Οφθαλμολογικές παθήσεις

Σύνδρομο ξηρού οφθαλμού

Τι είναι το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού;

Εάν έχετε σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, τα μάτια σας δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή δεν είστε σε θέση να διατηρείτε ένα φυσιολογικό στρώμα δακρύων για την κάλυψη των οφθαλμών.

Τα μάτια σας μπορεί να είναι επιρρεπή σε βακτηριακές λοιμώξεις ή η επιφάνειά τους να υφίσταται φλεγμονή, προκαλώντας ουλοποίηση στον κερατοειδή χιτώνα.

Παρόλο που είναι δυσάρεστο, το σύνδρομο ξηρών οφθαλμών σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί μόνιμη απώλεια όρασης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού είναι τα εξής:

 • Αίσθηση καψίματος
 • Πόνος
 • Ερυθρότητα

Αλλά συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Υδαρές εκκρίσεις
 • Παχύρευστη βλέννα
 • Μάτια που κουράζονται ταχύτερα από το φυσιολογικό
 • Δυσκολία ανάγνωσης ή εργασίας στον υπολογιστή για μεγάλες χρονικές περιόδους
 • Θολή όραση
 • Αίσθημα ότι έχετε άμμο στα μάτια

Τα περισσότερα άτομα με ξηροφθαλμία παρατηρούν ότι αισθάνονται τα μάτια τους βαριά, αναφέρει ο Dr Lance Kugler.

Σταγόνες και φακοί

Ποιες είναι οι καλύτερες σταγόνες για τα ξηρά μάτια;

Μη συνταγογραφούμενες επιλογές για τα ξηρά μάτια τυπικά περιλαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες, gel και αλοιφές. Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας.

Η καρβοξυμεθυλκυτταρίνη είναι ένα κοινό ανακουφιστικό συστατικό, αναφέρει ο Dr. Brian Boxer Wachler. «Οι διάφορες εταιρείες έχουν τα δικά τους συστατικά και η επιλογή της μάρκας συχνά εναπόκειται στις προσωπικές προτιμήσεις».

Αναζητήστε προϊόντα που έχουν λιπαντικά συστατικά, όπως η καρβοξυμεθυλκυτταρίνη, και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο.

Φακοί επαφής για ξηρά μάτια

Οι μαλακοί φακοί επαφής συνήθως είναι καλύτεροι για τα άτομα με ξηρούς οφθαλμούς από ό, τι οι σκληροί φακοί επαφής, αναφέρει ο Boxer Wachler.

Οι μαλακοί φακοί επαφής παραμένουν ενυδατωμένοι και επιτρέπουν στο μάτι να αναπνέει καλύτερα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού;

Τεχνητά δάκρυα

Οι οφθαλμικές σταγόνες που αυξάνουν την υγρασία στα μάτια είναι μεταξύ των πιο κοινών θεραπειών για το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού. Τα τεχνητά δάκρυα επίσης είναι αποτελεσματικά για κάποια άτομα.

Σημειακά βύσματα

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιείτε βύσματα για να παρεμποδίζετε τις τρύπες έκκρισης στις εσωτερικές γωνίες των ματιών σας. Αυτή είναι μία σχετικά ανώδυνη, αναστρέψιμη διαδικασία που επιβραδύνει την απώλεια δακρύων.

Αν η κατάστασή σας είναι σοβαρή, τα βύσματα μπορεί να προταθούν ως μόνιμη λύση.

Φάρμακα

Το πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο για το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού είναι ένα αντιφλεγμονώδες, που ονομάζεται κυκλοσπορίνη. Αυτό το φάρμακο αυξάνει την ποσότητα δακρύων στα μάτια και μειώνει τον κίνδυνο βλάβης στον κερατοειδή χιτώνα.

Αν η κατάστασή σας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες κορτικοστεροειδών για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι φαρμακευτική αγωγή να αρχίσει να δρα.

Εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν χολινεργικά, όπως η πιλοκαρπίνη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη διέγερση παραγωγής δακρύων.

Εάν κάποιο άλλο φάρμακο προκαλεί ξηρότητα των οφθαλμών, ο γιατρός θα σας προτείνει να το αντικαταστήσετε με κάποιο διαφορετικό, ώστε να βρείτε αυτό που δεν ξηραίνει τα μάτια σας.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν έχετε έντονο σύνδρομο ξηρού οφθαλμού που δεν υποχωρεί με τις προαναφερθείσες θεραπείες, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση.

Οι τρύπες έκκρισης στις εσωτερικές γωνίες των ματιών σας μπορεί να σφραγίσουν μόνιμα, ώστε να επιτρέψουν στα μάτια να διατηρούν μία φυσιολογική ποσότητα δακρύων.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Εάν τείνετε να έχετε ξηρούς οφθαλμούς, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να αυξήσετε την υγρασία στο δωμάτιό σας και αποφύγετε τα ξηρά κλίματα. Περιορίστε τη χρήση των φακών επαφής και το χρόνο που ξοδεύετε μπροστά από τον υπολογιστή ή στην τηλεόραση.

Διαδικασίες

Ο Dr. Kugler αναφέρει ότι υπάρχουν νέες θεραπείες, όπως το LipiFlow, που βοηθά στην πιο εύκολη ροή των δακρύων, και το BlephEx, που πραγματοποιείται από έναν οφθαλμίατρο για τον καθαρισμό των βλεφάρων του οφθαλμού.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα ω3 λιπαρών οξέων βοηθούν τα άτομα με ξηροφθαλμία, αναφέρει ο Dr. Kugler.

Συνήθως τα άτομα χρειάζεται να λαμβάνουν αυτά τα συμπληρώματα τακτικά για τουλάχιστον 3 μήνες ώστε να παρατηρήσουν βελτίωση, συμπληρώνει.

Ωστόσο, μία μελέτη του 2018 που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε ότι τα συμπληρώματα ω3 λιπαρών οξέων δεν ήταν καλύτερα από ένα placebo στη θεραπεία για μέτρια έως σοβαρή ξηροφθαλμία.

Εάν η ξηροφθαλμία σας προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, προσπάθησε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να αποφεύγετε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και να προστατεύετε τα μάτια σας φορώντας γυαλιά όταν περνάτε χρόνο εκτός σπιτιού τις μέρες που φυσάει πολύ.

Η εγκατάσταση ενός υγραντήρα στο σπίτι σας μπορεί να ενισχύσει την υγρασία στον αέρα μειώνοντας τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Υπάρχει ίαση για το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού;

Γενικά, η ξηροφθαλμία θεωρείται μία χρόνια πάθηση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά δεν υπάρχει ίαση, σύμφωνα με τον Kugler.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού;

Τα δάκρυα έχουν τρία στρώματα. Υπάρχει ένα λιπαρό εξωτερικό στρώμα, ένα υδαρές μεσαίο στρώμα και το εσωτερικό βλεννώδες στρώμα.

Εάν οι αδένες που παράγουν τα διάφορα συστατικά των δακρύων υφίστανται φλεγμονή ή δεν παράγουν αρκετό νερό ή βλέννα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο ξηρού οφθαλμού.

Όταν δεν υπάρχει έλαιο, τα δάκρυά σας εξατμίζονται γρήγορα και τα μάτια δεν μπορούν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας.

Οι αιτίες του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού περιλαμβάνουν:

 • Θεραπεία αποκατάστασης ορμονών
 • Έκθεση σε δυνατό άνεμο ή ξηρό αέρα, όπως διαρκή έκθεση σε κλιματιστικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα
 • Αλλεργίες
 • Οφθαλμολογική επέμβαση LASIK
 • Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιισταμινικά, ρινικά αποσυμφορητικά, αντισυλληπτικά δισκία και αντικαταθλιπτικά
 • Γήρανση
 • Μακροχρόνια χρήση φακών επαφής
 • Πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή
 • Μη επαρκές πετάρισμα των βλεφάρων

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού;

Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού παρατηρείται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια Αμερικανοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα με την εν λόγω πάθηση.

Η πλειονότητα είναι γυναίκες, αλλά η πάθηση εμφανίζεται και στους άνδρες.

Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης ορμονών ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης. Οι ακόλουθες υποκείμενες παθήσεις επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο:

 • Χρόνιες αλλεργίες
 • Νόσοι του θυρεοειδούς ή άλλες παθήσεις που προκαλούν την εξώθηση των οφθαλμών προς τα έξω
 • Λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Κερατίτιδα έκθεσης, η οποία εκδηλώνεται όταν κοιμάστε με τα μάτια μερικώς ανοιχτά
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης Α, η οποία είναι απίθανο να εμφανιστεί αν τρέφεστε σωστά

Κάποια άτομα πιστεύουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες των υπολογιστών μπορεί να συνεισφέρει στο σύνδρομο ξηρού οφθαλμού.

«Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν μέσα στην πάροδο των ετών λαμβάνοντας μία τεράστια ποσότητα μπλε φωτός από τον ήλιο», αναφέρει ο Kugler. «Επομένως, το να προτείνουμε ότι οι οθόνες των υπολογιστών προκαλούν περισσότερα προβλήματα λόγω του μπλε φωτός από ό, τι το ηλιακό φως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα».

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι η πολύωρη θέση μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών καταστέλλει το αντανακλαστικό του βλεφαρίσματος, κάτι το οποίο οδηγεί σε ξηρότητα των οφθαλμών, συνεχίζει.

Για αυτό είναι καλό να κάνουμε τακτικά διαλείμματα όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστή. Κάποια άτομα βρίσκουν ανακούφιση φορώντας γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως κατά τη χρήση υπολογιστή, κι έτσι δεν προκαλείται καμία βλάβη στα μάτια.

Πρωί και βράδυ

Ξηροί οφθαλμοί το πρωί

Ο ύπνος με ανοιχτό τον ανεμιστήρα ή το air-condition τείνει να επιδεινώνει τα συμπτώματα ξηρού οφθαλμού, λέει ο Kugler. Για αυτό, προτείνει να περιορίζονται οι πηγές ροής αέρα τη νύχτα.

Επίσης, προτείνει την εφαρμογή αλοιφών στα μάτια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να διατηρείται η υγρασία μέχρι το πρωί.

Ξηροί οφθαλμοί τη νύχτα

Η ξηροφθαλμία τη νύχτα συνήθως είναι το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, αν βρίσκεστε πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή ή διαβάζετε ένα βιβλίο όλη μέρα, με μειωμένο πετάρισμα των βλεφάρων, αυτό θα κάνει τα μάτια πιο ξηρά τη νύχτα.

Η διατήρηση επαρκούς ποσότητας υγρασίας στο βολβό των οφθαλμών κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βελτιώσει τα συμπτώματα το βράδυ.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Εάν τα μάτια σας είναι ξηρά και ξαφνικά δεν μπορείτε να δείτε τόσο καλά όσο παλαιότερα, επισκεφτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

Η ξηροφθαλμία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Αν δεν λάβετε θεραπεία για μεγάλη χρονική περίοδο, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο η πάθηση να αντιμετωπιστεί, καταλήγει ο Kugler.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Aggarwal S, et al. (2018). What's new in dry eye disease diagnosis? https://f1000research.com/articles/7-1952/v1

2. Bhargava R, et al. (2013). A randomized controlled trial of omega-3 fatty acids in dry eye syndrome. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874521/

3. Dry eye. (n.d.) aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/dry-eye?sso=y

4. Dry eye. (2019). nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/dry-eye

5. Mayo Clinic Staff. (n.d.). Dry eyes. mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863

6. Restasis – cyclosporine emulsion. (2013). dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/lookup.cfm?setid=8e24af2b-bc1c-4849-94f2-6df950cdca89