Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη

Τι είναι η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη είναι μία φλεγμονή του θύλακα που βρίσκεται κάτω από τον λαγονοψοΐτη μυ. Αυτός ο μυς εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος του ισχίου. Ένας θύλακας είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό μεταξύ οστών, μυών, τενόντων και δέρματος. Παρέχει προστασία μεταξύ των ιστών για τη μείωση της τριβής και του ερεθισμού.

Η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη βάδιση και την άθληση. Αν εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να έχετε απώλεια κινητικότητας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη;

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο πόνος ξεκινά γύρω από το πρόσθιο μέρος των ισχίων. Επιπλέον μπορεί να εκτείνεται στους μηρούς ή τα γόνατα. Κάποια άτομα επίσης βιώνουν πόνο στους γλουτούς. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ακαμψία και σφίξιμο τα πρωινά.

Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσετε ήπια δυσφορία όταν πραγματοποιείτε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως όταν:

 • Ανεβαίνετε μία σκάλα
 • Αθλείστε
 • Εκτείνετε το πόδι σας
 • Σηκώνεστε από καθιστή θέση

Η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει περισσότερο πόνο μέσα σε μία περίοδο μηνών ή εβδομάδων. Ο πόνος και η αδυναμία μπορούν επίσης να προκαλέσουν χωλότητα βάδισης.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη;

Υπάρχει κίνδυνος θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη εάν πραγματοποιείτε επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αυτός ο τραυματισμός μερικές φορές οφείλεται σε υπερχρηση των αρθρώσεων, των τενόντων και των μυών. Μπορεί να εμφανιστεί στους αθλητές ή σε οποιονδήποτε είναι σωματικά δραστήριος, όπως στους δρομείς και στους κολυμβητές.

Τα άτομα με σφιχτούς καμπτήρες του ισχίου μύες μπορούν επίσης να εμφανίσουν θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη λόγω της αυξημένης πίεσης. Αυτή η πίεση δημιουργεί τριβή μεταξύ των τενόντων και του θύλακα.

Αρθριτικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, επίσης διαδραματίζουν ρόλο στη θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στους ιστούς των αρθρώσεων. Αυτή η επίθεση πυροδοτεί τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια πάθηση που προκαλεί εκφυλισμό του χονδρού των αρθρώσεων. Ο εκφυλισμός προκαλεί την τριβή των οστών μεταξύ τους και προωθεί τη φλεγμονή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Εάν βιώνετε πόνο γύρω από τα ισχία που εκτείνεται ως το πόδι, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας. Θα πρέπει να είστε πολύ συγκεκριμένοι και να εξηγήσετε για πόσο χρονικό διάστημα βιώνετε τη δυσφορία. Για τη διάγνωση της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πλήρη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει άσκηση πίεσης στο θύλακα.

Η θυλακίτιδα μπορεί να μιμείται άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως την τενοντίτιδα, επομένως ο γιατρός δεν μπορεί να διαγνώσει την πάθηση βασισμένος μόνο στην κλινική εξέταση. Θα ζητήσεις απεικονιστικές τεχνικές για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων και την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Οι απεικονιστικές τεχνικές δημιουργούν λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών δομών του σώματος και επιτρέπουν στους γιατρούς να εντοπίσουν ανωμαλίες στην άρθρωση του ισχίου. Τέτοιες εξετάσεις είναι:

 • Η ακτινογραφία
 • Η μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για τη δημιουργία αυτών των εικόνων
 • Το υπερηχογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών δομών
 • Το σπινθηρογράφημα, μία πυρηνική ιατρική διαδικασία που εντοπίζει αλλαγές στα οστά

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές από τη θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη. Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο πόνος θα επιδεινώνεται. Επιπλέον, ο θύλακας του λαγονοψοΐτη μπορεί να υποστεί ρήξη και μόλυνση. Οι λοιμώξεις είναι σπάνιες, αλλά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Η θεραπεία για τη θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα. Αν έχετε ήπια θυλακίτιδα, ξεκουράστε τις αρθρώσεις σας και χρησιμοποιείστε σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου. Για παράδειγμα, εφαρμόστε πάγο στις επώδυνες αρθρώσεις για τον τερματισμό της φλεγμονής.

Επιπλέον, τροποποιήστε τις δραστηριότητες και την προπόνησή σας για να αποφύγετε τον ερεθισμό του θύλακα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μπαστούνι όταν περπατάτε για να μειώσετε την πίεση και να ανακουφίσετε τον πόνο. Άλλες θεραπείες είναι οι εξής:

 • Μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ασπιρίνη
 • Ένεση κορτικοστεροειδούς εντός του θύλακα για τη μείωση της φλεγμονής
 • Φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση και έκταση των καμπτήρων του ισχίου μυών

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα από το στόματος χορηγούμενο αντιβιοτικό αν έχετε συμπτώματα λοίμωξης.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη;

Η τροποποίηση των δραστηριοτήτων και η λήψη μη συνταγογραφούμενων ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη. Για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων, αποφύγετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες ασκούν επαναλαμβανόμενη πίεση στα ισχία.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved