Φυσιολογική Κατάσταση

Συσπάσεις Braxton-Hicks VS Πραγματικές συσπάσεις

Τα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης

Όταν βρίσκεστε προς το τέλος της κύησης, οι συσπάσεις είναι η «αφύπνιση» του σώματος για να σας ενημερώσει ότι ξεκινά ο τοκετός. Μερικές φορές, όμως, οι συσπάσεις μπορεί να είναι «λανθασμένος συναγερμός».

Αυτές ονομάζονται συσπάσεις Braxton-Hicks και πήραν το όνομά τους από το γιατρό που πρώτος τις περιέγραψε. Είναι ουσιαστικά συσπάσεις εξάσκησης, ώστε το σώμα να είναι έτοιμο για τη γέννηση του νεογνού.

Συσπάσεις Braxton-Hicks Πραγματικές συσπάσεις Διαφορές Επόμενα βήματα

Συσπάσεις Braxton-Hicks

Τι είναι οι συσπάσεις Braxton-Hicks;

Οι συσπάσεις Braxton-Hicks μερικές φορές ονομάζονται «λανθασμένος τοκετός», επειδή σας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι έχετε πραγματικές συσπάσεις.

Παρόλο που μπορούν να λεπτύνουν τον τράχηλο (το άνοιγμα της μήτρας) όπως και οι πραγματικοί συσπάσεις, οι συσπάσεις Braxton-Hicks δεν οδηγούν σε τοκετό.

Οι συσπάσεις Braxton-Hicks τυπικά ξεκινούν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Εμφανίζονται περιστασιακά, συχνά το απόγευμα ή το βράδυ μετά από μία δραστήρια ημέρα. Δεν θα παρατηρήσετε κανένα ουσιαστικό πρότυπο, αλλά οι συσπάσεις Braxton-Hicks μπορεί να γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς πλησιάζετε στην ημερομηνία τοκετού.

Όταν ξεκινήσουν αυτές οι συσπάσεις, θα νιώθετε ένα σφίξιμο στην κοιλιακή χώρα, το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι επώδυνο.

Οι ενδείξεις ότι έχετε συσπάσεις Braxton-Hicks είναι οι ακόλουθες:

  • Συσπάσεις που εμφανίζονται και υποχωρούν
  • Συσπάσεις που δεν γίνονται ισχυρότερες ή συχνότερες
  • Συσπάσεις που υποχωρούν όταν αλλάζετε θέση ή πραγματοποιείτε κένωση του εντέρου

Πραγματικές συσπάσεις

Ποιες είναι οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού;

Οι πραγματικές συσπάσεις συμβαίνουν όταν το σώμα απελευθερώνει μία ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη, η οποία διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας. Αυτές αποτελούν ένδειξη ότι το σώμα ξεκινά τον τοκετό:

  • Για πολλές γυναίκες, οι πραγματικές συσπάσεις ξεκινούν την 40η εβδομάδα της κύησης.
  • Οι πραγματικές συσπάσεις που ξεκινούν πριν την 37η εβδομάδα ταξινομούνται ως πρόωρος τοκετός.

Οι πραγματικές συσπάσεις προκαλούν σφίξιμο στο άνω μέρος της μήτρας, ώστε να εξωθήσουν το έμβρυο προς τα κάτω στο κανάλι του τοκετού. Επίσης λεπταίνουν τον τράχηλο της μήτρας για να βοηθήσουν στην έξοδο του εμβρύου από το σώμα.

Το αίσθημα μιας πραγματικής σύσπασης έχει περιγραφεί ως κύμα. Ο πόνος ξεκινάει ήπιος, σταδιακά εντείνεται ώσπου φτάνει στη μέγιστη ένταση και ύστερα υποχωρεί. Αν αγγίξετε την κοιλιακή χώρα, θα είναι σκληρή κατά τη διάρκεια μιας σύσπασης.

Μπορείτε να αντιληφθείτε πότε πρόκειται για πραγματικό τοκετό όταν οι συσπάσεις εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (για παράδειγμα, κάθε 5 λεπτά) και ο χρόνος μεταξύ τους γίνεται όλο και πιο μικρός (κάθε 3 λεπτά, ύστερα κάθε 2 λεπτά, ύστερα κάθε 1 λεπτό). Οι πραγματικές συσπάσεις γίνονται πιο έντονες και επώδυνες με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε εάν βρίσκεστε σε τοκετό, όπως:

  • Μπορεί να παρατηρήσετε ροζ ή αιματηρή βλέννα όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο.
  • Μπορεί να αισθάνεστε ότι το έμβρυο «έχει πέσει» χαμηλά στην κοιλιά.
  • Μπορεί να βιώσετε διαρροή υγρού από τον κόλπο. Αυτό είναι ένδειξη ότι «έσπασαν τα νερά» (ο σάκος του υγρού ονομάζεται αμνιακός σάκος).

Διαφορές

Πώς να εντοπίσετε τις διαφορές μεταξύ των συσπάσεων Braxton-Hicks και των πραγματικών συσπάσεων

 

Συσπάσεις Braxton-Hicks

Πραγματικές συσπάσεις

Πότε ξεκινούν

Μπορεί να ξεκινούν στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά είναι πιο συχνές στο τρίτο τρίμηνο

Μετά την 37η εβδομάδα της κύησης (αν εμφανιστούν νωρίτερα, αυτό αποτελεί ένδειξη πρόωρου τοκετού)

Πόσο συχνά εμφανίζονται

Περιστασιακά, χωρίς σαφές πρότυπο

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά με την πάροδο του χρόνου

Πόσο διαρκούν

Από λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά

Από 30 έως 70 δευτερόλεπτα

Πώς αισθάνεστε

Σαν σφίξιμο, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνες

Σαν σφίξιμο ή κράμπα που εμφανίζεται σε κύματα, ξεκινά από πίσω και κινείται προς τα εμπρός, γίνεται πιο έντονο και επώδυνο με την πάροδο του χρόνου

Επόμενα βήματα

Τι να κάνετε αν έχετε συσπάσεις

Οι συσπάσεις που εμφανίζονται περιστασιακά μόνο είναι πιο πιθανό να είναι συσπάσεις Braxton-Hicks. Όμως, αν αρχίσουν να εμφανίζονται τακτικά, χρονομετρήστε τες για μία ώρα. Αν γίνονται ισχυρότερες και συχνότερες, κατά πάσα πιθανότητα έχετε τοκετό.

Όταν οι συσπάσεις εμφανίζονται ανά 5 ή 6 λεπτά, είναι ώρα να πάρετε την τσάντα σας και να κατευθυνθείτε στο νοσοκομείο.

Εάν δεν είστε βέβαιη αν πρόκειται για πραγματικό τοκετό, καλέστε το γιατρό σας ή κατευθυνθείτε στο νοσοκομείο. Είναι καλύτερα να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για λανθασμένο συναγερμό.

Είναι πολύ σημαντικό να κατευθυνθείτε στο νοσοκομείο αν είστε κάτω από 37 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη και συσπάσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες ή έχουν σπάσει τα νερά.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved