophagitis/elemental-diet/

3. Ghoshal EC. (2011). How to interpret hydrogen breath tests. http://www.jnmjournal.org/journal/view.html?doi=10.5056/jnm.2011.17.3.312

4. Krajicek EJ, et al. (2016). Small intestinal bacterial overgrowth: A primary care review. dx.doi.org/10.1016/j.mayocp.2016.07.025

5. Pimentel M, et al. (2004). A 14-day elemental diet is highly effective in normalizing the lactulose breath test. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14992438

6. Rana SV, et al. (2014). Breath tests and irritable bowel syndrome. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i24/7587.htm

7. Soifer LO, et al. (2010). Comparative clinical efficacy of a probiotic vs. an antibiotic in the treatment of patients with intestinal bacterial overgrowth and chronic abdominal functional distension: A pilot study. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21381407