Λοιμώδη νοσήματα

Συστημική Γονοκοκκική λοίμωξη

Τι είναι η συστημική γονοκοκκική λοίμωξη;

Η συστημική γονοκοκκική λοίμωξη σχετίζεται με την γονόρροια, η οποία είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Αυτό μπορεί να μολύνει και άντρες και γυναίκες και συνήθως μολύνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημεία:

  • Ουρήθρα
  • Λαιμό
  • Μήτρα
  • Πρωκτό

Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα νέα περιστατικά λοίμωξης αναφέρονται σε γυναίκες και εφόσον μια εγκυμονούσα μητέρα μολυνθεί είναι πιθανό να μεταδώσει το βακτήριο στο νεογνό κατά την γέννηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τα μάτια των νεογέννητων. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο το 2014 αναφέρθηκαν 350,062 περιστατικά γονόρροιας, ενώ η γονόρροια κατατάσσεται, ως την δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος από βακτήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η θεραπεία για την γονόρροια είναι διαθέσιμη και αρκετά αποτελεσματική, παρ’ όλα αυτά, πολλά άτομα δεν αποζητούν άμεσα θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα σημεία του σώματος. Αυτό οδηγεί σε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση γνωστή ως συστημική γονοκοκοκκική λοίμωξη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γονόρροιας και ποια της συστημικής γονοκοκκικής λοίμωξης;

Στα αρχικά στάδια της γονόρροιας δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς συμπτώματα, ενώ αυτοί που εμφανίζουν μπορούν να παρουσιάσουν:

  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
  • Πόνο κατά την ούρηση
  • Πυκνές εκκρίσεις από το πέος
  • Κηλίδες αίματος, εκτός της έμμηνου ρύσεως
  • Οίδημα στους όρχεις
  • Ερεθισμός και κνησμός στον πρωκτό
  • Πόνος κατά τις κινήσεις του εντέρου

Εφόσον, η γονόρροια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τα βακτήρια εξαπλώνονται, προκαλώντας επιπλέον συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από το σημείο του σώματος, το οποίο θα μολύνουν. Τα πιο κοινά εμφανιζόμενα συμπτώματα της συστημικής γονοκοκκικής λοίμωξης είναι:

  • Πυρετός
  • Ρίγος
  • Πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις
  • Γενικότερη αδιαθεσία και δυσφορία
  • Πόνος στους τένοντες του καρπού ή της φτέρνας
  • Δερματικά εξανθήματα, τα οποία είναι ροζ ή κόκκινου χρώματος και είναι γεμάτα με πύον

Αίτια

Τι προκαλεί τη συστημική γονοκοκκική λοίμωξη;

Η συστημική γονοκοκκική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την μόλυνση από γονόρροια. Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και επομένως μεταδίδεται μέσω κολπικής, πρωκτικής αλλά και στοματικής επαφής. Στην περίπτωση της συστημικής γονοκοκκικής λοίμωξης, η γονόρροια δεν έχει θεραπευτεί εγκαίρως και έχει περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας διάφορα όργανα και ιστούς, συχνά προκαλώντας μη αντιστρεπτές βλάβες. 

Ποια άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την νόσο αυτή;

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από γονόρροια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Άτομα που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.
  • Άτομα που έχουν σεξουαλικές επαφές με πολλαπλούς συντρόφους.
  • Άτομα κάτω των 25 ετών.
  • Άτομα, τον οποίον η εργασία περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της συστημικής γονοκοκκικής λοίμωξης; 

Ο ιατρός, καταρχήν, θα πρέπει να ελέγξει εάν το άτομο έχει διαγνωστεί με γονόρροια ή εμφανίζει συμπτώματα της συστημικής γονοκοκκικής λοίμωξης. Κατόπιν, θα πρέπει να ληφθεί βιολογικό δείγμα από την μολυσμένη περιοχή προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες αναλύσεις για την διάγνωση της νόσου. Τα δείγματα εξετάζονται εργαστηριακά για την παρουσία βακτηρίων και τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα, εντός 24 ωρών. 

Πιο συγκεκριμένα το δείγμα για την εξέταση μπορεί να ληφθεί από:

  • Το αίμα.
  • Κάποια δερματική αλλοίωση.
  • Αρθρικό υγρό.
  • Τον κόλπο.
  • Τον λαιμό.
  • Τον πρωκτό.
  • Την ουρήθρα.

Εφόσον, οι εξετάσεις βγουν θετικές για το βακτήριο της γονόρροιας, ο ιατρός πιθανότατα θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί εάν το άτομο φέρει και κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό συμβαίνει, καθώς  γονόρροια συνήθως συνυπάρχει με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η συστημική γονοκοκκική λοίμωξη;

Η θεραπεία της συστημικής γονοκοκκικής λοίμωξης, όπως και η θεραπεία της γονόρροιας βασίζονται στην χορήγηση αντιβιοτικών, για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Η πενικιλίνη αποτελούσε για χρόνια την βασική θεραπεία για την γονόρροια, αλλά στις μέρες μας είναι αναποτελεσματική, εξαιτίας νέων ανθεκτικών σε αυτήν βακτηριακών στελεχών. Πλέον, τα κύρια αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της γονόρροιας αποτελούν οι κεφαλοσπορίνες, οι οποίες συνήθως χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Η θεραπεία της γονόρροιας, επίσης, περιλαμβάνει την ταυτοποίηση της πηγής της μόλυνσης. Ως εκ τούτου, εφόσον κάποιος διαγνωστεί με γονόρροια, ο ιατρός θα πρέπει να ρωτήσει για τους σεξουαλικούς συντρόφους του ατόμου, οι οποίοι θα πρέπει να εξεταστούν και να ακολουθήσουν κατάλληλη θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί για το βακτήριο. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να θεραπευτεί η γονόρροια ή η συστημική γονοκοκκική λοίμωξη;

Οι πιθανότητες πλήρης ανάρρωσης όπως και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, και για τις δύο νόσους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση τους. Επομένως, είναι καίριας σημασίας, εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα της γονόρροιας ή υποπτεύεται για κάποιο λόγο ότι έχει μολυνθεί από αυτήν, να ζητήσει άμεση ιατρική παρέμβαση. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, ενώ τα συμπτώματα τυπικά αρχίζουν να υποχωρούν 1 με 2 ημέρες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής. 

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή το άτομο δεν ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια ή δεν ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι. Η γονόρροια είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε συστημική γονοκοκκική λοίμωξη και αυτή με την σειρά της να επηρεάσει διάφορες περιοχές του οργανισμού, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες σε αυτές.

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανίσει η συστημική γονοκοκκική λοίμωξη;

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος θεωρεί πιθανόν να έχει μολυνθεί από γονόρροια να ζητήσει άμεση ιατρική παρέμβαση για την θεραπεία της νόσου. Εφόσον, η γονόρροια δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να εξαπλωθεί οδηγώντας σε σοβαρές και μη θεραπεύσιμες επιπλοκές για τον οργανισμό. Η συστημική γονοκοκκική λοίμωξη, αποτελεί μια από τις πιθανές επιπλοκές της γονόρροιας, η οποία συμβαίνει, εφόσον αυτή εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Άλλες επιπλοκές που μπορούν να αναπτυχθούν εφόσον τα βακτήρια της γονόρροιας εισέλθουν στο αίμα, μπορεί να είναι:

  • Γονοκοκκική αρθρίτιδα, η οποία περιλαμβάνει την δημιουργία εξανθημάτων και φλεγμονής στις αρθρώσεις.
  • Γονοκοκκική ενδοκαρδίτιδα, η οποία προκαλεί βλάβες στην εσωτερική επιφάνεια του καρδιακού μυ.
  • Γονοκοκκική μηνιγγίτιδα, η οποία αποτελεί μόλυνση των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Μια άλλη σοβαρή επιπλοκή της γονόρροιας αποτελεί η στειρότητα, η οποία σχετίζεται με την εξάπλωση των βακτηρίων στο αναπαραγωγικό σύστημα αντρών ή γυναικών. Στις γυναίκες η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στις σάλπιγγες και την μήτρα, ενώ στους άντρες στην επιδιδυμίδα, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τους όρχεις, προκαλώντας επιδιδυμίτιδα.

Ακόμα, όταν η γονόρροια παραμένει χωρίς θεραπεία, αυξάνεται ο κίνδυνος το άτομο να μολυνθεί αλλά και να μεταδώσει τον ιό του HIV, ο οποίος προκαλεί την νόσου του AIDS. Τέλος, η γονόρροια μπορεί να μεταδοθεί και από την μητέρα στο έμβρυο κατά την γέννα, προκαλώντας σε αυτό τύφλωση και ουλές στο τριχωτό της κεφαλής.

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα να νοσήσει από συστημική γονοκοκκική λοίμωξη;

Η πρόληψη της συστημικής γονοκοκκικής λοίμωξης, έγκειται στην πρόληψη της μόλυνσης από γονόρροια, και στην έγκαιρη θεραπεία αυτής εφόσον εμφανιστεί. Στην προκειμένη περίπτωση, ο μόνος τρόπος να προστατευτεί κάποιος 100% από την νόσο είναι η αποχή από την σεξουαλική επαφή. Εφόσον, κάποιος είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί, εάν το επιθυμεί, να ακολουθήσει κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσει από γονόρροια.

  • Διατήρηση σεξουαλικών επαφών με ένα μόνο άτομο, το οποίο δεν φέρει την λοίμωξη.
  • Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.
  • Σε περίπτωση που ο σεξουαλικός σύντροφος κάποιου διαγνωστεί με γονόρροια θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα θεραπεία και εφόσον ο ίδιος δεν έχει μολυνθεί, συνίσταται αποχή από τις σεξουαλικές επαφές, έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Colange, N. (2005). Screening for gonorrhea: Recommendation statement. Annals of Family Medicine, 3(3), 263-267 annfammed.org/content/3/3/263.full.pdf

2. Gonorrhea: CDC fact sheet. (2015, October 14) cdc.gov/std/Gonorrhea/STDFact-gonorrhea.htm

3. Gonococcal infections. (2011, January 28) cdc.gov/std/treatment/2010/gonococcal-infections.htm

4. Gonorrhea: Complications. (2014, January 2) mayoclinic.org/diseases-conditions/gonorrhea/basics/complications/con-20020917

5. Mayo Clinic Staff. (2014, January 2). Gonorrhea mayoclinic.com/health/gonorrhea/DS00180

6. Mayo Clinic Staff. (2015, March 18). STD symptoms: Common STDs and their symptoms mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/in-depth/std-symptoms/art-20047081