Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Θρομβοφλεβίτιδα

Τι είναι η θρομβοφλεβίτιδα;

Η θρομβοφλεβίτιδα είναι η φλεγμονή μιας φλέβας που προκαλείται από θρόμβο του αίματος. Τυπικά συμβαίνει στα πόδια. Ο θρόμβος του αίματος είναι ένα στερεό συσσωμάτωμα κυττάρων του αίματος. Οι θρόμβοι μπορούν να παρεμποδίσουν τη φυσιολογική ροή του αίματος σε όλο το σώμα και θεωρούνται επικίνδυνοι. Η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να συμβεί σε φλέβες κοντά στην επιφάνεια του δέρματος ή πιο βαθιά, μεταξύ των μυϊκών στρωμάτων.

Η πάθηση συνήθως συμβαίνει στα πόδια, αλλά είναι πιθανό να αναπτύξετε θρομβοφλεβίτιδα σε άλλα μέρη του σώματος. Οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των φλεβών στο λαιμό ή τα χέρια, αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Η θρομβοφλεβίτιδα επηρεάζει επιφανειακές φλέβες και αποτελεί διαφορετική πάθηση από την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Τα συμπτώματα της θρομβοφλεβίτιδας περιλαμβάνουν πρήξιμο, ερυθρότητα και ευαισθησία στην περιοχή όπου εντοπίζεται η πάσχουσα φλέβα.

Thrombophlebitis. Deep Vein Thrombosis. Varicose veins

Αίτια

Τι προκαλεί τη θρομβοφλεβίτιδα;

Ένας θρόμβος αίματος προκαλεί τη θρομβοφλεβίτιδα. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, όπως η υποχρεωτική παραμονή στο κρεβάτι ύστερα από κάποιο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση, αποτελεί κύρια αιτία σχηματισμού θρόμβων. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε ένα θρόμβο εάν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε μία πτήση με αεροπλάνο.

Κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων ή ταξιδιών με οποιοδήποτε όχημα, θα πρέπει να σηκώνεστε, να κάνετε διατάσεις και να κινείτε τα πόδια σας τακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων. Η κίνηση προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, η οποία αποτρέπει τη συσσωμάτωση των κυττάρων του αίματος.

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε θρόμβους αν έχετε τραυματισμό σε κάποια αιμοφόρα αγγεία. Τραύμα σε κάποιο άκρο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό μιας φλέβας. Μπορεί επίσης να υποστεί τραυματισμό αιμοφόρου αγγείου από ενδοφλέβιες βελόνες ή καθετήρες κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής διαδικασίας. Όμως αυτός ο τύπος τραυματισμού αποτελεί λιγότερο κοινή αιτία θρόμβων.

Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τον σχηματισμό θρόμβων πιο εύκολα όπως:

 • Η ύπαρξη βηματοδότη
 • Η ύπαρξη κεντρικής ενδοφλέβιας γραμμής
 • Ο καρκίνος
 • Κάποια κληρονομική πάθηση που προκαλεί τον εύκολο σχηματισμό θρόμβων
 • Η εγκυμοσύνη
 • Η παχυσαρκία
 • Η ύπαρξη κιρσών
 • Η λήψη ορμονοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντισυλληπτικών δισκίων
 • Το κάπνισμα
 • Το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό θρομβοφλεβίτιδας
 • Κάποιο παλιότερο εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Ηλικία άνω των 60 ετών

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της θρομβοφλεβίτιδας;

Τα συμπτώματα της θρομβοφλεβίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της πάθησης. Μπορεί να βιώσετε τα ακόλουθα συμπτώματα κοντά στην πάσχουσα περιοχή αν έχετε οποιοδήποτε είδος θρομβοφλεβίτιδας:

 • Πόνο
 • Ερυθρότητα
 • Θερμότητα του δέρματος
 • Ευαισθησία
 • Πρήξιμο

Η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα μερικές φορές προκαλεί την ορατή διόγκωση της πάσχουσας πλευράς.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η θρομβοφλεβίτιδα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εξέταση για την ταυτοποίηση του προβλήματος. Η εμφάνιση της περιοχής και η περιγραφή των συμπτωμάτων σας μπορεί να επαρκεί για τη διάγνωση.

Εάν όμως η όψη της περιοχής και η περιγραφή της πάθησης δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για την πραγματοποίηση μιας ασφαλούς διάγνωσης, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές τεχνικές για να διαπιστώσει την ύπαρξη θρόμβου. Οι διαθέσιμες εξετάσεις περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία αγγειογραφία. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη χορήγηση σκιαγραφικού υγρού εντός της φλέβας, το οποίο είναι ορατό σε ακτινογραφίες ακτίνων-Χ. Έτσι θα εντοπιστεί θρόμβωση αν υπάρχει.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η θρομβοφλεβίτιδα;

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κατ’ οίκον θεραπεία αν έχετε επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα. Θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εφαρμογή θερμότητας
 • Χρήση καλτσών υποστήριξης
 • Ανύψωση του άκρου
 • Χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως ιβουπροφαίνη
 • Λήψη αντιβιοτικών

Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να απομακρύνει τη φλέβα, εάν η φλέβα η οποία φέρει την επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα εμφανίζει μόνιμο πόνο ή αν έχετε το ίδιο πρόβλημα στην ίδια φλέβα περισσότερο από μία φορά. Η διαδικασία είναι γνωστή ως εκρίζωση φλέβας και δεν επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Οι φλέβες που βρίσκονται πιο βαθιά στο πόδι μπορούν να διαχειριστούν την αυξημένη αιματική ροή.

Οι ασθενείς με επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα συνήθως δεν χρειάζονται αντιπηκτικά. Ωστόσο, εάν ο θρόμβος βρίσκεται κοντά στη σύνδεση μίας εκ των εν τω βάθει φλεβών, τα αντιπηκτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ο επιφανειακός θρόμβος να μετατραπεί σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Εάν η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή (θρόμβο στους πνεύμονες). Η πνευμονική εμβολή αποτελεί απειλή για τη ζωή του ασθενούς.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η θρομβοφλεβίτιδα;

Εάν κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους ή αν κάνετε μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο, θα πρέπει να περπατάτε και να κάνετε διατάσεις τακτικά. Η καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε θρομβοφλεβίτιδα.

Ο γιατρός θα αλλάζει την ενδοφλέβια γραμμή σας τακτικά αν νοσηλεύεστε στο νοσοκομείο. Μπορεί επίσης να σας χορηγήσει φάρμακα για την πρόληψη της θρομβοφλεβίτιδας ανάλογα με την πάθησή σας και άλλους παράγοντες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Angioplasty and vascular stenting. (2016). radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=angioplasty

2. Blood clotting disorders (hypercoagulable states). (n.d.). my.clevelandclinic.org/health/articles/blood-clotting

3. Mayo Clinic Staff. (2016). Thrombophlebitis: Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombophlebitis/home/ovc-20251852

4. Venous disease bypass surgery. (n.d.). my.clevelandclinic.org/health/articles/venous-disease-bypass-surgery