Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων/εμβολίων

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Σύνδρομο Reye

Τι είναι το σύνδρομο Reye;

Το σύνδρομο Reye είναι μία σπάνια διαταραχή που προκαλεί εγκεφαλική και ηπατική βλάβη. Παρόλο που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εκδηλώνεται πιο συχνά στα παιδιά.

Το σύνδρομο Reye συνήθως συμβαίνει σε παιδιά που είχαν μία πρόσφατη ιική λοίμωξη, όπως γρίπη ή ανεμοβλογιά. Η λήψη ασπιρίνης για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας λοιμώξεις αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο του συνδρόμου.

Τόσο η ανεμοβλογιά όσο και η γρίπη μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μη χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη για να θεραπεύσετε τον πονοκέφαλο ενός παιδιού. Το παιδί μπορεί να έχει μία ιική λοίμωξη που δεν έχει εντοπιστεί και να βρεθεί σε κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου Reye.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Reye;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Reye εμφανίζονται γρήγορα, συνήθως μέσα σε μερικές ώρες.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ο εμετός, ο οποίος ακολουθείται από ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα. Στη συνέχεια, το παιδί μπορεί να εμφανίσει σύγχυση ή να γίνει ληθαργικό. Μπορεί να εκδηλώσει επιληπτικές κρίσεις ή ακόμη να πέσει σε κώμα.

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Reye. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν μερικές φορές να διαχειριστούν. Για παράδειγμα, τα στεροειδή φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη διόγκωση του εγκεφάλου.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου Reye;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί το σύνδρομο Reye. Αρκετοί παράγοντες φαίνεται πως διαδραματίζουν ρόλο. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι η πάθηση μπορεί να πυροδοτηθεί όταν άτομα αντιμετωπίζουν μία ιική λοίμωξη με ασπιρίνη. Φαίνεται ότι εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους που έχουν μία υποκείμενη διαταραχή οξείδωσης των λιπαρών οξέων. Αυτός ο τύπος μεταβολικής διαταραχής καθιστά το σώμα ανίκανο να καταβολίσει τα λιπαρά οξέα. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί επίσης να περιέχουν σαλικυλικά οξέα, παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται στην ασπιρίνη. Οι ουσίες αυτές, για παράδειγμα, εντοπίζονται στα εξής:

  • Υποσαλικυλικό βισμούθιο
  • Προϊόντα που περιέχουν αιθέριο έλαιο γωλθέριας (αυτά γενικά είναι τοπικά φάρμακα)

Αυτά τα προϊόντα δεν θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά που έχουν ή είχαν πρόσφατα μία ιική λοίμωξη. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται για αρκετές εβδομάδες αφότου το παιδί κάνει το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά.

Επιπρόσθετα, θεωρείται ότι η έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά, όπως διαλυτικά χρωμάτων και ζιζανιοκτόνα, μπορεί να συνεισφέρει στην εκδήλωση του συνδρόμου Reye.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση του συνδρόμου Reye;

Παιδιά και έφηβοι με υποκείμενες διαταραχές οξείδωσης των λιπαρών οξέων είναι αυτοί που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για το σύνδρομο Reye. Διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν αν το παιδί πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνδρομο Reye μπορεί να είναι μία υποκείμενη μεταβολική πάθηση που αποκαλύπτεται από έναν ιό.

Εάν χρησιμοποιείτε ασπιρίνη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας ιικής λοίμωξης του παιδιού σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το θέτετε σε αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Reye.

Το σύνδρομο Reye είναι εξαιρετικά σπάνιο και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες. Λιγότερες από 20 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από το 1988. Η πιθανότητα επιβίωσης για το σύνδρομο Reye είναι περίπου 80%.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Reye;

Το σύνδρομο Reye είναι μία σοβαρή πάθηση και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, επομένως η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι απαραίτητη. Τυπικά, αντιμετωπίζεται με νοσηλεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Reye, επομένως η θεραπεία είναι υποστηρικτική, εστιάζοντας στη μείωση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών. Οι γιατροί θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το παιδί παραμένει ενυδατωμένο και διατηρεί ισορροπία στους ηλεκτρολύτες. Θα αξιολογούν την καρδιοαναπνευστική του κατάσταση και την ηπατική λειτουργία προσεκτικά. Στα παιδιά με επιληπτικές κρίσεις δίδονται τα κατάλληλα φάρμακα για τον έλεγχο των κρίσεων καθώς και των παρενεργειών τους.

Τα φάρμακα που συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Reye περιλαμβάνουν:

  • Ινσουλίνη για την αύξηση του μεταβολισμού της γλυκόζης
  • Κορτικοστεροειδή για τη μείωση της εγκεφαλικής διόγκωσης
  • Διουρητικά για την απομάκρυνση του πλεονάζοντος υγρού

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής εάν η αναπνοή του παιδιού είναι πολύ αργή.

Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί το σύνδρομο Reye τόσο καλύτερη είναι η έκβαση για το παιδί. Εάν το άτομο φτάσει στα τελευταία στάδια του συνδρόμου, μπορεί να καταλήξει με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο Reye;

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Reye έχει μειωθεί. Και αυτό διότι οι γιατροί και οι γονείς δεν δίνουν πλέον ασπιρίνη σε παιδιά.

Αν το παιδί σας έχει πονοκέφαλο, καλύτερο είναι να παραμείνετε στη χρήση ακεταμινοφαίνης για τη θεραπεία. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε μόνο τη συνιστώμενη δόση. Η υπερδοσολογία ακεταμινοφαίνης μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Αν το παιδί έχει πόνο ή πυρετό που δεν ανακουφίζεται με ακεταμινοφαίνη, επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με σύνδρομο Reye;

Το σύνδρομο Reye είναι σπάνια θανατηφόρο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ποικίλους βαθμούς μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης. Πηγαίνετε το παιδί στα πλησιέστερα επείγοντα εάν παρατηρήσετε ενδείξεις:

  • Σύγχυσης
  • Λήθαργου
  • Άλλων πνευματικών συμπτωμάτων

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. Reye’s syndrome. (2014, August 12) mayoclinic.com/health/reyes-syndrome/DS00142

2. Reye syndrome. (2014). Retrieved from rarediseases.org/rare-diseases/reye-syndrome/

3. What is Reye’s syndrome? (n.d.) reyessyndrome.org/what.html