Τραυματισμοί

Τραυματισμός έσω πλάγιου συνδέσμου

Τι είναι ο τραυματισμός του έσω πλάγιου συνδέσμου;

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος (MCL) εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος, αλλά έξω από την ίδια την άρθρωση του γόνατος. Οι σύνδεσμοι συγκρατούν τα οστά και προσφέρουν σταθερότητα και δύναμη στην άρθρωση.

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος συνδέει το άνω μέρος της κνήμης με το κάτω μέρος του μηριαίου οστού.

Ένας τραυματισμός στον έσω πλάγιο σύνδεσμο συχνά καλείται διάστρεμμα έσω πλάγιου συνδέσμου. Οι τραυματισμοί των συνδέσμων μπορεί να προκαλέσουν είτε διάταση είτε ρήξη. Ένας τραυματισμός του έσω πλάγιου συνδέσμου στο γόνατο συνήθως προκαλείται από άμεσο χτύπημα στην άρθρωση, για αυτό και είναι περισσότερο κοινός στα αθλήματα επαφής.

Είναι συνήθως το αποτέλεσμα χτυπήματος στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, με αποτέλεσμα τη διάταση ή τη ρήξη του έσω πλάγιου συνδέσμου.

Ποιοι είναι οι τύποι τραυματισμών του έσω πλάγιου συνδέσμου;

Οι τραυματισμοί του έσω πλάγιου συνδέσμου μπορεί να είναι πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού:

  • Ένας τραυματισμός πρώτου βαθμού είναι ο λιγότερο σοβαρός. Σημαίνει ότι ο σύνδεσμος έχει υποστεί διάταση, αλλά όχι ρήξη.
  • Ένας τραυματισμός δευτέρου βαθμού σημαίνει ότι ο σύνδεσμος έχει υποστεί μερική ρήξη. Αυτό συνήθως προκαλεί κάποια αστάθεια στην άρθρωση του γόνατος.
  • Ένας τραυματισμός τρίτου βαθμού είναι ο πιο σοβαρός τύπος τραυματισμού του έσω πλάγιου συνδέσμου. Σημαίνει ότι ο σύνδεσμος έχει υποστεί πλήρη ρήξη και η άρθρωση του γόνατος παρουσιάζει αστάθεια.
Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του έσω πλάγιου συνδέσμου;

Τα συμπτώματα της ρήξης του έσω πλάγιου συνδέσμου είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων προβλημάτων του γόνατος. Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ώστε να εξετάσει την άρθρωση και να καθορίσει το πρόβλημα.

Τα συμπτώματα του τραυματισμού του έσω πλάγιου συνδέσμου περιλαμβάνουν:

  • Χαρακτηριστικό ήχο «κρακ» κατά τον τραυματισμό
  • Πόνο και ευαισθησία στο εσωτερικό μέρος του γόνατος
  • Οίδημα του γόνατος
  • Αίσθηση ότι το γόνατο θα καταρρεύσει αν ασκήσετε βάρος
  • «Κλείδωμα» της άρθρωσης

Τα προβλήματα σταθερότητας στην άρθρωση του γόνατος τυπικά υποδεικνύουν τραυματισμούς δεύτερου ή τρίτου βαθμού.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένας τραυματισμός έσω πλάγιου συνδέσμου;

Οι γιατροί συχνά μπορούν να διαπιστώσουν αν έχετε τραυματισμό έσω πλάγιου συνδέσμου απλά εξετάζοντας το γόνατο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα λυγίσει το γόνατό σας και θα ασκήσει πίεση στην εξωτερική πλευρά του. Θα είναι σε θέση να διαπιστώσει αν η εσωτερική πλευρά του γόνατος είναι χαλαρή, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει τραυματισμό του έσω πλάγιου συνδέσμου.

Είναι πολύ σημαντικό να χαλαρώσετε τους μύες του ποδιού σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε ο γιατρός να διευκολυνθεί στην εξέταση της σταθερότητας των συνδέσμων. Μπορεί να αισθάνεστε κάποιο πόνο ή ευαισθησία στο γόνατο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ο γιατρός θα ζητήσει απεικονιστικές τεχνικές για τη διάγνωση του τραυματισμού του γόνατος. Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ θα παρέχει μία καλή εικόνα των οστών και θα βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων του γόνατος.

Κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας, ο γιατρός θα τοποθετήσει τα γόνατά σας με τέτοιο τρόπο ώστε το μηχάνημα να καταγράψει σωστά τις εικόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιο πόνο εάν το γόνατό σας παρουσιάζει ευαισθησία ή οίδημα. Όμως η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Η ακτινογραφία ακτίνων-Χ θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει αν υπάρχει τραυματισμός στα οστά του γόνατος.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία. Σε αυτή τη διαγνωστική εξέταση, χρησιμοποιούνται μαγνήτες και ραδιοκύματα για την παραγωγή εικόνων του σώματος.

Για τη μαγνητική τομογραφία, θα ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι και ο γιατρός θα τοποθετήσει στη σωστή θέση τα γόνατά σας. Επειδή ο μαγνητικός τομογράφος προκαλεί έντονο θόρυβο, θα σας δοθούν ωτοασπίδες για την προστασία των αυτιών σας.

Το τραπέζι στο οποίο θα ξαπλώσετε θα εισέλθει μέσα σε ένα μηχάνημα σάρωσης όπου θα καταγραφούν εικόνες του γόνατός σας. Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας θα είστε σε θέση να επικοινωνείτε με το γιατρό σας μέσω μικροφώνου.

Οι εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας θα βοηθήσουν το γιατρό να διαπιστώσει εάν υπάρχει πρόβλημα στους μύες ή τους συνδέσμους του γόνατος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ένας τραυματισμός του έσω πλάγιου συνδέσμου;

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Οι περισσότεροι τραυματισμοί έσω πλάγιου συνδέσμου επουλώνονται από μόνοι τους μετά από λίγες εβδομάδες ξεκούρασης.

Άμεση θεραπεία

Η άμεση θεραπεία είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου και τη σταθεροποίηση του γόνατος. Τέτοιου είδους θεραπευτικές επιλογές είναι οι εξής:

  • Εφαρμογή πάγου για τη μείωση του οιδήματος
  • Ανύψωση του γόνατος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για την ανακούφιση του οιδήματος
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος
  • Συμπίεση του γόνατος με τη χρήση ελαστικού επιδέσμου ή νάρθηκα
  • Ξεκούραση
  • Χρυσή πατερίτσας ώστε να μην εφαρμόζετε βάρος στο τραυματισμένο γόνατο

Αποκατάσταση

Καθώς αναρρώνετε από τον τραυματισμό, ο στόχος είναι να επανακτήσετε τη δύναμη στο γόνατο και να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβη. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση του εύρους κίνησης του γόνατος
  • Χρήση προστατευτικής επιγονατίδας κατά τις σωματικές δραστηριότητες
  • Περιορισμό των δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη, όπως αθλήματα επαφής

Χειρουργική επέμβαση

Σπάνια, ένας τραυματισμός στον έσω πλάγιο σύνδεσμο απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση είναι απαραίτητη όταν ο σύνδεσμος υφίσταται ρήξη με τέτοιο τρόπο ώστε δεν μπορεί πλέον να επουλωθεί από μόνος του. Χειρουργείο πραγματοποιείται επίσης όταν ο τραυματισμός του έσω πλάγιου συνδέσμου συνοδεύεται από επιπλέον τραυματισμούς συνδέσμων.

Πριν τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει αρθροσκόπηση για να εξετάσει το βαθμό της βλάβης και να εντοπίσει και άλλες βλάβες στο γόνατο. Η αρθροσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής λεπτής κάμερας μέσω μιας μικρής τομής.

Μετά την αρθροσκόπηση, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μία μικρή τομή στην εσωτερική πλευρά του γόνατος. Εάν ο σύνδεσμος έχει υποστεί ρήξη στο σημείο πρόσφυσης είτε στην κνήμη είτε στο μηριαίο οστό, ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει είτε ράμματα είτε μεταλλικές βίδες είτε μία συσκευή που ονομάζεται άγκυρα ραμμάτων, για να τον επανασυνδέσει.

Εάν η ρήξη εντοπίζεται στο μέσο του συνδέσμου, ο γιατρός με ράμματα θα ενώσει ξανά το σύνδεσμο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση ενός τραυματισμού του έσω πλάγιου συνδέσμου;

Η έκβαση είναι συνήθως καλή, ανεξάρτητα από το εάν θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση ή όχι. Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Οι τραυματισμοί έσω πλάγιου συνδέσμου πρώτου βαθμού είναι ήπιοι και χρειάζονται μόνο λίγες μέρες επούλωσης.

Οι τραυματισμοί δευτέρου βαθμού, όμως, μπορεί να χρειαστούν έως τέσσερις εβδομάδες. Οι τραυματισμοί τρίτου βαθμού είναι οι πιο σοβαρή και έχουν το μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Τυπικά χρειάζονται οκτώ εβδομάδες ή περισσότερο για την επούλωση τέτοιου είδους τραυματισμών.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved