Δερματολογικές παθήσεις

Τριχοφυτία σώματος

Τι είναι η τριχοφυτία σώματος;

Η τριχοφυτία σώματος είναι μία δερματική λοίμωξη που προκαλείται από μύκητα.

Το όνομα της πάθησης στα αγγλικά “ringworm” είναι παραπλανητικό – η λοίμωξη δεν σχετίζεται με σκώληκες “worms”. Το όνομα προέρχεται από το μικρό σε σχήμα δακτυλίου ή κύκλου εξάνθημα που εμφανίζεται στο σώμα λόγω της λοίμωξης. Στην τριχοφυτία σώματος, τα εξανθήματα εμφανίζονται σε περιοχές του δέρματος εκτός του τριχωτού της κεφαλής, της βουβωνικής περιοχής, των παλαμών και των πελμάτων.

Η πάθηση είναι κοινή και ιδιαίτερα μεταδοτική, όμως δεν είναι σοβαρή. Ο τύπος του μύκητα που προκαλεί τη λοίμωξη ονομάζεται Tinea corporis.

Αίτια Συμπτώματα Μετάδοση Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Αίτια

Ποια είναι η αιτία της τριχοφυτίας σώματος;

Μία ομάδα μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα προκαλούν τριχοφυτία σώματος. Τα δερματόφυτα τρέφονται από μία ουσία που ονομάζεται κερατίνη, ένα συστατικό που εντοπίζεται σε πολλά μέρη του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών, του δέρματος και των μαλλιών. Στην τριχοφυτία σώματος, ο μύκητας επηρεάζει το δέρμα.

Η τριχοφυτία σώματος επίσης ονομάζεται Tinea corporis από το συγκεκριμένο δερματόφυτο. Άλλες σχετιζόμενες μυκητιασικές λοιμώξεις έχουν παρόμοια ονόματα:

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο τριχοφυτίας σώματος;

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην τριχοφυτια σώματος συγκριτικά με τους ενήλικες. Ωστόσο, σχεδόν όλοι βρίσκονται στον ίδιο κίνδυνο μόλυνσης. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου 10-20% των ατόμων θα μολυνθούν από έναν μύκητα σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • Διαβίωση σε υγρές ή με υγρασία περιοχές
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Συμμετοχή σε αθλήματα επαφής
  • Πολύ στενά ρούχα
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Κοινή χρήση ρούχων, σεντονιών ή πετσετών με άλλους

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχοφυτίας του σώματος;

Τα συμπτώματα της τριχοφυτίας του σώματος συνήθως ξεκινούν 4 με 10 ημέρες μετά την επαφή με το μύκητα.

Τα εξανθήματα της τριχοφυτίας έχουν μορφή δακτυλίου ή κύκλου με άκρα ελαφρώς ανυψωμένα. Το δέρμα στο μέσο του εξανθήματος εμφανίζεται υγιές. Συνήθως τα εξανθήματα είναι κνησμώδη και εξαπλώνονται, καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται.

Τα συμπτώματα μιας πιο σοβαρής λοίμωξης περιλαμβάνουν δακτυλίους που συνεχώς πολλαπλασιάζονται και ενώνονται μεταξύ τους. Μπορεί να εμφανίσετε φυσαλίδες ή έλκη γεμάτα πύον κοντά στους εν λόγω δακτυλίους.

Μετάδοση

Πώς μεταδίδεται η τριχοφυτία σώματος;

Η τριχοφυτία σώματος μπορεί να εξαπλωθεί με πολλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους:

  • Διαπροσωπική επαφή: Αυτό συμβαίνει όταν έρχεστε σε άμεση επαφή με το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου.
  • Επαφή ανθρώπου με ζώα: Αυτό συμβαίνει όταν έρχεσαι σε άμεση επαφή με ένα μολυσμένο κατοικίδιο. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους ανθρώπους. Τα φέρετ, τα άλογα, τα κουνέλια, οι κατσίκες και τα γουρούνια επίσης μπορούν να μεταδώσουν την τριχοφυτία σώματος στους ανθρώπους.
  • Επαφή ανθρώπου με αντικείμενο: Είναι πιθανό να μολυνθείτε από τριχοφυτία σώματος μέσω έμμεσης επαφής με αντικείμενα, όπως τα μαλλιά ένας μολυσμένου ατόμου, τα σεντόνια, τα ρούχα, τις πετσέτες και το δάπεδο.
  • Επαφή ανθρώπου με χώμα: Σπάνια, η τριχοφυτία σώματος μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με μολυσμένο χώμα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η τριχοφυτία σώματος;

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι μπορεί να έχετε τριχοφυτία σώματος, θα εξετάσει το δέρμα σας και θα πραγματοποιήσει ορισμένες εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων δερματικών παθήσεων που δεν προκαλούνται από μύκητες, όπως η ατοπική δερματίτιδα ή η ψωρίαση. Συνήθως μία κλινική εξέταση οδηγεί στη διάγνωση.

Ο γιατρός επίσης θα λάβει δείγμα του δέρματός σας και θα παρατηρήσει την πάσχουσα περιοχή κάτω από ένα μικροσκόπιο για τον εντοπισμό μυκήτων. Το δείγμα μπορεί να αποσταλεί στο εργαστήριο για επιβεβαίωση. Στο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί καλλιέργεια για να διαπιστωθεί η ανάπτυξη του μύκητα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχοφυτία σώματος;

Μη συνταγογραφούμενα τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα συνήθως επαρκούν για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Τα φάρμακα μπορεί να είναι σε μορφή πούδρας, αλοιφής ή κρέμας και εφαρμόζονται απευθείας στις πάσχουσες περιοχές του δέρματος. Κοινές δραστικές ουσίες σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα είναι οι εξής:

  • Κλοτριμαζόλη
  • Μικοναζόλη
  • Τερμπιναφίνη
  • Τολφαφτάτη

Ο φαρμακοποιός θα σας συμβουλεύσει ποια είναι η βέλτιστη για εσάς.

Εάν η τριχοφυτία σώματος είναι εκτεταμένη, σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται στα προαναφερθέντα φάρμακα, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα ισχυρό τοπικό φάρμακο ή από του στόματος χορηγούμενο αντιμυκητιασικό. Η γκριζεοφουλβίνη συχνά συνταγογραφείται ως από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία για μυκητιασικές λοιμώξεις.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της τριχοφυτίας σώματος;

Η λοίμωξη δεν είναι σοβαρή και πολύ σπάνια εξαπλώνεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα άτομα με HIV ή AIDS, μπορεί να υπάρχει δυσκολία καταπολέμησης της λοίμωξης.

Όπως συμβαίνει και σε άλλους τύπους δερματικών λοιμώξεων και παθήσεων, ο κνησμός, ο ερεθισμός ή οι ασυνέχειες του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η τριχοφυτία σώματος;

Η τριχοφυτία σώματος μπορεί να προληφθεί αποφεύγοντας την άμεση και έμμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Λάβετε τις παρακάτω προφυλάξεις:

  • Αποφύγετε την κοινή χρήση πετσετών, καπέλων, χτενών και ρούχων με ένα μολυσμένο άτομο.
  • Πηγαίνετε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο εάν υποπτεύεστε τριχοφυτία.
  • Εάν έχετε τριχοφυτία σώματος, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε καλή προσωπική υγιεινή και αποφεύγετε τον ξεσμό των πασχόντων περιοχών.
  • Μετά το μπάνιο, στεγνώστε το δέρμα σας καλά ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων των ποδιών και σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή του δέρματος, όπως η βουβωνική περιοχή και οι μασχάλες.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2017). Ringworm (body). http://www.mayoclinic.com/health/ringworm/DS00489

2. Ringworm and other fungal infections. (2016). http://www.nhs.uk/Conditions/Ringworm/Pages/Introduction.aspx

3. Ringworm [Fact sheet]. (2011). http://www.health.ny.gov/diseases/communicable/ringworm/fact_sheet.htm