Αλλεργίες

Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας

Κάθε φορά που το παιδί σας δαγκώνει μήλο ή αγγούρι παραπονιέται ότι του προκαλεί κάτι  σαν γρατζουνιά ή φαγούρα στο λαιμό.

Αναρωτιέστε αν θα μπορούσε να έχει τροφική αλλεργία και παρακολουθείτε για αποκαλυπτικά σημάδια, όπως κνίδωση, πρησμένα χείλη ή ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή, και όμως, η μυστηριώδης αντίδραση δεν προχωράει ποτέ παραπέρα από μερικά παράπονα για φαγούρα. Μήπως το παιδί σας απλώς δεν συμπαθεί τα μήλα και το αγγούρι ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του OAS περιλαμβάνουν κνησμό ή πρήξιμο στο στόμα, το πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα και το λαιμό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν περισσότερο από μία ώρα μετά το φαγητό.

"Τα συμπτώματα εμφανίζονται λόγω διασταυρούμενης αντίδρασης με παρόμοιες πρωτεΐνες σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά", λέει ο David Stukus, καθηγητής κλινικής παιδιατρικής στο τμήμα αλλεργίας και ανοσολογίας στο Nationwide Children's Hospital. "Επιπλέον, τα συμπτώματα είναι σχεδόν πάντα υποκειμενικά και περιορίζονται στο στόμα και το λαιμό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι εμφανίζουν εξανθήματα, σφίξιμο στο λαιμό, ακόμη και αναφυλαξία".

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας;

Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ των πραγματικών τροφικών αλλεργιών και του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας. Πολλές φορές οι ασθενείς μπορούν να φάνε τα επίμαχα τρόφιμα όταν έχουν OAS, ειδικά αν δοκιμάσουν διαφορετικά παρασκευάσματα.

Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας. Με τις τροφικές αλλεργίες, το προσβλητικό τρόφιμο -όπως το γάλα, τα αυγά, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί- πρέπει να αποφεύγεται ανά πάσα στιγμή λόγω του υψηλού κινδύνου αναφυλαξίας.

Σύμφωνα με τον Dr. Stukus, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των πραγματικών τροφικών αλλεργιών και του συνδρόμου της στοματικής αλλεργίας. Επιπλέον, σημειώνει ότι τα παιδιά συνήθως δεν αναπτύσσουν σύνδρομο στοματικής αλλεργίας παρά μόνο όταν είναι μεγαλύτερα ή ακόμη και στην εφηβεία.

Οι εποχικές αλλεργίες συνήθως δεν αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 3 ή 4 ετών. Έτσι, το OAS συνήθως δεν εμφανίζεται μέχρι να αναπτυχθεί αλλεργία στη γύρη και τότε συνήθως εμφανίζεται μόνο σε άτομα με μεγάλο ποσοστό αλλεργίας.

Αίτια

Σύμφωνα με την Kara J. Wada, MD, κλινική καθηγήτρια στο τμήμα ανοσολογίας αλλεργιών του τμήματος ωτορινολαρυγγολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο, μπορεί το παιδί σας να πάσχει από σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (OAS), ειδικά αν έχει εποχιακές αλλεργίες όπως αλλεργική ρινίτιδα.

Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση φαγούρας στο στόμα ή στο λαιμό μετά την κατανάλωση μήλου και του αγγουριού συμβαίνει στο 50 έως 75% των ατόμων που είναι αλλεργικά στη γύρη της σημύδας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πολύ παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στη γύρη, όπως η σημύδα.

Κατά συνέπεια, αυτές οι πρωτεΐνες ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν αλλεργική αντίδραση ή επιδεινώνουν τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα αλλεργίας. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διάγνωσης και της θεραπείας του.

Τι είναι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI), το OAS, ή σύνδρομο τροφικής αλλεργίας από γύρη, όπως ονομάζεται μερικές φορές, είναι ένας τύπος αλλεργικής αντίδρασης εξ επαφής που εμφανίζεται όταν το στόμα και ο λαιμός έρχονται σε επαφή με ορισμένα ωμά φρούτα και λαχανικά ή ορισμένους ξηρούς καρπούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει παρόμοιες πρωτεΐνες και ανταποκρίνεται με αλλεργική αντίδραση.

Τα άτομα που πάσχουν από OAS εμφανίζουν συχνά φαγούρα στο στόμα, αίσθηση γρατζουνιάς στο λαιμό ή πρήξιμο των χειλιών, του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού. Μερικές φορές τα παιδιά με σύνδρομο στοματικής αλλεργίας έχουν ακόμη και φαγούρα στα αυτιά ή κνίδωση γύρω από το στόμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα που πάσχουν από ΟΑS μπορούν συχνά να τρώνε τις προσβλητικές τροφές σε μαγειρεμένη μορφή. Η θερμότητα αλλάζει τις πρωτεΐνες, οπότε το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά δεν αναγνωρίζει την τροφή.

Συνολικά, τα παιδιά τείνουν να αντιδρούν σε διαφορετικά τρόφιμα ανάλογα με το είδος των εποχικών αλλεργιών που έχουν. Για παράδειγμα, τα παιδιά με αλλεργία στα χόρτα μπορεί να διαπιστώσουν ότι αντιδρούν στο σέλινο, τις ντομάτες, τα ροδάκινα, τα πεπόνια και τα πορτοκάλια.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας;

Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας γίνεται με την εξέταση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και των αλλεργικών αντιδράσεων. Για παράδειγμα, τα παιδιά με σύνδρομο στοματικής αλλεργίας συνήθως διαγιγνώσκονται πρώτα με εποχιακές αλλεργίες και στη συνέχεια αναπτύσσουν σύνδρομο στοματικής αλλεργίας - μερικές φορές χρόνια μετά την κατανάλωση του προσβλητικού τροφίμου ή των προσβλητικών τροφίμων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ορισμένες φορές, ο αλλεργιολόγος θα πραγματοποιήσει μια δερματική δοκιμασία τσίμπημα καθώς και εξετάσεις αίματος για να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Δεν υπάρχουν δύο παιδιά που θα ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο ή θα αντιδράσουν στις ίδιες τροφές, εξηγεί ο Dr. Stukus.

Συνήθως, οι ασθενείς θα αναπτύξουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας στη γύρη πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στοματικής αλλεργίας. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας δεν είναι πολύ χρήσιμα για την πρόληψη των συμπτωμάτων του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας, αλλά υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που θα δουν βελτίωση με τη χρήση ανοσοθεραπείας.

Σύμφωνα με την Dr. Wada, υπάρχουν ορισμένες τροφές που τείνουν να διασταυρώνονται με την γύρη. Ωστόσο, το ΟΑS είναι μοναδικό για κάθε άτομο και δεν αντιδρούν όλοι στις ίδιες τροφές.

Εάν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί τους έχει φαγούρα στο στόμα που σχετίζεται με συγκεκριμένες τροφές, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συζητήσουν τα συμπτώματα του παιδιού τους με τον γιατρό τους. Θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους τυχόν εξανθήματα, στομαχικές διαταραχές, έμετο ή δυσκολία στην αναπνοή που σχετίζονται με τοπικά συμπτώματα. Και αν υπάρχουν πρόσθετα συμπτώματα [εκτός από τη φαγούρα στο στόμα], θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν επείγουσα φροντίδα.

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας;

Ο Dr. Stukus επισημαίνει ότι αν και το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας είναι σχετικά συχνό, οι γονείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα του παιδιού τους καθαρίζοντας και μαγειρεύοντας φρούτα και λαχανικά που προσφέρονται για τέτοιου είδους προετοιμασία.

"Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά που εμπίπτουν σε κάθε γύρη", εξηγεί. "Συνήθως δεν λέμε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τα τρόφιμα, ειδικά αν μπορούν να βρουν άλλους τρόπους να καταναλώσουν τα τρόφιμα. Μερικές φορές αν επεξεργαστείτε τα τρόφιμα με κάποιο τρόπο -όπως το μαγείρεμα, η θέρμανση ή το ξεφλούδισμα- οι γονείς θα διαπιστώσουν ότι το παιδί τους μπορεί να τα φάει. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ ευμετάβλητες και μπορούν να καταστραφούν εύκολα. Ακόμη και το σάλιο είναι πολύ καλό στο να διασπάσει τις πρωτεΐνες των τροφίμων".

Επιπλέον, το ΟΑS τείνει να είναι χειρότερη κατά την περίοδο της έξαρσης της γύρης. Έτσι, αν το παιδί σας είναι αλλεργικό στη σημύδα, η οποία συνήθως δημιουργεί συμπτώματα την άνοιξη, μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις τρώγοντας ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά να εμφανίσει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα το χειμώνα.

Οι γονείς ανησυχούν επίσης ότι το ΟΑS του παιδιού τους μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται εάν λαμβάνεται μεγάλη ποσότητα του επίμαχου τροφίμου με άδειο στομάχι, εάν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή που μπλοκάρει τα οξέα και εάν υπάρχουν και άλλοι συν-παράγοντες ,όπως πρόσφατη άσκηση ή χρήση μη στεροειδών φαρμάκων, τα οποία αυξάνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

Εάν το παιδί σας παραπονιέται τακτικά ότι οι τροφές του προκαλούν δυσφορία, δώστε προσοχή. Σημειώστε τις τροφές και τα συμπτώματά τους και μοιραστείτε τα με τον γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να προσδιορίσετε τι συμβαίνει και αν το παιδί σας έχει όντως OAS.