Δερματολογικές παθήσεις

Το πόδι του αθλητή

Τι είναι το πόδι του αθλητή;

Το “πόδι του αθλητή” είναι μια μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει το δέρμα στα πόδια. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νύχια των ποδιών και στα χέρια. Η μυκητιασική λοίμωξη ονομάζεται και πόδι του αθλητή, επειδή συχνά παρατηρείται σε αθλητές.
Το πόδι του αθλητή δεν αποτελεί σοβαρή κατάσταση για την υγεία του ασθενούς, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Εάν έχετε διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποψιάζεστε ότι έχετε μυκητιασική λοίμωξη στα πόδια, θα πρέπει να δείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για να εμφανίσει το πόδι του αθλητή;

Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει το πόδι του αθλητή, αλλά ορισμένες συμπεριφορές και συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο σας. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για το πόδι του αθλητή περιλαμβάνουν:

  • Η επίσκεψη δημόσιων χώρων ξυπόλητοι, ειδικά αποδυτήρια, ντους και πισίνες
  • Αν μοιράζεστε κάλτσες, παπούτσια ή πετσέτες με ένα μολυσμένο άτομο
  • Φορώντας σφιχτά, κλειστά παπούτσια που δεν αερίζονται καλά
  • κρατώντας τα πόδια σας υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Ιδρωμένα πόδια
  • Αν έχετε ένα μικρό τραύμα στο δέρμα ή στο νύχι του ποδιού σας

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Προοπτικές Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί το πόδι του αθλητή;

Το πόδι του αθλητή εμφανίζεται όταν ο μύκητας tinea αναπτύσσεται στα πόδια. Μπορείτε να μολυνθείτε από τον μύκητα μέσω άμεσης επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας επιφάνειες μολυσμένες με τον μύκητα. Ο μύκητας ευδοκιμεί σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα. Συνήθως βρίσκεται σε ντους, στα αποδυτήρια γυμναστηρίων και γύρω από πισίνες.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ποδιού του αθλητή;

Υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα του ποδιού του αθλητή, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • φαγούρα
  • τσίμπημα
  • αίσθημα καύσου μεταξύ των δακτύλων ή στα πέλματα
  • φουσκάλες στα πόδια σας και φαγούρα
  • ρωγμές και ξεφλούδισμα του δέρματος στα πόδια σας, πιο συχνά μεταξύ των δακτύλων σας και στα πέλματα σας
  • ξηρό δέρμα στα πέλματα ή τις πλευρές των ποδιών σας
  • σκληρό δέρμα στα πόδια σας
  • αποχρωματισμένα, πυκνά και εύθραυστα νύχια

Διάγνωση

Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει το πόδι του αθλητή από τα συμπτώματα. Για επιβεβαίωση της μόλυνσης από μύκητα μπορεί να εκτελέσει μια εξέταση του προσβεβλημένου δέρματος.
Ένα μικρό ξίσμα από μια περιοχή του μολυσμένου δέρματος τοποθετείται σε υδροξείδιο του καλίου. Το υδροξύδειο του καλίου καταστρέφει τα φυσιολογικά κύτταρα και αφήνει ανέγγιχτα τα μυκητιακά κύτταρα, έτσι ώστε να είναι εύκολο να εξεταστούν κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το πόδι του αθλητή;

Το πόδι του αθλητή μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με over-the-counter επίκαιρα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Εάν τα φάρμακα αυτά δεν αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει επίκαιρα ή από του στόματος συνταγογραφούμενα αντιμυκητιακά φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει κατ' οίκον θεραπείες για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της λοίμωξης.

Υπάρχουν πολλά over the counter επίκαιρα αντιμυκητιασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των:

  • miconazole (Desenex)
  • terbinafine (Lamisil AT)
  • clotrimazole (Lotrimin AF)
  • butenafine (Lotrimin Ultra)
  • tolnaftate (Tinactin)

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μερικά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για το πόδι του αθλητή περιλαμβάνουν:
τοπική χρήση της κλοτριμαζόλης ή μικοναζόλης
από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα όπως η ιτρακοναζόλη (Sporanox), η φλουκοναζόλη (Diflucan), ή  Τερβιναφίνη (Lamisil)
Στεροειδή φάρμακα για τη μείωση της επώδυνης φλεγμονής,
από του στόματος αντιβιοτικά, εάν αναπτυχθούν βακτηριακές λοιμώξεις 

Κατ' οίκον φροντίδα

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μουλιάζετε τα πόδια σας σε αλμυρό νερό ή αραιωμένο ξίδι για να υποχωρήσουν οι φουσκάλες.

Εναλλακτική θεραπεία

Το λάδι των δέντρων τσαγιού έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή με κάποια επιτυχία. Μια μελέτη από 2002 ανέφερε ότι ένα 50 τοις εκατό διάλυμα ελαίου δέντρων τσαγιού αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πόδι του αθλητή στο 64 τοις εκατό των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Ρωτήστε το γιατρό σας αν ένα διάλυμα ελαίου δέντρων τσαγιού μπορεί να βοηθήσει το πόδι του αθλητή σας. Το λάδι δέντρων τσαγιού μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής σε ορισμένους ανθρώπους.

Επιπλοκές

Το πόδι του αθλητή , σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Ήπιες επιπλοκές περιλαμβάνουν μια αλλεργική αντίδραση στον μύκητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες στα πόδια ή τα χέρια. Είναι επίσης πιθανό η μυκητιασική λοίμωξη να επανεμφανιστεί μετά τη θεραπεία.
Μπορεί να υπάρξουν σοβαρότερες επιπλοκές εάν αναπτυχθεί μια δευτερεύουσα βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, το πόδι μπορεί να πρηστεί, να πονάει και να είναι ζεστό. Το πύον και ο πυρετός είναι πρόσθετα σημάδια βακτηριακής λοίμωξης.
Είναι επίσης πιθανό η βακτηριακή λοίμωξη να εξαπλωθεί στο λεμφικό σύστημα. Μια δερματική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του λεμφικού συστήματος ή των λεμφαδένων.

Προοπτικές

Οι λοιμώξεις των ποδιών του αθλητή μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές. Σε μερικές περιπτώσεις εξαλείφονται γρήγορα, ενώ άλλες διαρκούν πολύ καιρό. Οι λοιμώξεις των ποδιών του αθλητή γενικά ανταποκρίνονται καλά στην αντιμυκητιασική θεραπεία. Ωστόσο, μερικές φορές μυκητιασικές λοιμώξεις είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. Μακροχρόνια θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητη για να μην υποτροπιάσει η λοίμωξη.

Πρόληψη

 Για να αποτρέψετε τις μολύνσεις ποδιών του αθλητή:

  1. Πλύνετε τα πόδια σας με σαπούνι και νερό κάθε μέρα και στεγνώστε τα καλά, ειδικά στις μεσοδακτύλιες περιοχές
  2. Πλύνετε κάλτσες, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες σε νερό που είναι 140 °F (60 °C) ή υψηλότερη.
  3. Μπορείτε να απολυμάνετε τα παπούτσια σας χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντηλάκια (όπως μαντηλάκια Clorox) ή σπρέι.
  4. Βάλτε αντιμυκητιασική σκόνη στα πόδια σας κάθε μέρα.
  5. Μην μοιράζεστε κάλτσες, παπούτσια ή πετσέτες με άλλους.
  6. Φορέστε σανδάλια σε δημόσια ντους, γύρω από δημόσιες πισίνες, και σε άλλους δημόσιους χώρους.
  7. Φορέστε κάλτσες από αναπνεύσιμες ίνες, όπως το βαμβάκι ή το μαλλί, και αποφύγετε τις συνθετικές ίνες
  8. Αλλάξτε τις κάλτσες σας όταν ιδρώνουν τα πόδια σας
  9. Φορέστε καλά αεριζόμενα παπούτσια που επιτρέπουν στο πόδι σας να αναπνέει
  10. Εναλλάσσετε μεταξύ δύο ζευγαριών παπουτσιών, φορώντας το κάθε ζεύγος κάθε δεύτερη μέρα, για να δώσετε χρόνο στα παπούτσια σας για να στεγνώσουν μεταξύ των χρήσεων. Η υγρασία θα επιτρέψει στον μύκητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Aaron DM. (2016). Athlete’s foot (tinea pedis). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024878/

2. Satchell AC, et al. (2002). Treatment of interdigital tinea pedis with 25% and 50% tea tree oil solution: A randomized, placebo-controlled, blinded study. DOI: 10.1046/j.1440-0960.2002.00590.x

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Athlete’s foot. mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/symptoms-causes/syc-20353841