Τραυματισμοί

Τραυματισμός οπίσθιου χιαστού συνδέσμου

Τι είναι ο τραυματισμός του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου;

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (PCL) είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος στο γόνατο. Οι σύνδεσμοι είναι παχιές, ισχυρές δέσμες ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος διατρέχει το οπίσθιο μέρος της άρθρωσης του γόνατος από το κάτω μέρος του μηριαίου οστού ως το άνω μέρος της κνήμης.

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος βοηθά στη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος. Ένας τραυματισμός στον εν λόγω σύνδεσμο μπορεί να περιλαμβάνει υπερέκταση, διάστρεμμα ή ρήξη σε οποιοδήποτε μέρος του. Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι αυτός που τραυματίζεται λιγότερο στο γόνατο.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Πρόληψη Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του τραυματισμού του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η κύρια αιτία τραυματισμού του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ένα σοβαρό τραύμα στο γόνατο. Συχνά τραυματίζονται και άλλοι σύνδεσμοι στο γόνατο. Μία αιτία που ευθύνεται συγκεκριμένα για τραυματισμό του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η υπερέκταση του γόνατος. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αθλητικών κινήσεων, όπως το άλμα.

Οι τραυματισμοί του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να απορρέουν από χτύπημα στο γόνατο ενώ είναι λυγισμένο, όπως για παράδειγμα λόγω μίας σκληρής πτώσης κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος ή ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Οποιοσδήποτε τραυματισμός στο γόνατο, ήπιος ή σοβαρός, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους συνδέσμους.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός τραυματισμού στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο;

Τα συμπτώματα ενός τραυματισμού στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά, ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Μπορεί να μην παρατηρήσετε καθόλου συμπτώματα εάν ο σύνδεσμος έχει υποστεί ήπια θλάση. Σε περίπτωση μερικής ή πλήρους ρήξης, κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ευαισθησία στο γόνατο (ιδιαίτερα στο πίσω μέρος του γόνατος)
 • Αστάθεια στην άρθρωση του γόνατος
 • Πόνος στην άρθρωση του γόνατος
 • Οίδημα στο γόνατο
 • Ακαμψία του γόνατος
 • Δυσκολία στη βάδιση

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένας τραυματισμός στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο;

Για τη διάγνωση ενός τραυματισμού στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πληθώρα εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Κίνηση του γόνατος σε διαφορετικές κατευθύνσεις
 • Κλινική εξέταση του γόνατος
 • Έλεγχο του γόνατος για ύπαρξη υγρού
 • Αξονική τομογραφία του γόνατος
 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ της άρθρωσης για κατάγματα

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ένας τραυματισμός στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο;

Είναι δύσκολο να αποτρέψετε τραυματισμούς των συνδέσμων, επειδή συχνά είναι το αποτέλεσμα ατυχήματος ή απρόβλεπτων καταστάσεων. Όμως, προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού ενός συνδέσμου του γόνατος είναι τα εξής:

 • Χρήση κατάλληλης τεχνικής όταν πραγματοποιείτε σωματικές δραστηριότητες, όπως η βάδιση
 • Τακτικές διατάσεις για τη διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων
 • Ενδυνάμωση των μυών στο άνω και κάτω μέρος των ποδιών για τη σταθεροποίηση του γόνατος
 • Ιδιαίτερη προσοχή σε αθλήματα όπου οι τραυματισμοί του γόνατος είναι κοινοί, όπως το ποδόσφαιρο, το σκι και το τένις

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η θεραπεία των τραυματισμών του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τον τρόπο ζωής σας.

Για ήπιους τραυματισμούς, η θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Χρήση νάρθηκα
 • Εφαρμογή πάγου
 • Ανύψωση του γόνατος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς
 • Λήψη παυσίπονου
 • Περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας έως ότου ο πόνος και το οίδημα υποχωρήσουν
 • Χρυσή βοηθητικών συσκευών, όπως πατερίτσες, για την προστασία του γόνατος
 • Φυσικοθεραπεία ή αποκατάσταση για την ενδυνάμωση και την επανάκτηση του εύρους κίνησης

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:

 • Φυσικοθεραπεία ή αποκατάσταση για την ενδυνάμωση και την επανάκτηση του εύρους κίνησης
 • Χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση συνδέσμου που έχει υποστεί ρήξη
 • Αρθροσκόπηση (μία μικρή κάμερα οπτικών ινών εισάγεται εντός της άρθρωσης)

Το κύριο σύμπτωμα των τραυματισμών του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η αστάθεια του γόνατος. Πολλά από τα υπόλοιπα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και του οιδήματος, θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά η αστάθεια μπορεί να παραμείνει. Σε περιπτώσεις τραυματισμού του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, αυτή η αστάθεια συχνά οδηγεί τους ασθενείς να επιλέξουν χειρουργική επέμβαση. Αν η αστάθεια στην άρθρωση του γόνατος δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση ενός τραυματισμού του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου;

Για ήπιους τραυματισμούς, ο σύνδεσμος επουλώνεται χωρίς επιπλοκές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας σύνδεσμος που υπέστη διάταση μπορεί να μην επανακτήσει την πρωθύστερη σταθερότητά του. Αυτό σημαίνει ότι το γόνατο παραμένει κάπως ασταθές και είναι πιο εύκολο να τραυματιστεί ξανά. Η άρθρωση μπορεί επίσης να παρουσιάσει οίδημα και πόνο από μία απλή σωματική δραστηριότητα ή ένα μικροτραυματισμό.

Για όσα άτομα έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς αλλά δεν υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, η άρθρωση θα παραμείνει ασταθής και θα υφίσταται εύκολα τραυματισμούς. Θα είστε λιγότερο ικανοί να πραγματοποιείτε σωματικές δραστηριότητες και μπορεί να παρατηρείτε πόνο ακόμη και από απλές καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα για να προστατεύσετε το γόνατο.

Για όσους υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, η πρόγνωση εξαρτάται από την επιτυχία της επέμβασης και από τους σχετικούς τραυματισμούς του γόνατος. Γενικά, θα έχετε βελτιωμένη κινητικότητα και σταθερότητα μετά την αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα ή να περιορίσετε τις σωματικές δραστηριότητες στο μέλλον για να αποτρέψετε ένα νέο τραυματισμό.

Για τους τραυματισμούς του γόνατος που περιλαμβάνουν περισσότερα μέρη από τον οπίσθιου χιαστό σύνδεσμο, η θεραπεία και η πρόγνωση διαφέρουν, επειδή αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να είναι πιο σοβαροί.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff (2017, January 12). Posterior cruciate ligament injury. mayoclinic.org/diseases-conditions/pcl-injury/home/ovc-20268314

2. Posterior cruciate ligament injuries. (2015, September 4). orthogate.org/patient-education/knee/posterior-cruciate-ligament-injuries.html

3. Posterior cruciate ligament injuries. (2009, February). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00420