Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Θρόμβοι αίματος

Τι είναι ένας θρόμβος αίματος;

Ένας θρόμβος συνιστά την συσσώρευση μιας μάζας αίματος και την μεταβολή της από υγρή σε ημι-στερεή κατάσταση. Η δημιουργία θρόμβων (θρόμβωση) είναι μία φυσιολογική και απαραίτητη για το σώμα διαδικασία που προλαμβάνει την υπερβολική απώλεια αίματος σε περιπτώσεις τραυματισμών.

Αν ένας θρόμβος σχηματιστεί εντός ενός αγγείου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα διαλυθεί από μόνος του. Και αυτό μπορεί να αποβεί από επικίνδυνο ως απειλητικό για την ζωή.

Ένας ακινητοποιημένος θρόμβος γενικά δεν προκαλεί κάποια βλάβη, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθεί και να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος. Αν ένας θρόμβος απελευθερωθεί από το σημείο δημιουργίας του και κινείται μέσω των φλεβών προς την καρδιά και τους πνεύμονες, υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει κάπου παρεμποδίζοντας την αιματική ροή. Μία τέτοια κατάσταση θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό.

Οφείλετε να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας αν υποπτεύεσθε θρόμβωση. Εκείνος θα εξετάσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα.

Τύποι θρόμβων

Το κυκλοφορικό σύστημα απαρτίζεται από αρτηρίες και φλέβες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Ένας θρόμβος μπορεί να εμφανιστεί και στους δύο τύπους αγγείων.

Όταν ο θρόμβος συμβαίνει σε μία αρτηρία, καλείται αρτηριακός θρόμβος. Είναι ο τύπος που προκαλεί άμεσα συμπτώματα και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν παράλυση τμημάτων του σώματος, έντονο πόνο ή και τα δύο και η τελική έκβαση μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ομοίως, υπάρχει και ο φλεβικός θρόμβος, που σχηματίζεται στις φλέβες. Ο εν λόγω τύπος μπορεί να εμφανίσει αργή συσσώρευση με την πάροδο του χρόνου, αλλά και αυτός παρουσιάζει επικινδυνότητα. Ο πιο σοβαρός τύπος φλεβικού θρόμβου καλείται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η ονομασία για την δημιουργία θρόμβου σε μία από τις κύριες φλέβες βαθιά μέσα στο σώμα. Με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στα χέρια, τους πνεύμονες, την λεκάνη, ακόμα και τον εγκέφαλο.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση σε συνδυασμό με την πνευμονική εμβολή (τύπος φλεβικού θρόμβου που επηρεάζει τους πνεύμονες) επηρεάζουν 900.000 και προκαλούν τον θάνατο σε 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε εάν έχετε θρόμβο δίχως ιατρική καθοδήγηση. Εάν, όμως, γνωρίζετε τα πιο κοινά συμπτώματα και τους προδιαθεσικούς παράγοντες, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε πότε χρειάζεστε ιατρική φροντίδα.

Μπορεί να έχετε θρόμβο δίχως κανένα εμφανές σύμπτωμα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να ομοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων. Παρακάτω παρατίθενται πρώιμες προειδοποιητικές ενδείξεις και συμπτώματα ενός θρόμβου στα χέρια ή τα πόδια, την καρδιά, τον θώρακα, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

Αρκετοί είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός θρόμβου. Μία πρόσφατη νοσοκομειακή νοσηλεία, ιδιαιτέρως αν ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας ή σχετιζόταν με κάποια σοβαρή εγχείρηση, αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Συνήθεις παράγοντες που θέτουν έναν μέτριο κίνδυνο θρόμβωσης περιλαμβάνουν:

 • Παχυσαρκία
 • Ηλικία, ιδίως άνω των 65 ετών
 • Κατάκλιση για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης
 • Κάπνισμα
 • Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια
 • Μεγάλα ταξίδια που σας καθηλώνουν σε καθιστή θέση για περισσότερες από 4 ώρες
 • Εγκυμοσύνη
 • Καρκίνος
Συμπτώματα Χέρι/Πόδι Καρδιά Θώρακας Εγκέφαλος Πνεύμονες

Συμπτώματα

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας;

Η διάγνωση της θρόμβωσης μόνο από τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου το 50% των ασθενών με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ασυμπτωματικοί. Για αυτό, η βέλτιστη επιλογή είναι να καλέσετε τον γιατρό σας αν θεωρείτε ότι εμφανίζετε το οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Τα ξαφνικά συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο αν βιώνετε:

 • Πίεση στο στήθος
 • Ξαφνική δύσπνοια
 • Δυσκολία στην ομιλία, την όραση ή την αναπνοή

Ο ειδικός επαγγελματίας υγείας θα διαπιστώσει αν συντρέχει λόγος ανησυχίας και θα σας στείλει για περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το πρώτο βήμα είναι ένας υπέρηχος με στόχο την απεικόνιση των αρτηριών και των φλεβών, ώστε ο γιατρός να καταλήξει σε ασφαλή διάγνωση.

Χέρι/Πόδι

Θρόμβος στο πόδι ή το χέρι

Σύμφωνα με τον Akram Alashari, MD, χειρουργό και ιατρό εντατικής θεραπείας στο Grand Strand Regional Medical Center, το πλέον κοινό σημείο εμφάνισης θρόμβου είναι τα κατώτερα μέρη των ποδιών.

Ένας θρόμβος στα χέρια ή τα πόδια μπορεί να εμφανίσει ποικίλα συμπτώματα, όπως:

 • Ερυθρότητα στην περιοχή
 • Πόνο
 • Πρήξιμο
 • Ζεστή αίσθηση στην αφή
 • Ευαισθησία

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος του θρόμβου. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να μην εμφανίσετε καθόλου συμπτώματα, ή αυτά τα είναι πολύ ήπια (για παράδειγμα, ένα ελαφρύ πρήξιμο). Αν ο θρόμβος είναι μεγάλος και εντοπίζεται στο πόδι, ολόκληρο το άκρο θα πρηστεί, προκαλώντας έντονο πόνο.

Είναι ασυνήθης η δημιουργία θρόμβου και στα δύο πόδια ή και τα δύο χέρια ταυτόχρονα. Η πιθανότητα ύπαρξης θρόμβου αυξάνεται αν τα συμπτώματα περιορίζονται μόνο σε ένα άκρο.

Καρδιά

Θρόμβος στην καρδιά

Ένας θρόμβος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Το συγκεκριμένο όργανο δεν εμφανίζει συχνά θρόμβους, ωστόσο πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα. Ο θρόμβος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αίσθηση βάρους στο στήθος, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή.

Θώρακας

Θρόμβος στον θώρακα

Σοβαρός θωρακικός πόνος και πρήξιμο είναι τα συμπτώματα ενός θρόμβου σε οποιοδήποτε σημείο του θώρακα. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται και σε τροφική δηλητηρίαση ή ιό του στομάχου.

Εγκέφαλος

Θρόμβος στον εγκέφαλο

Ένας θρόμβος στον εγκέφαλο είναι επίσης γνωστός ως εγκεφαλικό επεισόδιο. Προκαλεί έντονο και ξαφνικό πονοκέφαλο μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην ομιλία και την όραση.

Πνεύμονες

Θρόμβος στους πνεύμονες

Ένας θρόμβος ο οποίος κινείται μέσα στους πνεύμονες ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Τα συμπτώματα αυτής περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο στήθος
 • Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή που δεν οφείλεται σε κάποια φυσική δραστηριότητα
 • Αιμόπτυση
 • Ταχυπαλμία

+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Blood clots. (2016). radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=bloodclot

2. Blood clots. (n.d.). hematology.org/Patients/Clots/

3. Blood clot risk and what you can do. (n.d.). stoptheclot.org/learn_more/dvt.htm

4. Deep vein thrombosis (DVT)/Pulmonary (PE) — Blood clot forming in a vein. (2015). cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html

5. How is DVT diagnosed? (n.d.). stoptheclot.org/how_dvt_is_diagnosed.htm

6. Mayo Clinic Staff. (2016). Blood clots: Definition. mayoclinic.org/symptoms/blood-clots/basics/definition/sym-20050850

7. Mayo Clinic Staff. (2016). Blood clots: When to see a doctor. mayoclinic.org/symptoms/blood-clots/basics/when-to-see-doctor/sym-20050850

8. Signs and symptoms of blood clots. (n.d.). stoptheclot.org/learn_more/blood_clot_symptoms__dvt.htm

9. Signs and symptoms of blood clots. (n.d.). ihtc.org/patient/blood-disorders/clotting-disorders/signs-and-symptoms-of-thrombosis/

10. Venous thromboembolism (blood clots): Data and statistics. (2017). cdc.gov/ncbddd/dvt/data.html

11. Venous thromboembolism (blood clots): Facts. (2017). cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html

12. What are the signs and symptoms of pulmonary embolism? (2011). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/pe/signs