Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού

Τι είναι το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού;

Το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού (ή σύνδρομο levator ani) είναι ένας τύπος μη χαλαρωτικής δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους. Με άλλα λόγια, οι μύες του πυελικού εδάφους είναι πολύ σφιχτοί. Το πυελικό έδαφος υποστηρίζει το ορθό, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Στις γυναίκες επίσης υποστηρίζει τη μήτρα και τον κόλπο.

Το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού είναι περισσότερο κοινό στις γυναίκες. Το κύριο σύμπτωμά του είναι ένας διαρκής ή συχνός αμβλύς πόνος στο ορθό που προκαλείται από σπασμούς στον ανελκτήρα του πρωκτού μυός, που βρίσκεται κοντά στον πρωκτό.

Διαταραχές πυελικού εδάφους

Οι διαταραχές πυελικού εδάφους εμφανίζονται όταν οι μύες δεν λειτουργούν σωστά. Συμβαίνουν λόγω δύο προβλημάτων: είτε οι μύες του πυελικού εδάφους είναι πολύ χαλαροί, είτε πολύ σφιχτοί.

Οι χαλαροί μύες πυελικού εδάφους μπορεί να προκαλέσουν πρόπτωση των πυελικών οργάνων. Αν δεν υποστηρίζεται η ουροδόχος κύστη, μπορεί να εμφανιστεί ακράτεια ούρων. Στις γυναίκες, ο τράχηλος της μήτρας μπορεί να πέσει εντός του κόλπου, κάτι που δύναται να προκαλέσει πόνο στη μέση, προβλήματα στην ούρηση ή στις κενώσεις του εντέρου, και επώδυνη σεξουαλική επαφή.

Οι μύες του πυελικού εδάφους που είναι πολύ σφιχτοί μπορούν να οδηγήσουν σε μη χαλαρωτική δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στην αποθήκευση των κοπράνων ή την κένωση του εντέρου, καθώς και πυελικό άλγος, επώδυνη σεξουαλική επαφή ή στυτική δυσλειτουργία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου του ανελκτήρα του πρωκτού;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου του ανελκτήρα του πρωκτού μπορεί να είναι διαρκή και να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Τα περισσότερα άτομα με την εν λόγω διαταραχή έχουν τουλάχιστον λίγα – αν όχι όλα – από τα παρακάτω συμπτώματα.

Πόνος

Τα άτομα με το εν λόγω σύνδρομο βιώνουν πόνο στο ορθό που δεν σχετίζεται με τις κενώσεις του εντέρου. Ο πόνος μπορεί να είναι σύντομος ή να εμφανίζεται και να υποχωρεί με διάρκεια αρκετές ώρες ή ημέρες. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να προκαλείται ή να επιδεινώνεται όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε. Μπορεί ακόμη να σας ξυπνά τη νύχτα. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται ψηλά στο ορθό. Η μία πλευρά (συνήθως η αριστερή) παρουσιάζει περισσότερη ευαισθησία από την άλλη.

Μπορεί επίσης να νιώσετε πόνο στη μέση που εκτείνεται στη βουβωνική περιοχή ή τους μηρούς. Στους άνδρες, ο πόνος εξαπλώνεται στον προστάτη, τους όρχεις και την άκρη του πέους και της ουρήθρας.

Προβλήματα στην ούρηση και τις κενώσεις του εντέρου

Μπορεί να βιώσετε δυσκοιλιότητα, προβλήματα στις κενώσεις του εντέρου ή δυσκολία αποβολής των κοπράνων. Επίσης μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι δεν έχετε ολοκληρώσει μία κένωση του εντέρου. Επιπλέον συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Σεξουαλικά προβλήματα

Το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες. Στους άντρες, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει επώδυνη εκσπερμάτιση, πρόωρη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου του ανελκτήρα του πρωκτού;

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου του ανελκτήρα του πρωκτού παραμένει άγνωστη. Μπορεί να σχετίζεται με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτός;

Η ταυτοποίηση του συνδρόμου του ανελκτήρα του πρωκτός συχνά καλείται «διάγνωση αποκλεισμού». Και αυτό διότι οι γιατροί θα πρέπει να αποκλείσουν πρώτα άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα προτού διαγνώσουν το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού. Στους άντρες συχνά το εν λόγω σύνδρομο διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως προστατίτιδα.

Με την κατάλληλη αξιολόγηση και θεραπεία, τα άτομα με σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού μπορούν να βρουν ανακούφιση.

Θεραπεία

Κατ’ οίκον θεραπείες για το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτός

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που μπορούν να βοηθήσουν.

Πολλά άτομα βρίσκουν ανακούφιση με ένα υδρόλουτρο:

  • Βυθίστε τον πρωκτό σε ζεστό – όχι καυτό – νερό κάνοντας κάθισμα σε ένα δοχείο που έχετε τοποθετήσει πάνω στο καπάκι της τουαλέτας.
  • Παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 10 με 15 λεπτά.
  • Σκουπιστείτε ταμποναριστά. Αποφύγετε να τρίψετε την περιοχή με πετσέτα, διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Άλλες θεραπείες

Οι κατ’ οίκον θεραπείες μπορεί να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ο γιατρός θα σας προτείνει σε αυτή την περίπτωση άλλες θεραπείες για το σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού:

  • Φυσικοθεραπεία, όπως μασάζ, θερμότητα και βιοανάδραση, με έναν εξειδικευμένο στις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους επαγγελματία υγείας
  • Συνταγογραφούμενα μυοχαλαρωτικά ή παυσίπονα, όπως γκαμπαπεντίνη και πρεγαβαλίνη
  • Ενέσεις στα trigger points, που μπορεί να γίνουν με κορτικοστεροειδή ή Botox (αλλαντική τοξίνη)
  • Βελονισμός
  • Νευρική διέγερση
  • Σεξουαλική θεραπεία

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του συνδρόμου του ανελκτήρα του πρωκτού;

Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, τα άτομα με σύνδρομο του ανελκτήρα του πρωκτού μπορούν να βρουν ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bharucha AE et al. (2009). Functional and chronic anorectal and pelvic pain disorders. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889855308000447?via%3Dihub

2. Pelvic floor dysfunction expanded version. (n.d.). fascrs.org/patients/disease-condition/pelvic-floor-dysfunction-expanded-version