Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Τραυματισμός περιστροφικής μανσέτας

Τι είναι ο τραυματισμός περιστροφικής μανσέτας;

Η περιστροφική μανσέτα είναι μια ομάδα τεσσάρων μυών και τενόντων που σταθεροποιούν την άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην κίνηση.

Είναι μια περιοχή που τραυματίζεται συχνά. Οι πιο κοινοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν τις θλάσεις, την τενοντίτιδα και τη θυλακίτιδα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί τον τραυματισμό της περιστροφικής μανσέτας;

Οι τραυματισμοί της περιστροφικής μανσέτας κυμαίνονται από ήπιοι ως σοβαροί και ταξινομούνται σε μία από τις τρεις ακόλουθες κατηγορίες.

Η τενοντίτιδα είναι ένας τραυματισμός που προκαλείται από την υπερκόπωση της περιστροφικής μανσέτας και οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονής. Οι τεννίστες, που κάνουν σερβίς σηκώνοντας το χέρι πάνω από το κεφάλι, και οι ζωγράφοι, που καταπονούν το χέρι τους για ώρες, τείνουν να βιώνουν συχνά αυτού του είδους τον τραυματισμό.

Η θυλακίτιδα είναι μία ακόμη βλάβη που μπορεί να υποστεί η περιστροφική μανσέτα και προκαλείται από φλεγμονή του θύλακα. Οι θύλακες είναι κάψουλες γεμάτες υγρό που εντοπίζονται μεταξύ των τενόντων της περιστροφικής μανσέτας και του υποκείμενου οστού.

Η θλάση ή ρήξη της περιστροφικής μανσέτας μπορεί να προκληθεί από υπερκόπωση ή στιγμιαίο τραύμα. Οι τένοντες που συνδέουν τους μύες με τα οστά μπορεί να υποστούν υπερέκταση, μερική ή ολική. Η περιστροφική μανσέτα μπορεί επίσης να υπερεκταθεί μετά από πτώση, αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή οποιοδήποτε άλλο ξαφνικό τραυματισμό. Οι εν λόγω τραυματισμοί συνήθως προκαλούν έντονο και άμεσο πόνο.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο για τραυματισμούς της περιστροφικής μανσέτας;

Οι τραυματισμοί της περιστροφικής μανσέτας μπορεί να είναι οξείς ή εκφυλιστικοί.

Οι οξείς τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως εξαιτίας ενός ατυχήματος, όπως η ανύψωση βαρών, οι πτώσεις ή ο εξαναγκασμός του ώμου σε μια μη βολική θέση. Οι νέοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βιώσουν τέτοιου είδους τραυματισμούς.

Οι εκφυλιστικοί τραυματισμοί οφείλονται σε μακροχρόνια καταπόνηση της άρθρωσης. Τα άτομα που βιώνουν κυρίως τους εν λόγω τραυματισμούς είναι:

  • Όσων η εργασία απαιτεί την επαναλαμβανόμενη ανύψωση του χεριού, όπως οι ζωγράφοι και οι ξυλουργοί
  • Οι αθλητές και κυρίως οι τεννίστες, οι παίκτες του μπέιζμπολ, οι παλαιστές και οι κωπηλάτες
  • Άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός τραυματισμού της περιστροφικής μανσέτας;

Δεν προκαλούν όλοι οι τραυματισμοί περιστροφικής μανσέτας πόνο. Κάποιοι εξ αυτών μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εκφυλιστικών παθήσεων, κάτι που σημαίνει ότι η βλάβη της περιοχής έχει αρχίσει μήνες ή χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Κοινά συμπτώματα τραυματισμού ή βλάβης της περιστροφικής μανσέτας περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία επίτευξης πλήρους εύρους κίνησης
  • Προοδευτική αδυναμία του ώμου
  • Πόνο ή ευαισθησία όταν σηκώνετε το χέρι πάνω από το κεφάλι
  • Αποφυγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων επειδή προκαλούν πόνο
  • Δυσκολία ύπνου στον πάσχοντα ώμο
  • Δυσκολία να εκτείνετε το χέρι πίσω από την πλάτη
  • Πόνο στον ώμο, κυρίως το βράδυ

Αν βιώνετε τα προαναφερθέντα συμπτώματα για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εμφανίζετε απώλεια της λειτουργίας του χεριού, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένας τραυματισμός περιστροφικής μανσέτας;

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια κλινική εξέταση, το ιατρικό ιστορικό σας και απεικονιστικές τεχνικές για να διαγνώσει οποιονδήποτε τραυματισμό της περιστροφικής μανσέτας. Θα σας ρωτήσει αναφορικά με τις φυσικές δραστηριότητες που εκτελείτε στη δουλειά και αν ασχολείστε με κάποιο άθλημα. Με αυτόν τον τρόπο θα καθορίσει αν βρίσκεστε σε κίνδυνο κάποιας εκφυλιστικής πάθησης.

Θα εξετάσει επίσης το εύρος της κίνησης και τη δύναμη του χεριού σας. Ακόμη, θα αποκλείσει έτερες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας, όπως ένα συμπιεσμένο νεύρο ή αρθρίτιδα.

Οι απεικονιστικές τεχνικές, όπως η ακτινογραφία ακτίνων-Χ, μπορούν να ανιχνεύσουν οστικές άκανθες. Αυτές είναι μικρές προεκβολές των οστών που τρίβονται στον τένοντα της περιστροφικής μανσέτας, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.

Η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Οι εν λόγω τεχνικές εξετάζουν τους μαλακούς ιστούς, όπως τους τένοντες και τους μύες. Είναι χρήσιμοι στην ανίχνευση ρήξης, καθώς επίσης και στον καθορισμό της σοβαρότητας και της έκτασης του τραυματισμού.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ένας τραυματισμός στην περιστροφική μανσέτα;

Οι θεραπευτικές επιλογές κυμαίνονται από απλή ξεκούραση του πάσχοντος χεριού μέχρι εγχείρηση. Η τενοντίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε ρήξη περιστροφικής μανσέτας, ένας τραυματισμός που επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών. Η άμεση αναζήτηση φροντίδας θα βοηθήσει ώστε να μην εξελιχθεί περαιτέρω η βλάβη.

Οι μη χειρουργικές θεραπείες βελτιώνουν τα συμπτώματα περίπου στο 50% των ατόμων με τραυματισμό της περιστροφικής μανσέτας. Τέτοιες θεραπείες είναι:

  • Οι ασκήσεις για την αποκατάσταση της δύναμης και του εύρους κίνησης
  • Η ξεκούραση του πάσχοντος χεριού και η χρήση νάρθηκα για την αποφυγή των κινήσεων
  • Η εφαρμογή θερμοφόρων ή παγοκύστεων στον πάσχοντα ώμο για τη μείωση του πρηξίματος
  • Μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξαίνη
  • Η ένεση κορτιζόνης στην πάσχουσα περιοχή, ένα στεροειδές που ελαττώνει τη φλεγμονή

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση δεν επηρεάζει την έκβαση. Αυτό σημαίνει ότι αν πάσχετε από ένα τραυματισμό της περιστροφικής μανσέτας, ο γιατρός θα προσπαθήσει πρώτα να τον θεραπεύσει με μη επεμβατικές μεθόδους.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τους τραυματισμούς της περιστροφικής μανσέτας;

Η πρόγνωση για ένα τραυματισμό της περιστροφικής μανσέτας εξαρτάται από το είδος του τραυματισμού. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι μισοί που πάσχουν από τραυματισμούς περιστροφικής μανσέτας αναρρώνουν με κατάλληλες ασκήσεις και κατ’ οίκον θεραπείες. Αυτές μειώνουν τον πόνο και επαναφέρουν το εύρος κίνησης.

Σε περίπτωση σοβαρής ρήξης της μανσέτας, η δύναμη της άρθρωσης του ώμου δεν θα βελτιωθεί δίχως χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ένας τραυματισμός περιστροφικής μανσέτας;

Οι αθλητές και γενικώς όσοι πραγματοποιούν δραστηριότητες που απαιτούν τη διαρκή χρήση του ώμου, θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα. Έτσι, μειώνεται το φορτίο στην άρθρωση. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και εύρους κίνησης μπορούν επίσης να φανούν επιβοηθητικές. Ρωτήστε το φυσικοθεραπευτή σας για διατάσεις και ασκήσεις έκτασης που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη λειτουργία της περιστροφικής μανσέτας.

Σε περίπτωση που εμφανίζεται πόνος στον ώμο, η τοποθέτηση πάγου στην περιοχή μπορεί να μειώσει το πρήξιμο. Εφαρμόστε πάγο τυλιγμένο μέσα σε ένα ύφασμα όχι περισσότερο από 10 λεπτά τη φορά. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός νέου τραυματισμού.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved