Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Τι είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου;

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου αναφέρεται σε μία ομάδα παθήσεων που αναπτύσσονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία ή τα νεύρα στη θωρακική έξοδο συμπιέζονται. Η θωρακική έξοδος είναι ένας στενός χώρος μεταξύ της κλείδας και της πρώτης πλευράς. Αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και μύες, που εκτείνονται από το πίσω μέρος του χεριού, περνούν από αυτήν την περιοχή. Αν ο χώρος στη θωρακική έξοδο είναι υπερβολικά στενός, οι δομές αυτές συμπιέζονται. Η αυξημένη πίεση στα νεύρα και τα αγγεία μπορεί να προκαλέσει πόνο στους ώμους, τον αυχένα και τα χέρια. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» στα χέρια.

Η αιτία του συνδρόμου θωρακικής εξόδου δεν είναι πάντα γνωστή. Ωστόσο, μπορεί να πυροδοτείται από ένα σωματικό τραύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή δομικές ανωμαλίες.

Η θεραπεία του συνδρόμου τυπικά συνίσταται από φυσικοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά την αρχική θεραπεία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου θωρακικής εξόδου;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου θωρακικής εξόδου εξαρτώνται από το εάν επηρεάζονται νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία.

Τα συμπιεσμένα νεύρα μπορεί να προκαλέσουν:

  • Μούδιασμα στους πήχεις και τα δάχτυλα
  • Πόνο σε μέρη του αυχένα, του ώμου και του χεριού
  • Αδυναμία στο χέρι

Συμπιεσμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσουν:

  • Ερυθρότητα στο χέρι
  • Οίδημα στο χέρι
  • Εύκολη κόπωση στα χέρια
  • Χέρια κρύα στην αφή

Μπορεί, επίσης, να διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να σηκώσετε αντικείμενα πάνω από το κεφάλι σας ή ότι έχετε μειωμένο εύρος κίνησης των ώμων και των χεριών.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου θωρακικής εξόδου;

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου συμβαίνει συνήθως όταν η θωρακική έξοδος στενεύει, συμπιέζοντας αγγεία και νεύρα. Η αιτία της συμπίεσης δεν είναι πάντα γνωστή. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των ακόλουθων παθήσεων:

Ένα επιπλέον πλευρό

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ένα επιπλέον πλευρό πάνω από το πρώτο τους πλευρό. Αυτό ελαττώνει το χώρο της θωρακικής εξόδου και συμπιέζει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.

Κακή στάση σώματος και παχυσαρκία

Στα άτομα που δεν έχουν σωστή και ευθυτενή στάση σώματος ή έχουν υπερβολικό θωρακικό λίπος, εμφανίζεται αυξημένη πίεση στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση της θωρακικής εξόδου.

Τραυματισμός

Αυτοκινητιστικά ατυχήματα και άλλοι τραυματισμοί μπορεί να συμπιέσουν τη θωρακική έξοδο μαζί με τα αγγεία και τα νεύρα της περιοχής.

Υπερκόπωση των ώμων και των χεριών

Οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως η πολύωρη εργασία μπροστά από έναν υπολογιστή ή η ανύψωση μεγάλων βαρών πάνω από το κεφάλι, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στη θωρακική έξοδο. Με την πάροδο του χρόνου, το μέγεθος της θωρακικής εξόδου μπορεί να συρρικνωθεί, ασκώντας πίεση σε νεύρα και αγγεία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο θωρακικής εξόδου;

Ο γιατρός, αρχικά, θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση και θα ελέγξει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα χρησιμοποιήσει τεστ πρόκλησης για την αξιολόγηση της κατάστασής σας. Ο στόχος των εν λόγω τεστ είναι να αναπαράγουν τα συμπτώματά σας, ώστε ο γιατρός να κάνει τη διάγνωση πιο εύκολα. Θα σας ζητηθεί ακόμη να κινήσετε τον αυχένα, τους ώμους και τα χέρια σας σε διαφορετικές θέσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε τα χέρια πίσω από το κεφάλι ή να τα ανοιγοκλείνετε για τρία λεπτά. Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών πρόκλησης, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από σύνδρομο θωρακικής εξόδου.

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, θα χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εξετάσεις, όπως:

  • Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ της θωρακικής εξόδου θα αποκαλύψει αν έχετε ένα επιπλέον πλευρό. Επίσης, θα αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.
  • Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για την παραγωγή καθαρών και λεπτομερών εικόνων της θωρακικής εξόδου. Οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και την ανεύρεση της αιτίας της συμπίεσης. Η εν λόγω εξέταση θα αποκαλύψει και τυχόν δομικές ανωμαλίες που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.
  • Το ηλεκτρομυογράφημα επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξει πώς λειτουργούν τα νεύρα και οι μύες στη θωρακική έξοδο. Σε αυτό το τεστ, ένα ηλεκτρόδιο εισάγεται μέσω του δέρματος σε διαφορετικούς μύες και αξιολογείται η ηλεκτρική τους δραστηριότητα στην ηρεμία και όταν συσπώνται.
  • Η μελέτη νευρικής αγωγιμότητας χρησιμοποιεί χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα για να μετρήσει πόσο γρήγορα τα νεύρα στέλνουν ώσεις στους μύες όλου του σώματος. Έτσι θα καθοριστεί αν έχετε κάποια νευρική βλάβη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο θωρακικής εξόδου;

Ο στόχος της θεραπείας για το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και του πόνου. Ο τύπος θεραπείας που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Θα συζητήσετε με το γιατρό σας όλες τις θεραπευτικές επιλογές και θα καταλήξετε στη βέλτιστη για εσάς.

Θεραπείες πρώτης γραμμής

Η θεραπεία για το σύνδρομο θωρακικής εξόδου τυπικά αρχίζει με τη λήψη φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ναπροξαίνη ή η ιβουπροφαίνη, χρησιμοποιούνται για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Σε μερικές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει ενδοφλέβια θρομβολυτικά μέσω αρτηριών ή φλεβών για τη διάλυση θρόμβων στη θωρακική έξοδο. Μπορεί, ακόμη, να σας συνταγογραφήσει αντιθρομβωτικά για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.

Επιπλέον, προτείνεται φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση και την έκταση των μυών του ώμου. Η ενδυνάμωση των εν λόγω μυών θα βελτιώσει το εύρος κίνησης, καθώς και τη στάση του σώματός σας. Θα παρέχει στήριξη στην κλείδα και στους μύες γύρω από τη θωρακική έξοδο. Με την πάροδο του χρόνου, θα ανακουφίσει την πίεση από τα αγγεία και τα νεύρα της πάσχουσας περιοχής.

Αν είστε υπέρβαρος/η, ο γιατρός θα συστήσει ένα πρόγραμμα απώλειας κιλών ή συγκεκριμένη διατροφή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι καθοριστική για την ελάττωση της πίεσης στις αρθρώσεις.

Εγχείρηση

Μπορεί να χρειαστείτε εγχείρηση αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με φάρμακα και φυσικοθεραπεία. Το χειρουργείο για το σύνδρομο θωρακικής εξόδου μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του πλεονάζοντος πλευρού, την αφαίρεση τμήματος της πρώτης πλευράς ή την επαναδιαμόρφωση των αγγείων γύρω από τη θωρακική έξοδο. Αν τα αγγεία στο σημείο αυτό έχουν υποστεί σοβαρή στένωση, η αγγειοπλαστική μπορεί να τα διανοίξει. Σε αυτή τη διαδικασία, μικροσκοπικά μπαλόνια χρησιμοποιούνται για να ανοίξουν τα στενά αγγεία.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο θωρακικής εξόδου;

Πιθανώς να μην είναι δυνατό να προλάβετε το σύνδρομο θωρακικής εξόδου. Παρόλα αυτά, αν η πάθηση εμφανιστεί, υπάρχουν πρακτικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη της επανεμφάνισής τους. Οι εν λόγω πρακτικές περιλαμβάνουν:

  • Τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  • Την αποφυγή ανύψωσης βαρών
  • Τη διατήρηση καλής στάσης σώματος όταν στέκεστε ή όταν κάθεστε
  • Την αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων
  • Την πραγματοποίηση διατάσεων
  • Τα τακτικά διαλείμματα από τη δουλειά ή το σχολείο, ώστε να εκτείνετε και να ξεκουράζετε τους μύες σας
  • Την αποφυγή μεταφοράς βαρών στους ώμους
  • Την αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας

Είναι κρίσιμο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Η κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία είναι ύψιστης σημασίας για την πρόληψη των επιπλοκών. Αν δεν αντιμετωπιστεί το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, θα οδηγήσει σε μόνιμη νευρολογική βλάβη.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με σύνδρομο θωρακικής εξόδου;

Η έκβαση για τα άτομα με σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι συνήθως πολύ καλή, ειδικά όταν η θεραπεία ξεκινά έγκαιρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα συμπτώματα του συνδρόμου θα βελτιωθούν με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Η εγχείρηση είναι επίσης αποτελεσματική στα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν σε κάποιους ανθρώπους μετά το χειρουργείο.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved