Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Συστροφή ωοθηκών

Τι είναι η συστροφή ωοθηκών;

Η συστροφή ωοθηκών εμφανίζεται όταν μία ωοθήκη υφίσταται συστροφή γύρω από τους ιστούς που την υποστηρίζουν. Μερικές φορές και η σάλπιγγα μπορεί να υποστεί συστροφή. Αυτή η επώδυνη πάθηση αποκόπτει την αιματική ροή στα εν λόγω όργανα.

Η συστροφή ωοθηκών αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της μίας ωοθήκης.

Δεν είναι σαφές πόσο συχνά συμβαίνει η συστροφή ωοθηκών, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι είναι μία ασυνήθιστη διάγνωση. Είναι πιο πιθανό να υποστείτε συστροφή ωοθηκών αν έχετε κύστες στις ωοθήκες οι οποίες προκαλούν οίδημα. Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας αντισυλληπτικά δισκία ή άλλα φάρμακα που μειώνουν το μέγεθος των κύστεων.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της συστροφής ωοθηκών;

Η συστροφή ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει:

  • Ξαφνικό, έντονο πόνο στην κάτω κοιλία
  • Κράμπες
  • Ναυτία
  • Εμετό

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος, οι κράμπες και η ευαισθησία στην κάτω κοιλία μπορεί να εμφανίζονται και να υποχωρούν για αρκετές εβδομάδες. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η ωοθήκη προσπαθεί να επιστρέψει στη φυσιολογική της θέση.

Η πάθηση ποτέ δεν εκδηλώνεται χωρίς πόνο.

Αν έχετε ναυτία ή εμετό χωρίς πόνο, πάσχετε από μία διαφορετική πάθηση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της πάθησης και ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο;

Η συστροφή ωοθήκης συμβαίνει αν η ωοθήκη είναι ασταθής. Για παράδειγμα, μία κύστη ή μάζα στην ωοθήκη μπορεί να προκαλέσει αστάθεια.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε συστροφή ωοθήκης εάν:

  • Έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Έχετε μακρύ ωοθηκικό σύνδεσμο, ο οποίος είναι ένας συνδετικός ιστός που ενώνει την ωοθήκη με τη μήτρα
  • Έχετε απολίνωση των σαλπίγγων
  • Είστε έγκυος
  • Έχετε υποβληθεί σε ορμονοθεραπείες, συνήθως για υπογονιμότητα, οι οποίες μπορούν να διεγείρουν την ωοθήκη

Παρόλο που αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες και κορίτσια οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η συστροφή ωοθήκης;

Αν έχετε συμπτώματα συστροφής ωοθήκης, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Όσο περισσότερο παραμένετε χωρίς θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν επιπλοκές.

Μετά την αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας και την επισκόπηση του ιατρικού ιστορικού σας, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πυελική εξέταση για να εντοπίσει περιοχές πόνου και ευαισθησίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει ένα διακολπικό υπερηχογράφημα για να εξετάσει την ωοθήκη, τη σάλπιγγα και την αιματική ροή.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και ούρων για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών παθήσεων, όπως:

Παρόλο που ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει διάγνωση για συστροφή ωοθήκης με βάση τα ευρήματα, η σαφής διάγνωση τυπικά πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διορθωτικής χειρουργικής επέμβασης.

Θεραπεία

Ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για τη συστροφή ωοθηκών;

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται για την επαναφορά της αποθήκης στη σωστή θέση και, αν χρειαστεί, και της σάλπιγγας. Μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί η πάσχουσα αποθήκη.

Χειρουργικές διαδικασίες

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία από τις δύο παρακάτω χειρουργικές διαδικασίες για την επαναφορά της ωοθήκης στη σωστή θέση:

  • Λαπαροσκόπηση: Ο γιατρός θα εισάγει ένα εργαλείο με φακό στην άκρη μέσω μιας μικρής τομής στην κάτω κοιλία. Αυτό θα του επιτρέψει να αποκτήσει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα. Θα κάνει μία επιπλέον τομή για να αποκτήσει πρόσβαση στην ωοθήκη. Μόλις η ωοθήκη γίνει προσβάσιμη, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο για να την επαναφέρει στη σωστή της θέση. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ολική αναισθησία και συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αυτή την επέμβαση αν είστε έγκυος.
  • Λαπαροτομία: Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία μεγαλύτερη τομή στην κοιλιακή χώρα ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και να επαναφέρει την ωοθήκη στη σωστή της θέση χειρωνακτικά. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και θα χρειαστεί ύστερα να νοσηλευτείτε για παρακολούθηση.

Εάν έχει περάσει πολύς χρόνος και η παρατεταμένη απώλεια του αίματος έχει προκαλέσει την νέκρωση ιστού, ο γιατρός θα τον απομακρύνει:

  • Ωοθηκεκτομή: Εάν ο ιστός της ωοθήκης δεν είναι πλέον βιώσιμος, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει αυτή την λαπαροσκοπική διαδικασία για να αφαιρέσει την ωοθήκη.
  • Σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή: Εάν τόσο ο ιστός της ωοθήκης όσο και της σάλπιγγας δεν είναι πλέον βιώσιμος, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει αυτή τη λαπαροσκοπική διαδικασία για να τον αφαιρέσει. Επίσης, οι γιατροί προτείνουν τη διαδικασία για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της συστροφής ωοθήκης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση, οι κίνδυνοι των προαναφερθέντων διαδικασιών περιλαμβάνουν θρόμβωση του αίματος, λοίμωξη και επιπλοκές από την αναισθησία.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός θα σας προτείνει μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης:

  • Ακεταμινοφαίνη
  • Ιβουπροφαίνη
  • Ναπροξένη

Εάν ο πόνος είναι έντονος, ο γιατρός σας συνταγογραφήσει οπιοειδή όπως:

  • Οξυκωδόνη
  • Οξυκωδόνη με ακεταμινοφαίνη

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει υψηλής δόσης αντισυλληπτικά δισκία ή άλλες μορφές ορμονικής αντισύλληψης για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της συστροφής ωοθήκης;

Όσο περισσότερος χρόνος περνά για τη διάγνωση και τη θεραπεία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος στον οποίο τίθεται ο ιστός της ωοθήκης.

Όταν συμβαίνει συστροφή ωοθήκης, η αιματική ροή στην ωοθήκη και πιθανώς και στη σάλπιγγα μειώνεται. Η παρατεταμένη μείωση της αιματικής ροής μπορεί να οδηγήσει σε ιστική νέκρωση. Εάν αυτό συμβεί, ο γιατρός θα πρέπει να αφαιρέσει την ωοθήκη και τους πάσχοντες ιστούς.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή είναι να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα για τα συμπτώματά σας.

Εάν μία ωοθήκη χαθεί λόγω νέκρωσης, θα είστε σε θέση να συλλάβετε και να μείνετε έγκυος. Η συστροφή ωοθήκης δεν επηρεάζει τη γονιμότητα με κανένα τρόπο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της συστροφής ωοθήκης;

Η συστροφή ωοθήκης θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό και η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωσή της. Η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και να οδηγήσει σε περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις.

Μόλις η ωοθήκη έχει επιστρέψει στη φυσιολογική της θέση ή έχει αφαιρεθεί, θα σας χορηγηθούν αντισυλληπτικά δισκία για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης. Η συστροφή ωοθήκης δεν έχει επίπτωση στην ικανότητά σας να συλλάβετε ή να φέρετε εις πέρας μία κύηση.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chang HC, et al. (2008). Pearls and pitfalls in diagnosis of ovarian torsion. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18794312

2. Kolluru V, et al. (2009). Torsion of ovarian cyst during pregnancy: A case report. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809077/

3. Laufer MR. (2017). Ovarian and fallopian tube torsion. uptodate.com/contents/ovarian-and-fallopian-tube-torsion

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Pain medications after surgery. mayoclinic.org/pain-medications/art-20046452

5. Sasso RA. (1996). Intermittent partial adnexal torsion after electrosurgical tubal ligation. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9050668

6. Yancy L. (n.d.). Ovarian torsion. saem.org/cdem/education/online-education/m4-curriculum/group-m4-approach-to/ovarian-torsion