Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η συμπίεση του μέσου νεύρου που περνά από το χέρι στην παλάμη. Συγκεκριμένα, το μέσο νεύρο περνά από ένα «πέρασμα» στον καρπό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Το νεύρο αυτό παρέχει αίσθηση τον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και τμήμα του παράμεσου δακτύλου. Παρέχει επίσης τις νευρικές ώσεις στο μυ του αντίχειρα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Διόγκωση στο εσωτερικό του καρπού προκαλεί τη συμπίεση του καρπιαίου σωλήνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, αδυναμία και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην πλευρά της παλάμης κοντά στον αντίχειρα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Ο πόνος στον καρπιαίο σωλήνα οφείλεται σε υπερβολική πίεση στον καρπό και το μέσο νεύρο. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει διόγκωση. Η πιο κοινή αιτία αυτής της φλεγμονής είναι μία υποκείμενη πάθηση που προκαλεί διόγκωση στον καρπό και μερικές φορές αποκόπτει την αιματική ροή. Ορισμένες από τις πιο συχνές παθήσεις που σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να επιδεινωθεί εάν ο καρπός υφίσταται επανειλημμένα υπερέκταση. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του καρπού συνεισφέρει στη διόγκωση και τη συμπίεση του μέσου νεύρου. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα των παρακάτω:

 • Της θέσης των καρπών όταν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι του υπολογιστή
 • Της παρατεταμένης έκθεσης σε δονήσεις από τη χρήση μηχανημάτων, όπως κομπρεσέρ
 • Οποιασδήποτε επαναλαμβανόμενης κίνησης που προκαλεί υπερέκταση του καρπού, όπως το πιάνο ή η χρήση υπολογιστή

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα από ό, τι άνδρες. Το σύνδρομο αυτό διαγιγνώσκεται ως επί το πλείστον μεταξύ 30 και 60 ετών. Συγκεκριμένες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η αρθρίτιδα.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την αυξημένη πρόσληψη άλατος, την καθιστική ζωή και έναν υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Εργασίες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση του καρπού είναι:

 • Κατασκευαστικές εργασίες
 • Εργασία σε εργοστασιακή γραμμή παραγωγής
 • Οποιαδήποτε ενασχόληση με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή

Τα άτομα που εργάζονται σε τέτοιου είδους θέσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Τα συμπτώματα συνήθως εντοπίζονται στο νευρικό μονοπάτι, λόγω της συμπίεσης του μέσου νεύρου. Μπορεί να νιώθετε ότι το χέρι σας μουδιάζει συχνά και σας πέφτουν αντικείμενα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μούδιασμα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος και πόνο στον αντίχειρα και τα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού
 • Πόνο και αίσθηση καψίματος που εκτείνεται μέχρι το άνω μέρος του χεριού
 • Πόνο στον καρπό τη νύχτα που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε
 • Αδυναμία στους μύες του χεριού

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό σας, πραγματοποιώντας μία κλινική εξέταση και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που ονομάζονται μελέτες νευρικής αγωγιμότητας.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη λεπτομερή αξιολόγηση της παλάμης, του καρπού, του ώμου και του αυχένα για τον έλεγχο άλλων αιτιών πίεσης του νεύρου. Ο γιατρός θα εξετάσει τους καρπούς σας για ενδείξεις ευαισθησίας, διόγκωσης και οποιωνδήποτε παραμορφώσεων. Θα ελέγξει την αίσθηση στα δάχτυλα και τη δύναμη στους μύες του χεριού.

Οι μελέτες νευρικής αγωγιμότητας είναι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να μετρήσουν την ταχύτητα μεταγωγής των νευρικών ώσεων. Εάν η νευρική ώση είναι πιο αργή από το φυσιολογικό καθώς το νεύρο περνά από τον καρπό, μπορεί να έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα εξαρτάται από την σοβαρότητα του πόνου και των συμπτωμάτων και από το εάν υπάρχει αδυναμία. Το 2008, η Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η πρόταση ήταν η διαχείριση της πάθησης χωρίς χειρουργική επέμβαση, αν αυτό είναι εφικτό.

Μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Αποφυγή θέσεων του χεριού που προκαλούν υπερέκταση του καρπού
 • Νάρθηκα καρπού, ώστε το χέρι να παραμένει σε μία ουδέτερη θέση ειδικά τη νύχτα
 • Ήπια παυσίπονα και φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής
 • Αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης πάθησης, όπως διαβήτης ή αρθρίτιδα
 • Ενέσεις στεροειδών στον καρπιαίο σωλήνα για τη μείωση της φλεγμονής

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν υπάρχει σοβαρή βλάβη στο μέσο νεύρο. Η επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει την τομή του ιστού στον καρπό που παρεμποδίζει το μέσο νεύρο, ώστε να ανακουφιστεί η πίεση. Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία της ή την αποτυχία της επέμβασης είναι η ηλικία του ασθενή, η διάρκεια των συμπτωμάτων, η ύπαρξη διαβήτη και αν υπάρχει μυϊκή αδυναμία (συνήθως αυτή είναι ένδειξη προχωρημένης πάθησης). Η έκβαση είναι γενικά καλή.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Μπορείτε να αποτρέψετε την εκδήλωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα πραγματοποιώντας αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου.

Η αντιμετώπιση παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η αρθρίτιδα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στη θέση των χεριών σας και να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που προκαλούν την υπερέκταση των καρπών. Αυτές είναι πολύ σημαντικές στρατηγικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορεί επίσης να σας φανούν χρήσιμες.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα με φυσικοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μακροπρόθεσμη βελτίωση και εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αν δεν λάβετε θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οδηγηθείτε σε μόνιμη νευρική βλάβη, δυσλειτουργία του χεριού, ακόμη και σε πλήρη απώλεια της λειτουργίας του.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved