Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Τοξική υμενίτιδα του ισχίου

Τι είναι η τοξική υμενίτιδα;

Η τοξική υμενίτιδα είναι μία προσωρινή πάθηση που προκαλεί πόνο στο ισχίο στα παιδιά. Είναι επίσης γνωστή ως παροδική υμενίτιδα.

Η τοξική υμενίτιδα επηρεάζει κυρίως παιδιά 3 έως 8 ετών. Είναι δύο με τέσσερις φορές πιο κοινή στα αγόρια από ό, τι στα κορίτσια.

Παρόλο που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τους γονείς, η πάθηση συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μία με δύο εβδομάδες και δεν προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη.

Αίτια

Τι προκαλεί την τοξική υμενίτιδα;

Η τοξική υμενίτιδα συμβαίνει όταν υπάρχει φλεγμονή στην άρθρωση του ισχίου. Η αιτία παραμένει άγνωστη, αλλά συχνά σχετίζεται με ιική λοίμωξη. Συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα ισχίο, αλλά είναι πιθανόν η διόγκωση και η φλεγμονή να εξαπλωθούν και σε άλλες αρθρώσεις.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξικής υμενίτιδας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της τοξικής υμενίτιδας είναι ο πόνος στο ισχίο. Η πάθηση μπορεί να εμφανίζεται και να υποχωρεί στο ένα ή και στα δύο ισχία. Μπορεί να επιδεινώνεται όταν το παιδί σηκώνεται μετά από πολλή ώρα σε καθιστή ή ξαπλωμένη θέση.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Χωλότητα ή βάδιση στα δάχτυλα των ποδιών λόγω της δυσφορίας
 • Πόνος στο μηρό ή το γόνατο και όχι πόνος στο ισχίο
 • Χαμηλός πυρετός κάτω από 38,3ᵒC
 • Άρνηση από το παιδί να περπατήσει εάν ο πόνος είναι έντονος
 • Κλάμα και ευερεθιστότητα στα μικρότερα παιδιά

Βρέφη

Κοινές ενδείξεις της τοξικής υμενίτιδας στα βρέφη περιλαμβάνουν κλάμα, ιδιαίτερα όταν κινούν την άρθρωση του ισχίου, και μη φυσιολογικές κινήσεις όταν μπουσουλούν. Μπορεί επίσης να μη θέλουν ή να μην μπορούν να μπουσουλήσουν λόγω του πόνου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η τοξική υμενίτιδα;

Αποκλεισμός άλλων παθήσεων

Η τοξική υμενίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγνωστεί. Άλλες παθήσεις πολύ πιο σοβαρές μπορεί επίσης να προκαλούν πόνο στο ισχίο. Εφόσον αυτές οι παθήσεις χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας, ο παιδίατρος πρώτα θα ελέγξει το παιδί για συμπτώματα των παθήσεων αυτών προτού διαγνώσει τοξική υμενίτιδα.

Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Σηπτική αρθρίτιδα, μία βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη που οδηγεί σε φλεγμονή στην άρθρωση και δύναται να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της άρθρωσης αν δεν αντιμετωπιστεί
 • Νόσος Legg-Calve-Perthes, μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή αιματική ροή στην άρθρωση του ισχίου οδηγώντας στην κατάρρευση της άρθρωσης καθώς το οστό πεθαίνει
 • Νόσος Lyme, μία βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από τσίμπημα κρότωνα και οδηγεί σε μακροχρόνια προβλήματα της άρθρωσης αν δεν αντιμετωπιστεί
 • Ολίσθηση της άνω μηριαίας επίφυσης (SCFE), η οποία εμφανίζεται όταν το άνω τμήμα της άρθρωσης του ισχίου και το μηριαίο οστό διαχωρίζονται, οδηγώντας σε μία διαταραχή που ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα αργότερα στη ζωή

Διάγνωση της τοξικής υμενίτιδας

Ο παιδίατρος θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για να εντοπίσει ποιες κινήσεις προκαλούν τον πόνο. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την κίνηση των ισχίων, των γονάτων και άλλων αρθρώσεων του παιδιού.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει ένα υπερηχογράφημα του ισχίου για τον έλεγχο ύπαρξης υγρού στην άρθρωση, το οποίο αποτελεί ένδειξη φλεγμονής.

Οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν πόσο σοβαρό είναι το οίδημα. Ο γιατρός επίσης θα ελέγξει το παιδί για άλλες αιτίες του πόνου στο ισχίο, όπως η νόσος Lyme. Μπορεί επίσης να απομακρύνει δείγμα του υγρού και να το αποστείλει στο εργαστήριο για ανάλυση. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται όταν το οίδημα ή ο πυρετός είναι έντονα και η σηπτική αρθρίτιδα δεν έχει αποκλειστεί.

Ο παιδίατρος μπορεί επιπλέον να ζητήσει ακτινογραφίες ακτίνων-Χ για τον αποκλεισμό της νόσου Legg-Calve-Perthes ή της ολίσθησης της άνω μηριαίας επίφυσης.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την τοξική υμενίτιδα;

Η αντιμετώπιση της τοξικής υμενίτιδας περιλαμβάνει τον έλεγχο ή τη μείωση των συμπτωμάτων. Η φλεγμονή που προκαλείται από την ιική λοίμωξη γενικά υποχωρεί από μόνη της.

Φάρμακα

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής προσωρινά. Αυτό μπορεί να παρέχει παροδική ανακούφιση από τον πόνο. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ισχυρότερα παυσίπονα εάν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν δρουν.

Ξεκούραση

Το παιδί θα πρέπει να ξεκουράσει το πάσχον ισχίο, ώστε να του επιτρέψει να επουλωθεί. Το περπάτημα είναι ασφαλές, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται έντονες δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα επαφής. Επίσης, το παιδί δεν θα πρέπει να ασκεί πίεση ή βάρος στο ισχίο.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με την τοξική υμενίτιδα;

Παρόλο που η πάθηση σπάνια είναι σοβαρή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο εάν:

 • Ο πυρετός ή ο πόνος επιδεινώνονται ακόμη και μετά τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Ο πόνος στην άρθρωση διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή επανεμφανίζεται όταν το παιδί σταματά τη φαρμακευτική αγωγή
 • Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν εμφανίζουν δράση μέσα σε λίγες μέρες

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο ή να πραγματοποιήσει επιπλέον εξετάσεις για τον εντοπισμό άλλων αιτιών του πόνου στο ισχίο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της τοξικής υμενίτιδας;

Η τοξική υμενίτιδα υποχωρεί σε μία με δύο εβδομάδες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πέντε εβδομάδες. Μπορεί να επανεμφανιστεί σε κάποια παιδιά όταν υφίστανται ιικές λοιμώξεις, όπως κρυολογήματα.