Τραυματισμοί

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

Τι είναι το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού (“shaken baby syndrome”) είναι ένας σοβαρός εγκεφαλικός τραυματισμός που προκαλείται από την έντονη και βίαιη ανατάραξη ενός βρέφους. Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μία μορφή παιδικής κακοποίησης που προκαλεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Μπορεί να εκδηλωθεί και με μόλις πέντε δευτερόλεπτα τραντάγματος.

Τα βρέφη έχουν μαλακό εγκέφαλο και αδύναμους αυχενικούς μύες. Επίσης, έχουν ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία. Η ανατάραξη ενός βρέφους ή ενός μικρού παιδιού μπορεί κάνει τον εγκέφαλο να χτυπήσει επανειλημμένα στο εσωτερικό του κρανίου. Αυτή η σύγκρουση του εγκεφάλου στο κρανίο μπορεί να πυροδοτήσει αιμορραγία στον εγκέφαλο και εγκεφαλική διόγκωση. Άλλοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν κατάγματα οστών, καθώς και βλάβη στους οφθαλμούς, στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα του βρέφους.

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι περισσότερο κοινό σε παιδιά κάτω των δύο ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει παιδιά μέχρι και την ηλικία των πέντε ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου της ανατάραξης του μωρού συμβαίνουν σε βρέφη 6 με 8 μηνών, όταν τα μωρά τείνουν να κλαίνε περισσότερο.

Τα παιχνίδια με ένα βρέφος, όπως το ταρακούνημα του βρέφους στα γόνατα σας ή το πέταγμα του μωρού στον αέρα, δεν προκαλούν τραυματισμούς που σχετίζονται με το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού. Οι τραυματισμοί αυτοί σχετίζονται όταν κάποιος τραντάζει το μωρό με θυμό ή οργή.

Δεν θα πρέπει ποτέ να τραντάζετε το μωρό σας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ανατάραξη ενός μωρού είναι μία πολύ σοβαρή μορφή κακοποίησης. Καλέστε αμέσως το 166 αν πιστεύετε ότι το μωρό σας ή κάποιο άλλο βρέφος είναι θύμα του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού. Είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου της ανατάραξης του μωρού;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία το μωρό να παραμείνει ξύπνιο
  • Σωματικό τρόμο
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μειωμένη πρόσληψη τροφής
  • Εμετό
  • Δυσχρωμία του δέρματος
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Κώμα
  • Παράλυση

Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε το μωρό σας στα πλησιέστερα επείγοντα αμέσως αν εμφανίζει συμπτώματα του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού. Αυτός ο τύπος τραυματισμού είναι απειλητικός για τη ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Αίτια

Τι προκαλεί το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού συμβαίνει όταν κάποιος τραντάζει βίαια ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί. Μπορεί κάποιος να ταρακουνήσει ένα βρέφος από θυμό ή οργή συνήθως επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει. Παρόλο που το τράνταγμα μπορεί να κάνει εν τέλει το μωρό να σταματήσει το κλάμα, αυτό συνήθως οφείλεται επειδή έχει ήδη προκληθεί εγκεφαλική βλάβη.

Τα βρέφη έχουν αδύναμους αυχενικούς μύες και για αυτό συχνά δεν μπορούν να υποστηρίξουν το κεφάλι τους. Όταν ένα βρέφος τραντάζεται με δύναμη, η κεφαλή κινείται ανεξέλεγκτα. Αυτή η βίαιη, επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί το χτύπημα του εγκεφάλου στο εσωτερικό μέρος του κρανίου, κάτι το οποίο οδηγεί σε μώλωπες, διόγκωση και αιμορραγία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;

Για τη διάγνωση, γιατρός θα αναζητήσει τρεις παθήσεις που συχνά υποδεικνύουν σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού. Οι παθήσεις αυτές είναι:

  • Εγκεφαλοπάθεια, ή διόγκωση του εγκεφάλου
  • Υποσκληρίδια αιμορραγία, ή αιμορραγία στον εγκέφαλο
  • Αμφιβληστροειδής αιμορραγία, ή αιμορραγία στο τμήμα του οφθαλμού που ονομάζεται αμφιβληστροειδής χιτώνας

Ο γιατρός θα ζητήσει μία πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων για τον έλεγχο ενδείξεων εγκεφαλικής βλάβης και την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων του εγκεφάλου
  • Αξονική τομογραφία, η οποία δημιουργεί καθαρές εγκάρσιας διατομής εικόνας του εγκεφάλου
  • Σκελετική ακτινογραφία ακτίνων-Χ, η οποία αποκαλύπτει κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, τις πλευρές και το κρανίο
  • Οφθαλμολογική εξέταση, η οποία ελέγχει τυχόν τραυματισμούς των οφθαλμών και αιμορραγία στο μάτι

Πριν την επιβεβαίωση της διάγνωσης για το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού, ο γιατρός θα ζητήσει μία εξέταση αίματος για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών. Ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού είναι παρόμοια με αυτά αιμορραγικών διαταραχών και συγκεκριμένων γενετικών διαταραχών, όπως η ατελής οστεογένεση. Η εξέταση αίματος θα καθορίσει εάν κάποια άλλη πάθηση προκαλεί τα συμπτώματα του παιδιού.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;

Καλέστε αμέσως το 166 εάν υποπτεύεστε ότι το μωρό σας έχει υποστεί σύνδρομο της ανατάραξης. Κάποια βρέφη σταματούν να αναπνέουν μετά από το ισχυρό τράνταγμα. Εάν αυτό συμβεί, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) μπορεί να βοηθήσει το μωρό να συνεχίσει να αναπνέει για όσο διάστημα περιμένετε να καταφτάσει η ιατρική βοήθεια.

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός προτείνει τα ακόλουθα βήματα για την πραγματοποίηση της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης:

  • Τοποθετήστε προσεκτικά το μωρό ανάσκελα. Αν υποπτεύεστε τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, είναι καλύτερο δύο άτομα να μετακινήσουν προσεκτικά το μωρό, ώστε να μην υποστεί συστροφή της κεφαλής και του αυχένα.
  • Λάβετε τη σωστή θέση. Εάν το βρέφος είναι κάτω του ενός έτους, τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο μέσο του διαφράγματος. Εάν το παιδί είναι άνω του ενός έτους, τοποθετήστε το ένα χέρι σας στο μέσο του διαφράγματος. Τοποθετήστε το άλλο σας χέρι στο μέτωπο του παιδιού, ώστε να κρατήσετε το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω. Εάν υποπτεύεστε τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, τράβηξε τη σιαγόνα προς τα εμπρός αντί να τραβήξετε την κεφαλή προς τα πίσω και μην αφήσετε το στόμα να κλείσει.
  • Πραγματοποιήστε συμπιέσεις στο στήθος. Πιέστε μέσα στο διάφραγμα και προς το στήθος. Κάντε 30 θωρακικές συμπιέσεις δίχως διακοπή, ενώ μετράτε δυνατά. Οι συμπιέσεις θα πρέπει να είναι δυνατές και γρήγορες.
  • Κάντε αναπνοές-εμφυσήσεις. Ελέγξτε την αναπνοή ύστερα από τις θωρακικές συμπιέσεις. Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις αναπνοής, καλύψτε τη μύτη και το στόμα του μωρού με το στόμα σας. Βεβαιωθείτε ότι ο αεραγωγός είναι ανοιχτός και δώστε δύο εμφυσήσεις. Κάθε εμφύσηση θα πρέπει να διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο και να κάνει το στήθος να ανυψώνεται.
  • Συνεχίστε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Συνέχισε τον κύκλο των 30 θωρακικών συμπιέσεων και δύο εμφυσήσεων έως ότου βοήθεια καταφθάσει. Ελέγχετε διαρκώς για ενδείξεις αναπνοής.

Σε μερικές περιπτώσεις, το μωρό μπορεί να κάνει εμετό μετά το τράνταγμα. Για να αποφευχθεί ο πνιγμός, ήπια κυλήστε το μωρό στη μία πλευρά. Βεβαιωθείτε ότι μετακινείτε ολόκληρο το σώμα ταυτόχρονα. Αν υπάρχει τραυματισμός στο νωτιαίο μυελό, η μέθοδος κύλισης μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης στη σπονδυλική στήλη. Είναι πολύ σημαντικό να μη σηκώσετε το μωρό και να μην του δώσετε τροφή ή νερό.

Δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός λεπτού σωλήνα για την ανακούφιση της πίεσης ή την αποστράγγιση του πλεονάζοντος αίματος και υγρού. Χειρουργική επέμβαση στο μάτι μπορεί να χρειαστεί για να αφαιρεθεί οποιαδήποτε ποσότητα αίματος προτού επηρεάσει μόνιμα την όραση.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα παιδιά που έχουν υποστεί σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;

Η μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη από το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι θέμα δευτερολέπτων. Πολλά βρέφη βιώνουν επιπλοκές όπως:

  • Μόνιμη απώλεια όρασης, μερική ή ολική
  • Απώλεια ακοής
  • Επιληπτικές διαταραχές
  • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Εγκεφαλική παράλυση, μία διαταραχή που επηρεάζει το μυϊκό συντονισμό και την ομιλία

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού μπορεί να προληφθεί. Μπορείτε να αποφύγετε τη βλάβη του μωρού σας αποφεύγοντας να το ταρακουνήσετε υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. Είναι λογικό ότι μπορεί να χάσετε την υπομονή σας όταν το βρέφος δεν σταματά να κλαίει. Όμως, το κλάμα είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά για τα μωρά και το ταρακούνημα δεν είναι ποτέ η σωστή απόκριση.

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τρόπους ανακούφισης του άγχους σας όταν το παιδί κλαίει για παρατεταμένες περιόδους. Ζητήστε βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειας ή από κάποιον φίλο/η αν νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο. Υπάρχουν ορισμένα προγράμματα που μπορούν να σας διδάξουν πώς να ανταποκρίνεστε όταν τα βρέφη κλαίνε και πώς να διαχειριστείτε το γονεϊκό άγχος. Τα προγράμματα αυτά μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να ταυτοποιήσετε και να αποτρέψετε τραυματισμούς που σχετίζονται με το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού. Βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας ή άλλο άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα του μωρού γνωρίζει τους κινδύνους του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού.

Αν υποπτεύεστε ότι κάποιο παιδί είναι θύμα παιδικής κακοποίησης, μην αγνοείτε το πρόβλημα. Καλέστε την Άμεσο Δράση ή την Εθνική Γραμμή SOS για Παιδιά στο 1056.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abusive head trauma (shaken baby syndrome). (2014, March) kidshealth.org/parent/medical/brain/shaken.html

2. Mayo Clinic Staff. (2014, October 18). Shaken baby syndrome mayoclinic.com/health/shaken-baby-syndrome/DS01157

3. Pediatric first aid/CPR/AED. (2011) redcross.org/images/MEDIA_CustomProductCatalog/m4240175_Pediatric_ready_reference.pdf

4. Richards, P. G., Bertocci, G. E., Bonshek, R. E., Giangrande, P. L., Gregson, R. M., Jaspan, T., …Wade, A. (2006, March). Shaken baby syndrome. Archives of Disease in Childhood, 91(3), 205–206 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2065913/