Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Θυρεοτοξική κρίση

Τι είναι η θυρεοτοξική κρίση;

Η θυρεοτοξική κρίση, ή «καταιγίδα του θυρεοειδούς» ή θυρεοτοξίκωση, είναι μία απειλητική για τη ζωή πάθηση που σχετίζεται με τον υπερθυρεοειδισμό για τον οποίο δεν λαμβάνεται θεραπεία ή δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Κατά τη διάρκεια της θυρεοτοξικής κρίσης, αυξάνεται ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος του ατόμου σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Χωρίς έγκαιρη και επιθετική θεραπεία, η θυρεοτοξική κρίση είναι συχνά θανατηφόρος.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μέσο του κάτω μέρος του λαιμού σας. Οι δύο βασικές θυρεοειδικές ορμόνες που παράγονται από αυτόν είναι η θυροξίνη (Τ4) και η τριϊωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές ελέγχουν το ρυθμό στον οποίο κάθε κύτταρο του σώματος δουλεύει, δηλαδή ελέγχουν το μεταβολισμό.

Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής παράγει μεγάλη ποσότητα αυτών των δύο ορμονών. Αυτό αναγκάζει τα κύτταρα να λειτουργούν πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, ο ρυθμός αναπνοής και ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι υψηλότεροι από το φυσιολογικό. Επίσης, μπορεί να μιλάτε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της θυρεοτοξικής κρίσης;

Η θυρεοτοξική κρίση είναι σπάνια. Εκδηλώνεται μόνο σε άτομα που έχουν υπερθυρεοειδισμό, αλλά δεν λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από εξαιρετική υπερπαραγωγή των δύο ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα. Δεν βιώνουν θυρεοτοξική κρίση όλα τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό. Οι αιτίες της πάθησης είναι οι εξής:

  • Έντονος υπερθυρεοειδισμός που δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα
  • Υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας για τον οποίο δεν έχει ληφθεί θεραπεία
  • Λοίμωξη που σχετίζεται με τον υπερθυρεοειδισμό

Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εκδηλώσουν θυρεοτοξική κρίση αν βιώσουν ένα από τα ακόλουθα:

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοτοξικής κρίσης;

Τα συμπτώματα της θυρεοτοξικής κρίσης είναι παρόμοια με αυτά του υπερθυρεοειδισμού, αλλά είναι πιο ξαφνικά, έντονα και ακραία. Για αυτό, τα άτομα με θυρεοτοξική κρίση μπορεί να μην είναι σε θέση να αναζητήσουν βοήθεια από μόνα τους. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ταχυκαρδία, που υπερβαίνει τους 140 κτύπους το λεπτό, και κολπική μαρμαρυγή
  • Υψηλό πυρετό
  • Επιμονή εφίδρωση
  • Τρόμο
  • Εκνευρισμό
  • Αεικινησία
  • Σύγχυση
  • Διάρροια
  • Απώλεια αισθήσεων

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η θυρεοτοξική κρίση;

Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό που βιώνουν οποιαδήποτε συμπτώματα θυρεοτοξικής κρίσης τυπικά θα πρέπει να διακομιστούν στα επείγοντα. Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει συμπτώματα θυρεοτοξικής κρίσης, καλέστε αμέσως το 166. Τα άτομα με θυρεοτοξική κρίση γενικά βιώνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, καθώς και πολύ υψηλή συστολική πίεση.

Ο γιατρός θα μετρήσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα με μία απλή εξέταση αίματος. Τα επίπεδα της θυρεοτρόπου ορμόνης TSH τείνουν να είναι χαμηλά στον υπερθυρεοειδισμό και τη θυρεοτοξική κρίση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικής Χημείας, φυσιολογικές τιμές TSH κυμαίνονται από 0,4-4 mIU/L. Οι ορμόνες T3 και T4 είναι υψηλότερες από το φυσιολογικό στα άτομα με θυρεοτοξική κρίση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η θυρεοτοξική κρίση;

Η θυρεοτοξική κρίση εκδηλώνεται απότομα και επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος. Η θεραπεία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις υπάρχει υποψία θυρεοτοξικής κρίσης, συνήθως πρώτου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. Αντιθυρεοειδικά φάρμακα, όπως η προπυλθειουρακίλη (ΡTU) ή η μεθιμαζόλη, δίδονται για τη μείωση της παραγωγής των εν λόγω ορμονών από το θυρεοειδή.

Ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί διαρκή φροντίδα. Στα άτομα με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να χορηγηθεί ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο καταστρέφει το θυρεοειδή, ή φάρμακα για την προσωρινή καταστολή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν υπερθυρεοειδισμό δεν μπορούν να λάβουν ραδιενεργό ιώδιο, επειδή υπάρχει κίνδυνος βλάβης του εμβρύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο θυρεοειδής αδένας της γυναίκας θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Τα άτομα που βιώνουν θυρεοτοξική κρίση θα πρέπει να αποφεύγουν την λήψη ιωδίου αντί της ιατρικής θεραπείας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. Εάν ο θυρεοειδής καταστραφεί από τη θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου ή από τη χειρουργική αφαίρεση, θα χρειαστεί να λαμβάνετε συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της θυρεοτοξικής κρίσης;

Η θυρεοτοξική κρίση απαιτεί άμεση και επιθετική επείγουσα ιατρική παρέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η θυρεοτοξική κρίση μπορεί να προκαλέσει συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες.

Οι πιθανότητες θνησιμότητας για τα άτομα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν τη θυρεοτοξική κρίση εκτιμάται στο 75%.

Οι πιθανότητες επιβίωσης από θυρεοτοξική κρίση αυξάνονται αν αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα. Οι σχετιζόμενες επιπλοκές μπορεί να μειωθούν μόλις τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η θυρεοτοξική κρίση;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης εκδήλωσης της θυρεοτοξικής κρίσης είναι να ακολουθείτε πιστά το θεραπευτικό πλάνο για οποιαδήποτε ασθένεια του θυρεοειδούς. Λάβετε τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί. Επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας και πραγματοποιήστε όλες τις εξετάσεις αίματος που απαιτούνται.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Faix, J. D., & Thienpont, L. M. (2013, May 1). Thyroid-stimulating hormone. aacc.org/publications/cln/articles/2013/may/tsh-harmonization

2. Iodine. (2015, February 15). nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/35.html

3. Karger, S., & Fuhrer, D. (2008, March). Thyrotoxic crisis: an update [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18302101

4. Mayo Clinic Staff. (2014, July 1). Graves’ disease. mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/basics/definition/con-20025811

5. Thyroid disease and pregnancy. (2012, June 4). thyroid.org/patients/patient_brochures/pregnancy.html