Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Τενοντίτιδα περιστροφικής μανσέτας

Τι είναι η τενοντίτιδα περιστροφικής μανσέτας;

Η τενοντίτιδα περιστροφικής μανσέτας, ή απλά τενοντίτιδα, επηρεάζει τους τένοντες και τους μύες που βοηθούν στην κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Εάν πάσχετε από τενοντίτιδα, αυτό σημαίνει ότι οι τένοντές σας είναι φλεγμαίνοντες ή ερεθισμένοι (Εικόνα 1). Η τενοντίτιδα περιστροφικής μανσέτας επίσης καλείται και σύνδρομο πρόσκρουσης, δίχως ωστόσο να πρόκειται για ακριβώς την ίδια πάθηση.

Εικόνα 1: Οι τένοντες της περιστροφικής μανσέτας υφίστανται ερεθισμό ή φλεγμονή σε περίπτωση τενοντίτιδας. Προέλευση εικόνας: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P01381

Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της διατήρησης του ώμου σας σε μία συγκεκριμένη θέση για κάποιο χρονικό διάστημα, ο ύπνος στον έναν ώμο κάθε βράδυ ή η εκπόνηση δραστηριοτήτων που απαιτούν την ανύψωση των χεριών πάνω από το κεφάλι.

Οι αθλητές που κάνουν κάποιο άθλημα το οποίο απαιτεί αυτή ακριβώς την ανύψωση των χεριών αναπτύσσουν συχνά τενοντίτιδα. Για αυτό και είναι επίσης γνωστή ως:

  • Ο ώμος του κολυμβητή
  • Ο ώμος του pitcher
  • Ο ώμος του τενίστα

Βέβαια, κάποιες φορές η τενοντίτιδα μπορεί να προκύψει δίχως κάποια γνωστή αιτία και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να επαναφέρουν την πλήρη λειτουργία του ώμου τους χωρίς πόνο.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας τείνουν να επιδεινώνονται με τον χρόνο. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να ανακουφίζονται με ξεκούραση, αλλά στην συνέχεια μπορεί να γίνουν μόνιμα. Συμπτώματα που εκτείνονται πέρα από τον αγκώνα συνήθως υποδεικνύουν κάποιο άλλο πρόβλημα.

Η συμπτωματολογία της τενοντίτιδας περιστροφικής μανσέτας περιλαμβάνει:

  • Πόνο και πρήξιμο στο εμπρόσθιο μέρος του ώμου και στο πλάι του χεριού
  • Πόνο που πυροδοτείται όταν ανυψώνετε ή χαμηλώνετε το χέρι σας
  • Έναν ήχο «κλικ» όταν σηκώνετε το χέρι σας
  • Ακαμψία
  • Πόνο που σας αναγκάζει να ξυπνάτε από τον ύπνο
  • Πόνο που φτάνει πίσω στην πλάτη
  • Απώλεια κινητικότητας και δύναμης στο χέρι που εμφανίζει το πρόβλημα

Διάγνωση

Εάν έχετε συμπτώματα τενοντίτιδας, ο γιατρός θα ξεκινήσει εξετάζοντας τον ώμο σας για να διαπιστώσει πού νιώθετε πόνο και ευαισθησία. Επίσης θα εξετάσει το εύρος της κίνησής σας, ζητώντας σας να κινήσετε τα χέρια σας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ο γιατρός μπορεί ακόμη να ελέγξει την δύναμη της άρθρωσης του ώμου σας, πιέζοντας το χέρι του στον ώμο σας. Περαιτέρω, μπορεί να εξετάσει και τον αυχένα σας για κάποιο «τσιμπημένο» νεύρο ή αρθρίτιδα, τα οποία μπορεί να προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με την τενοντίτιδα.

Ακολούθως, είναι πολύ πιθανό να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις για να διαγνώσει την τενοντίτιδα και να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων. Μία ακτινογραφία μπορεί να δείξει εάν έχετε οστική άκανθα. Ένας υπέρηχος ή μια μαγνητική τομογραφία θα καταδείξουν φλεγμονή στην περιστροφική μανσέτα ή σημάδια ρήξης.

Θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας περιλαμβάνει διαχείριση του πόνου και του πρηξίματος, ώστε να προωθηθεί η επούλωση. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  • Αποφεύγοντας δραστηριότητες που προκαλούν πόνο
  • Εφαρμόζοντας πάγο στον ώμο 3-4 φορές την ημέρα
  • Λαμβάνοντας μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξαίνη

Επιπρόσθετη αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει:

Φυσικοθεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει έναν φυσικοθεραπευτή. Η φυσικοθεραπεία αρχικά αποτελείται από ασκήσεις έκτασης ή άλλες παθητικές ασκήσεις, ώστε να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης και να απαλύνουν το πόνο.

Όταν ο πόνος τεθεί υπό έλεγχο, ο φυσικοθεραπευτής θα σας διδάξει ασκήσεις ώστε να επανακτήσετε την δύναμη στα χέρια και τους ώμους.

Ένεση στεροειδών

Εάν η τενοντίτιδα δεν αντιμετωπίζεται με μια πιο συμβατική θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ένεση στεροειδών απευθείας στον τένοντα προκειμένου να μειώσει την φλεγμονή που προκαλεί πόνο.

Εγχείρηση

Εάν η μη εγχειρητική θεραπεία αποβεί μη αποτελεσματική, ο γιατρός μπορεί να προτείνει εγχείρηση στην περιστροφική μανσέτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν πλήρως μετά την εγχείρηση.

Ο πλέον μη επεμβατικός τρόπος χειρουργείου του ώμου είναι η αρθροσκόπηση. Περιλαμβάνει δύο με τρεις μικρές τομές γύρω από τον ώμο μέσω των οποίων ο γιατρός εισάγει μια πληθώρα εργαλείων. Ένα από αυτά τα εργαλεία φέρει μία κάμερα, ώστε ο γιατρός να βλέπει τον τραυματισμένο ιστό μέσα από τις τομές.

Μία ανοιχτή χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν απαιτείται για την τενοντίτιδα περιστροφικής μανσέτας. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα στον ώμο, όπως ρήξη του τένοντα.

Η εγχείρηση περιλαμβάνει ανάρρωση που συνίσταται από ξεκούραση και φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης.

Κατ' οίκον φροντίδα και περιποίηση του ώμου

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο της τενοντίτιδας περιστροφικής μανσέτας. Οι τεχνικές που θα αναφερθούν παρακάτω μπορούν επίσης να προλάβουν την τενοντίτιδα ή κάποια έξαρση πόνου.

Η φροντίδα του ώμου περιλαμβάνει:

  • Την διατήρηση μιας καλής στάσης ενώ κάθεστε
  • Την αποφυγή της ανύψωσης των χεριών πάνω από το κεφάλι επανειλημμένα
  • Τα τακτικά διαλείμματα από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες
  • Την αποφυγή του ύπνου στο ίδιο πλευρό κάθε βράδυ
  • Την αποφυγή μεταφοράς τσάντας μόνο στον έναν ώμο
  • Την διάταση (τέντωμα) των ώμων μέσα στην ημέρα

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2016). Rotator cuff injury. mayoclinic.org/diseases-conditions/rotator-cuff-injury/home/ovc-20126921

2. Rotator cuff tears, injuries, and treatments. (n.d.). hss.edu/condition-list_rotator-cuff-injuries.asp

3. Rotator cuff tendonitis. (n.d.). my.clevelandclinic.org/services/orthopaedics-rheumatology/diseases-conditions/rotator-cuff-tendonitis

4. Shoulder impingement/rotator cuff tendinitis. (2011). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00032