Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Τοξικός δακτυλιδισμός

Η θανατηφόρος πτυχή της θεραπευτικής διγοξίνης

Τι είναι ο τοξικός δακτυλιδισμός;

Ο τοξικός δακτυλιδισμός συμβαίνει όταν λαμβάνετε μεγάλη ποσότητα διγοξίνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών. Οι ενδείξεις της τοξικότητας περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και ανώμαλο καρδιακό ρυθμό. Για την πρόληψη του τοξικού δακτυλιδισμού, θα πρέπει να ελέγχετε την πρόσληψη του φαρμάκου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνάτε την προβλεπόμενη δόση.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί τον τοξικό δακτυλιδισμό;

Μπορεί να υποστείτε τοξικό δακτυλιδισμό εάν το σώμα σας δεν μπορεί να ανεχθεί τη δοσολογία του φαρμάκου που λαμβάνετε. Η λήψη μεγάλης ποσότητας διγοξίνης μία φορά ή για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να αποβεί τοξική. Αν μία φυσιολογική δόση διγοξίνης γίνεται τοξική, μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες (όπως νεφρικά προβλήματα) που καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση του φαρμάκου από το σώμα.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο τοξικού δακτυλιδισμού;

Οι παρακάτω παθήσεις και παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τοξικότητας εάν λαμβάνετε διγοξίνη:

 • Αφυδάτωση
 • Χαμηλά επίπεδα καλίου εξαιτίας λήψης διουρητικών
 • Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου
 • Νεφρικά προβλήματα που μειώνουν την ικανότητα απομάκρυνση τοξινών μέσω των ούρων
 • Συνδυασμός διγοξίνης με άλλα φάρμακα, όπως κουινιδίνη για ανώμαλο καρδιακό ρυθμό
 • Θυρεοειδικά προβλήματα

Τα στοιχεία κάλιο και μαγνήσιο είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας και του καρδιακού ρυθμού. Εάν τα επίπεδα αυτών των στοιχείων είναι πολύ χαμηλά, η ευαισθησία σας στη διγοξίνη αυξάνεται. Αυτό σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας από την εν λόγω ουσία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του τοξικού δακτυλιδισμού;

Τα κύρια συμπτώματα του τοξικού δακτυλιδισμού επηρεάζουν το στόμαχο, την αναπνοή και την όραση. Επειδή η πάθηση είναι μία μορφή δηλητηρίασης, πιθανώς θα έχετε απώλεια όρεξης και θα βιώσετε ναυτία, εμετό ή/και διάρροια. Μπορεί, επίσης, η καρδιά σας να χτυπά ταχύτερα ή βραδύτερα από το φυσιολογικό ή μπορεί να έχετε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Μπορεί να βιώσετε σύγχυση. Παρόλο που είναι σπάνιο μπορεί, να βλέπετε λευκές κηλίδες, να έχετε θολή όραση ή τυφλά σημεία. Επιπλέον, μπορεί να ουρείτε περισσότερο ή λιγότερο από το φυσιολογικό. Το σώμα σας μπορεί να παρουσιάσει διόγκωση (πρήξιμο).

Μία σοβαρή περίπτωση τοξικού δακτυλιδισμού είναι επικίνδυνη, επειδή μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορο, πολύ αργό ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος του τοξικού δακτυλιδισμού και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο τοξικός δακτυλιδισμός;

Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τον τύπο διγοξίνης και τη δόση που λαμβάνετε. Μπορεί να χρειαστούν οι ακόλουθες εξετάσεις για τη διάγνωση της πάθησης:

 • Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για τον έλεγχο ανώμαλου καρδιακού ρυθμού
 • Μία εξέταση αίματος για τον έλεγχο του μεταβολισμού σας
 • Μία εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων διγοξίνης
 • Μία εξέταση αίματος για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας
 • Εξέταση των επιπέδων μαγνησίου και καλίου

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο τοξικός δακτυλιδισμός;

Υποστήριξη αναπνοής

Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα συνδεθείτε με ένα μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής. Εάν ο καρδιακός παλμός είναι πολύ αργός ή ανώμαλος θα σας δοθούν φάρμακα ή θα υποβληθείτε σε ηλεκτρικό σοκ (απινίδωση).

Πλύση στομάχου και αιμοκάθαρση

Για την αντιμετώπιση της τοξικότητας, ο γιατρός μπορεί να σας υποβάλει σε πλύση στομάχου μέσω της εισαγωγής ενός σωλήνα από το λαιμό στο στομάχι σας. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να λάβετε δισκία ενεργού άνθρακα για τη μείωση των επιπέδων διγοξίνης στο αίμα.

Αν η περίπτωσή σας είναι εξαιρετικά σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αιμοκάθαρση. Αυτή η μέθοδος θα απομακρύνει τη διγοξίνη από το αίμα. Μπορεί ακόμη να σας συνταγογραφηθούν συγκεκριμένα αντισώματα τα οποία θα στοχεύσουν και θα μειώσουν τα επίπεδα της διγοξίνης στο αίμα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο τοξικός δακτυλιδισμός;

Για την πρόληψη της πάθησης, ελέγχετε πολύ προσεκτικά την πρόσληψη διγοξίνης. Ο γιατρός θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα σας, ειδικά αν έχετε κι άλλες παθήσεις, όπως κάποιο νεφρικό πρόβλημα. Δόσεις διοξίνης που είναι φυσιολογικές για άλλους μπορεί να είναι τοξικές για εσάς. Αυτό εξαρτάται από τη χημεία του σώματός σας και τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα καλίου ή ασβεστίου για να αποτρέψει την σημαντική μείωση των επιπέδων των στοιχείων αυτών.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Digoxin (oral route): Precautions. (2015, December 1) mayoclinic.org/drugs-supplements/digoxin-oral-route/precautions/drg-20072646

2. Gheorghiade, M., van Veldhuisen, D. J., & Colucci, W. S. (2006). Contemporary use of digoxin in the management of cardiovascular disorders. Circulation, 113, 2556-2564 circ.ahajournals.org/content/113/21/2556.full