Παθολογικά

Θήλωμα μαστού

Θήλωμα Μαστού

Οι όγκοι του μαστού δεν αποτελούν πάντα ένδειξη καρκίνου. Μία από αυτές τις καλοήθεις καταστάσεις είναι το ενδοπορικό θήλωμα.Ένα ενδοπορικό θήλωμα είναι ένας μικρός, καλοήθης όγκος που σχηματίζεται σε έναν γαλακτοφόρο πόρο του μαστού. Αυτοί οι όγκοι είναι κατασκευασμένοι από τον αδένα και ινώδη ιστό, καθώς και αιμοφόρα αγγεία. Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών και δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για το ενδοπορικό θήλωμα.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μαστικών θηλωμάτων;

Όταν ένας όγκος αναπτύσσεται σε μεγάλους αγωγούς γάλακτος, αυτό ονομάζεται Θήλωμα μαστού κεντρικού τύπου. Το θήλωμα κεντρικού τύπου είναι καλόηθες ογκίδιο που βρίσκεται στην τελική μοίρα των γαλακτοφόρων πόρων λίγο πριν τη θηλή του μαστού και έχει μέγεθος λίγων χιλιοστών , αλλά μπορεί να φτάσει και το 1 εκατοστό του μέτρου. Εμφανίζεται σε γυναίκες μεταξύ 40-50 ετών. Αν και είναι ανώδυνο προκαλεί συνήθως αιματηρή έκκριση από τη θηλή. Δεν είναι πάντα εύκολα ψηλαφητό. Αν το θήλωμα είναι ένα τότε η έκκριση θα βγαίνει πάντα από τον ίδιο πόρο, ενώ αν υπάρχουν περισσότερα του ενός θηλώματα, θα παρατηρείται έκκριση και από άλλους πόρους.

Εκτός από θήλωμα μαστού κεντρικού τύπου υπάρχουν και τα θηλώματα περιφερικού τύπου που βρίσκονται στην περιφέρεια του μαστού. Αυτά συνήθως αναπτύσσονται σε αγωγούς που είναι πιο απομακρυσμένοι από τη θηλή. Οι αγωγοί αυτοί είναι πιο μικροί και στενοί με αποτέλεσμα οι όγκοι που αναπτύσσονται εδώ να είναι μικρότεροι ή σε συστάδες. Αυτοί οι όγκοι ονομάζονται πολλαπλά θηλώματα και έχουν συσχετιστεί με έναν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλαπλά θηλώματα έχουν συνδεθεί με μια προκαρκινική κατάσταση του μαστού που ονομάζεται άτυπη υπερπλασία. Τα θηλώματα αυτά είναι πιο σπάνια σε σχέση με τα θηλώματα κεντρικού τύπου.

Υπάρχει επίσης και μια κατάσταση που ονομάζεται θηλωμάτωση και ομαδοποιείται πολλές φορές με τα ενδοπορικά θηλώματα. Κατά τη θηλωμάτωση υπάρχει ανώμαλη υπερανάπτυξη κυττάρων στους αγωγούς του γάλακτος. Η θηλωμάτωση σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να συμβεί σε θηλάζουσες μητέρες;

Μερικές φορές σε μητέρες που θηλάζουν για πρώτη φορά και το νεογέννητο μωρό δεν πιάνει σωστά τη θηλή για να θηλάσει, μπορεί η θηλή να πληγωθεί και να ματώσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο θηλασμού που θα σας βοηθήσει να επιλύσετε το επώδυνο αυτό πρόβλημα για να μπορέσετε να απολαύσετε το θηλασμό του μωρού σας, χωρίς πόνο και ανησυχία. Μην ξεχνάτε ότι ο θηλασμός είναι σημαντικός τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα!

Εάν όμως αυτή η αιμορραγία οφείλεται σε ένα ενδοπορικό θήλωμα, η αιματηρή έκκριση θα προέρχεται από έναν μόνο πόρο στον έναν μαστό και θα είναι ανώδυνη.

Στην περίπτωση αυτή συνεχίστε να θηλάζετε το μωρό σας από το άλλο στήθος και απορρίψτε το γάλα που περιέχει αίμα αναρροφόντας το με το θήλαστρο σε μια χαμηλή ένταση άντλησης.

Η αιμορραγία συνήθως σταματά από μόνη της χωρίς καμία θεραπεία. Εάν η αιμορραγία επιμένει μετά από μερικές ημέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία και μπορείτε να συζητήσετε την κατάλληλη ώστε να σας επιτρέπει να συνεχίσετε το θηλασμό παράλληλα.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Προοπτικές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ένα ενδοπορικό θήλωμα μπορεί να προκαλέσει διεύρυνση του μαστού, σβόλους ή εκροή υγρού (μερικές φορές και αιματηρή) από τη θηλή. Μερικοί μπορεί να αισθανθούν πόνο ή δυσφορία στο στήθος τους.

Τα συμπτώματα του ενδοπορικού θηλώματος είναι παρόμοια με εκείνα άλλων τύπων όγκων του μαστού. Είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας εάν βλέπετε ή αισθάνεστε έναν όγκο στο στήθος σας. Με το γιατρό σας μπορείτε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας, να σας εξετάσει και να διαγνώσει τον τύπο του όγκου που παρουσιάζετε.

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει υπερηχογράφημα μαστού αν υποψιάζεται ότι έχετε ένα ενδοπορικό θήλωμα. Αυτός ο τύπος απεικόνισης είναι πιο αποτελεσματικός για τη διάγνωση των θηλωμάτων από ότι η μαστογραφία. Ωστόσο, είναι καλό να πραγματοποιηθεί και μια μαστογραφία για τυχόν εύρεση και άλλου είδους ανωμαλιών στο μαστό.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει και επιπρόσθετες εξετάσεις όπως :

Βιοψία μαστού για τον αποκλεισμό καρκίνου. Κατά τη διαδίκασια αυτή εισάγεται λεπτή βελόνα στον ιστό του μαστού και αναρροφόνται κάποια κύτταρα, τα οποία εν συνεχεία εξετάζονται στο μικροσκόπιο.

Μπορεί όμως να γίνει και χειρουργική βιοψία ιδιαίτερα αν έχετε παρατηρήσει έκκριση από τη θηλή, γιατί έτσι θα εξεταστεί ο ιστός του μαστού σας πιο προσεκτικά.

Εάν έχετε έκκριση από τη θηλή, μια μικροσκοπική εξέταση της εκκρίσεως του μαστό μπορεί να δείξει την παρουσία ή όχι καρκινικών κυττάρων

Θεραπεία

Η τυπική θεραπεία για αυτή την πάθηση περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θηλώματος και του προσβεβλημένου μέρους του γαλακτοφόρου αγωγού. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης μπορεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο. Θα έχετε μια μικρή πληγή από την τομή κοντά στη θηλή σας.

Οι ιστοί που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης θα εξεταστούν για την παρουσία καρκινικών κυττάρων. Εάν εντοπιστούν καρκινικά κύτταρα μπορεί να είναι απαραίτητη περαιτέρω θεραπεία.

Προοπτικές

Οι προοπτικές για τους ανθρώπους με ενδοπορικό θήλωμα είναι συνήθως καλές όταν αφαιρεθεί χειρουργικά. Εάν έχετε πολλαπλά θηλώματα και είστε κάτω των 35 ετών, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ρωτήστε το γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά με ομάδες υποστήριξης ή συμβούλους που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαδικασία της θεραπείας.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης του ενδοπορικού θηλώματος. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την πιθανότητα έγκαιρης διάγνωσης, πραγματοποιώντας μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού σας και με τακτικές ετήσιες μαστογραφίες ή/και υπερήχους μαστών.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Intraductal papillomas. (2016). cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/intraductal-papillomas.html

2. Kumar KS, et al. (2017). Clinical study of benign breast diseases. DOI: 10.14260/Jemds/2017/32

3. Non-cancerous tumours of the breast. (n.d.). cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/breast/breast-cancer/non-cancerous-tumours/?region=ab

4. Yu JH, et al. (2013). Breast diseases during pregnancy and lactation. DOI: doi.org/10.5468/ogs.2013.56.3.143 doi.org/10.5468/ogs.2013.56.3.143

5. What is ductal papilloma? (n.d.). cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/what-is-ductal-papilloma