Δερματολογικές παθήσεις

Τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής

Τι είναι η τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής;

Η τριχοφυτία, ή δερματοφυτίαση, του τριχωτού της κεφαλής είναι μία μυκητιασική λοίμωξη. Λαμβάνει το όνομά της “ringworm”, επειδή ο μύκητας δημιουργεί κυκλικά σημάδια στο δέρμα, συχνά με ένα επίπεδο κέντρο και ανυψωμένα άκρα. Η πάθηση, γνωστή και ως Tinea capitis, επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής προκαλώντας μικρές κηλίδες κνησμώδους, φολιδωτού δέρματος.

Η τριχοφυτία κεφαλής είναι μία πολύ μεταδοτική λοίμωξη που συνήθως εξαπλώνεται μέσω διαπροσωπικής επαφής ή κοινής χρήσης χτενών, πετσετών, καπέλων ή μαξιλαριών. Η τριχοφυτία είναι περισσότερο κοινή στα παιδιά, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Ανάρρωση Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχοφυτίας του τριχωτού της κεφαλής;

Ένα είδος μύκητα, που ονομάζεται δερματόφυτα, προκαλεί τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής. Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται σε νεκρούς ιστούς, όπως τα νύχια, τα μαλλιά ή το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Τα δερματόφυτα προτιμούν ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, επομένως αναπτύσσονται ταχέως σε ιδρωμένο δέρμα. Ο συνωστισμός και η κακή υγιεινή αυξάνουν την εξάπλωση της τριχοφυτίας.

Η τριχοφυτία εξαπλώνεται εύκολα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Μπορείτε να μολυνθείτε από δερματόφυτα αγγίζοντας το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου. Επίσης, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εάν χρησιμοποιείτε χτένες, μαξιλάρια ή άλλα αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ένα μολυσμένο άτομο.

Τα κατοικίδια, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, μπορούν να εξαπλώσουν την τριχοφυτία. Τα ζώα φάρμας, όπως οι κατσίκες, οι αγελάδες, τα άλογα και οι χοίροι, είναι επίσης εφικτό να είναι φορείς χωρίς όμως να παρουσιάζουν ενδείξεις της λοίμωξης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχοφυτίας του τριχωτού της κεφαλής;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της τριχοφυτίας του τριχωτού της κεφαλής είναι οι κνησμώδεις κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής. Στα σημεία αυτά τμήματα, τα μαλλιά μπορεί να πέφτουν, αφήνοντας φολιδώδεις, ερυθρές ή φαλακρές περιοχές στο κεφάλι. Μπορεί να παρατηρήσετε μαύρα σημεία εκεί που έχουν πέσει τα μαλλιά σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η τριχοφυτία θα εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη.

Άλλα συμπτώματα της τριχοφυτίας περιλαμβάνουν:

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσετε οίδημα με κρούστα από το οποίο εξέρχεται πύον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα φαλακρά σημεία και ουλοποίηση στο κεφάλι.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής;

Μία οπτική εξέταση συνήθως επαρκεί ώστε ο γιατρός να διαγνώσει τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής. Με τη χρήση μίας ειδικής λάμπας, που ονομάζεται λάμπα Wood, θα εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής σας για ενδείξεις λοίμωξης.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να λάβει ένα δείγμα δέρματος ή μαλλιών για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Αυτό το δείγμα αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο για να καθοριστεί η παρουσία μυκήτων. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί ως τρεις εβδομάδες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής;

Ο γιατρός πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα και ένα φαρμακευτικό σαμπουάν.

Αντιμυκητιασικά φάρμακα

Τα κύρια αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την τριχοφυτία είναι γκριζεοφουλβίνη και η υδροχλωρική τερβιναφίνη. Και τα δύο χορηγούνται από το στόμα και μπορείτε να τα λάβετε για περίπου 6 εβδομάδες. Και τα δύο όμως συνοδεύονται από παρενέργειες, όπως διάρροια και διατάραξη του στομάχου. Ο γιατρός θα σας προτείνει να λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα μαζί με τροφές υψηλές σε λιπαρά, όπως φυστικοβούτυρο ή παγωτό.

Άλλες πιθανές παρενέργειες της γκριζεοφουλβίνης είναι οι εξής:

Πιθανές παρενέργειες της υδροχλωρικής τερβιναφίνης περιλαμβάνουν:

  • Στομαχόπονο
  • Κνησμό
  • Εξάνθημα
  • Κνίδωση
  • Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης
  • Αλλεργική αντίδραση
  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετό
  • Ηπατικά προβλήματα, σε σπάνιες περιπτώσεις

Φαρμακευτικό σαμπουάν

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα φαρμακευτικό σαμπουάν για την απομάκρυνση των μυκήτων και την πρόληψη εξάπλωσης της λοίμωξης. Το σαμπουάν περιέχει το ενεργό αντιμυκητιασικό συστατικό κετοκοναζόλη ή σουλφίδιο του σεληνίου. Αυτά τα συστατικά αποτρέπουν την εξάπλωση των μυκήτων, αλλά δεν σκοτώνουν τους ίδιους τους μύκητες. Για αυτό, το φαρμακευτικό σαμπουάν θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα από το στόματος χορηγούμενο φάρμακο.

Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιείτε το σαμπουάν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για ένα μήνα. Αφήστε το σαμπουάν στα μαλλιά σας για 5 λεπτά και ύστερα ξεβγάλτε με νερό.

Ανάρρωση

Ανάρρωση και επαναμόλυνση

Η τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής επουλώνεται πολύ αργά. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από ένας μήνας για να παρατηρήσετε οποιαδήποτε βελτίωση. Έχετε υπομονή και συνεχίστε να λαμβάνετε όλα σας τα φάρμακα με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης.

Ο γιατρός θα επιθυμεί να εξετάσει ξανά εσάς ή το παιδί σας σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ώστε να βεβαιωθεί ότι η λοίμωξη υποχωρεί. Μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από την τριχοφυτία και είναι πιθανό να μολυνθείτε περισσότερο από μία φορά. Όμως, τα περιστατικά επαναμόλυνσης συνήθως σταματούν στην εφηβεία. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις συχνά περιλαμβάνουν φαλακρές κηλίδες και ουλοποίηση στο τριχωτό της κεφαλής.

Το παιδί σας θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μόλις ξεκινήσει να λαμβάνει θεραπεία για την τριχοφυτία, αλλά θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό.

Τα κατοικίδια και άλλα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία αν κριθεί απαραίτητο. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη επαναμόλυνσης. Μην μοιράζεστε χτένες, πετσέτες, καπέλα και άλλα προσωπικά αντικείμενα με άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Μπορείτε να απολυμάνετε χτένες και βούρτσες που χρησιμοποιεί το μολυσμένο άτομο βυθίζοντάς τες σε νερό με χλωρίνη. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της χλωρίνης για να φτιάξετε το σωστό διάλυμα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής;

Τα δερματόφυτα που προκαλούν τριχοφυτία είναι κοινά και ιδιαίτερα μεταδοτικά. Αυτό καθιστά δύσκολη την πρόληψη. Επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή, ενημερώστε το παιδί σας αναφορικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η κοινή χρήση χτενών και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το τακτικό λούσιμο των μαλλιών, το πλύσιμο των χεριών και άλλες ρουτίνες υγιεινής μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της λοίμωξης. Θα πρέπει να διδάξετε το παιδί σας πώς να ακολουθεί σωστά όλους τους κανόνες υγιεινής.

Είναι δύσκολο να διαπιστώσετε εάν ένα ζώο έχει τριχοφυτία, αλλά μία κοινή ένδειξη της λοίμωξης είναι οι φαλακρές κηλίδες. Αποφύγετε να αγγίζετε ζώα στα οποία φαίνονται κηλίδες δέρματος χωρίς τρίχωμα. Κάντε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στα κατοικίδιά σας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο αν υποπτεύεστε τριχοφυτία.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved