Παθολογικά

Τραυματισμός στα πλευρά

Πώς να ανακουφιστείτε από τραυματισμό στα πλευρά

Τα πλευρά, παρόλο που είναι λεπτά οστά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη προστασία των πνευμόνων, της καρδιά και της θωρακικής κοιλότητα. Εάν υποστείτε τραύμα στο θώρακα, ένα ή περισσότερα πλευρά μπορεί να φέρουν πληγές, ρωγμές ή κατάγματα.

Ένα τραυματισμένο πλευρό μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να θεραπευτεί, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι σημαντικό να ελέγξει τον τραυματισμό ο γιατρό σας προκειμένου να αποκλείσει σοβαρότερους τραυματισμούς και να ενημερωθείτε για τις θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αποκατάσταση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Συμπέρασμα

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα των τραυματισμένων πλευρών είναι ο θωρακικός πόνος. Αυτός ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί όταν εισπνέετε. Επίσης, γίνεται αισθητός όταν γελάτε, βήχετε ή φτερνίζεστε. Η μετακίνηση του σώματός σας σε ποικίλες θέσεις μπορεί ακόμη να προκαλέσει έντονο πόνο στο στήθος.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ευαισθησία στην περιοχή του τραύματος
  • πρήξιμο γύρω από τη μελανιασμένη πλευρά
  • μώλωπας που είναι ορατός στο δέρμα
  • σπασμούς ή συσπάσεις στους μύες του στήθους

Τα συμπτώματα ενός σπασμένου πλευρού είναι παρόμοια με αυτά ενός τραυματισμένου πλευρού. Την στιγμή που ένα πλευρό σπάει, μπορεί να ακούσετε έναν χαρακτηριστικό ήχο, αλλά μόνο οι απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές (ακτινογραφία ακτίνων-Χ, για παράδειγμα) μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας;

Μην διστάσετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • πόνος στα πλευρά όταν αναπνέετε ή βήχετε, ειδικά εάν παρατηρήσετε μώλωπες ή πρήξιμο και ευαισθησία γύρω αυτά
  • επιδείνωση του πόνου ημέρες ή εβδομάδες μετά από τον τραυματισμό
  • δυσκολία στην αναπνοή

Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην επούλωση του τραυματισμού σας, θα πρέπει να έχετε μια λεπτομερή αξιολόγηση των πλευρικών οστών και των πνευμόνων σας. Με το να αγνοήσετε τον πόνο, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο βλάβης των πνευμόνων σας, εμφάνισης πνευμονίας ή άλλων σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.

Αίτια

Η πιο κοινή αιτία του τραυματισμού στα πλευρά είναι το χτύπημα στο θώρακά σας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ή κατά τη διάρκεια βίαιης επαφής σε ένα άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο. Η πτώση από μια σκάλα ή άλλο ψηλό μέρος, καθώς και η ρίψη ενός βαρέος αντικειμένου πάνω στο θώρακά σας, μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμούς ή ακόμη να σπάσει πλευρά.

Λιγότερο συνηθισμένα αίτια είναι ο υπερβολικός βήχας ή οι επαναλαμβανόμενες, επίπονες δραστηριότητες, όπως η κωπηλασία ή η ανύψωση μεγάλων βαρών.

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός τραυματισμένου πλευρού ξεκινά με αναγνώριση των συμπτωμάτων και κλινική εξέταση. Ο γιατρός, επίσης, θα ακροαστεί και θα παρακολουθήσει το στήθος σας, ενώ αναπνέετε, για να διαπιστώσει εάν έχει επηρεαστεί κάποια πνευμονική λειτουργία. Τραυματισμένα ή σπασμένα πλευρά μπορεί να συνοδεύονται από μώλωπες στο δέρμα.

Ανεξάρτητα με το εάν ο τραυματισμός είναι ορατός ή όχι, τα συμπτώματά σας ενδέχεται να απαιτούν ακτινογραφία. Το πλευρό μπορεί να φέρει ένα ελαφρύ κάταγμα που δεν ανιχνεύεται με ακτίνες Χ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια αξονική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να διαφοροποιήσει ένα κάταγμα από ένα ράγισμα.

Άλλα διαγνωστικά μέσα περιλαμβάνουν την μαγνητική τομογραφία θώρακα. Ένας τραυματισμός που δεν φαίνεται σε μια ακτινογραφία, μπορεί συχνά να ανιχνευθεί με μαγνητική τομογραφία.

Το σπινθηρογράφημα οστών μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διάγνωση ενός σπασμένου πλευρού που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη δράση, όπως ο υπερβολικός βήχας ή η κωπηλασία, ειδικά όταν δεν είναι ορατό με τις ακτίνες Χ.

Θεραπεία

Οι τραυματισμοί των πλευρών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Σε αντίθεση με ένα σπασμένο βραχίονα, για παράδειγμα, που μπορεί να μπει σε γύψο, στον θώρακα δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Η πρακτική της περιτύλιξης του θώρακα χρησιμοποιείται πλέον σπάνια, επειδή περιορίζει την αναπνοή. Η περιορισμένη αναπνοή εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας.

Η ανάπαυση και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων σας αποτελούν τις κύριες θεραπευτικές επιλογές για τα τραυματισμένα πλευρά. Ο πάγος μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος.

Επειδή τα τραυματισμένες πλευρά προκαλούν πόνο κατά την εισπνοή – αναγκάζοντάς σας να παίρνετε πιο ελαφριές αναπνοές – ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την διαχείριση του πόνου. Οι μακράς διάρκειας αναισθητικές ενέσεις κοντά στο σημείο της μελανιάς μπορούν επίσης να βοηθήσουν προσωρινά, εμποδίζοντας τα τοπικά νεύρα από το να μεταδίδουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας προτείνει αναπνευστική θεραπεία. Θα σας υποδείξει τεχνικές αναπνοής που μπορούν να μειώσουν κάπως τον πόνο, ενώ παράλληλα σας επιτρέπουν να γεμίζετε τους πνεύμονές σας με αέρα.

Πόσο διαρκεί η επούλωση;

Τα τραυματισμένα πλευρά συνήθως θεραπεύονται περίπου μέσα σε ένα μήνα, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν ένα ή περισσότερα πλευρά έχουν σπάσει αντί να ραγίσουν. Αν αρχικά έχετε διαγνωστεί με ράγισμα, αλλά ο πόνος δεν υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να απαιτείται αναλυτικότερη μέθοδος απεικόνισης ή άλλη αξιολόγηση.

Συμπέρασμα

Ο σοβαρός τραυματισμός των πλευρών μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων σας. Τα πλευρά χρειάζονται γενικά χρόνο για να θεραπευτούν και υπομονή για να αντιμετωπιστεί ο πόνος. Αλλά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας, θα είστε σε θέση να ανακάμψετε πλήρως.

Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο σας. Αν σας έχουν συνταγογραφηθεί οπιοειδή ή άλλα ισχυρά αναλγητικά, βεβαιωθείτε ότι τα λαμβάνετε μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Για να αποφύγετε μελλοντικά την πρόκληση τραυμάτων στα πλευρά, οφείλετε φοράτε κατάλληλο εξοπλισμό όταν συμμετέχετε σε αθλήματα επαφής. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε άλλες αθλητικές δραστηριότητες που δεν αποτελούν απειλή γι’ αυτό το σημαντικό σύνολο οστών.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved