Παθολογικά

Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία; Ποια η διαφορά;

Τι είναι η τροφική αλλεργία και τι η τροφική ευαισθησία;

Η διαφορά μεταξύ μιας τροφικής αλλεργίας και μιας τροφικής ευαισθησίας είναι η απόκριση του σώματος. Όταν έχετε τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί την αντίδραση. Εάν έχετε τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία, η αντίδραση πυροδοτείται από το πεπτικό σύστημα.

Τροφική ευαισθησία Τροφικές αλλεργίες Επείγον περιστατικό

Τροφική ευαισθησία

Η Sherry Farzan, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο North Shore -LIJ Health System του Great Neck (Νέα Υόρκη), αναφέρει ότι οι τροφικές ευαισθησίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Εξηγεί ότι υπάρχουν τροφικές δυσανεξίες που δεν σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιθέτως, προκαλούνται από την ανικανότητα επεξεργασίας ή πέψης της τροφής.

Οι τροφικές ευαισθησίες και δυσανεξίες είναι περισσότερο κοινές από τις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Αλλεργιών. Τίποτα από τα δύο δεν περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μία τροφή πυροδοτεί τη δυσανεξία στο γαστρεντερικό σωλήνα. Είναι εκεί όπου το σώμα δεν μπορεί να τη διασπάσει σωστά ή αντιδρά σε ένα συστατικό στο οποίο έχετε ευαισθησία. Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη προκύπτει όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που εντοπίζεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορεί να έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία σε ένα τρόφιμο για πολλούς λόγους, όπως:

 • Δεν έχετε τα σωστά ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη του συγκεκριμένου τροφίμου
 • Συμβαίνει αντίδραση σε προσθετικά ή συντηρητικά τροφίμων, όπως στο γλουταμινικό μονονάτριο ή σε τεχνητά χρώματα
 • Λόγω φαρμακολογικών παραγόντων, όπως ευαισθησία σε καφεΐνη ή άλλα χημικά
 • Ευαισθησία σε σάκχαρα που φυσικά εντοπίζονται σε συγκεκριμένες τροφές, όπως στα κρεμμύδια, το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών

Τα συμπτώματα μιας τροφικής ευαισθησίας ποικίλλουν. Όμως τα συμπτώματα μιας δυσανεξίας σχετίζονται όλα με το πεπτικό σύστημα και περιλαμβάνουν:

 • Αέρια και φούσκωμα
 • Διάρροια
 • Δυσκοιλιότητα
 • Κράμπες
 • Ναυτία

Τροφικές αλλεργίες

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του σώματος έναντι εισβολέων, όπως βακτήρια, μύκητες ή ιοί. Έχετε μία τροφική αλλεργία όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει μία πρωτεΐνη στο φαγητό που καταναλώσατε ως «εξωγενή εισβολέα» και αντιδρά παράγοντας αντισώματα για να την καταπολεμήσει.

Η Dr Farzan εξηγεί ότι μία τροφική αλλεργία προέρχεται από την ανοσολογική απόκριση στις τροφές. Η πιο κοινή είναι η IgE-επαγόμενη αντρίδραση. Οι ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE) είναι τα αντισώματα των αλλεργιών. Προκαλούν άμεση αντίδραση όταν απελευθερώνονται χημικά, όπως η ισταμίνη από τα μαστοκύτταρα.

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να αποβούν θανατηφόρες, σε αντίθεση με μία τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η κατανάλωση ή ακόμη και το άγγιγμα μιας μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση.

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Δερματικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση, οίδημα και κνησμός
 • Αναφυλαξία, η οποία περιλαμβάνει δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, ζάλη και θάνατο
 • Πεπτικά συμπτώματα

Οκτώ τροφές είναι υπεύθυνες για το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων: γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, φιστίκια, καρύδια, σιτάρι και σόγια.

Υπάρχουν επίσης μη IgE-επαγόμενες τροφικές αλλεργίες. Αυτές οι αντιδράσεις συμβαίνουν όταν άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται, πέρα από τα αντισώματα IgE.

Τα συμπτώματα των μη IgE αντιδράσεων τυπικά παρουσιάζουν καθυστέρηση και συνήθως εκδηλώνονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια ή φούσκωμα. Λιγότερες πληροφορίες είναι γνωστές για αυτό το συγκεκριμένο τύπο αντίδρασης, και γενικά αυτή η απόκριση δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Επείγον περιστατικό

Τι να κάνετε σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού

Οι παρακάτω 8 τροφές είναι υπεύθυνες για το 90% των τροφικών αλλεργιών:

 • Γάλα
 • Αυγά
 • Ψάρια
 • Οστρακόδερμα
 • Φυστίκια
 • Καρύδια
 • Σιτάρι
 • Σόγια

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν τις προαναφερθείσες τροφές. Επίσης, οι γονείς, οι δάσκαλοι ή οι φροντιστές ενός παιδιού με τροφικές αλλεργίες θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τυχαίες δυσπεψίες, αναφέρει η Dr Farzan.

Η αυτό-ένεση επινεφρίνης θα πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμη και οι γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να χορηγήσουν το ενέσιμο φάρμακο.

Οι πιθανές παρενέργειες μιας αλλεργικής αντίδρασης είναι σοβαρές. Όμως γίνονται προσπάθειες για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες. Τα σχολικά γεύματα δεν θα πρέπει να περιέχουν φιστίκια για τα παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια.

Επίσης, είναι απαιτούμενο οι ετικέτες των τροφίμων να αναφέρουν αν ένα συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται στις ίδιες εγκαταστάσεις όπου επεξεργάζονται τα περισσότερα κοινά αλλεργιογόνα.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allergy and Immunology: Non IgE-mediated food allergy. (2016). rch.org.au/uploadedFiles/Main/Content/allergy/Non%20IgE%20Food%20Allergy.pdf

2. Berni Canani R, et al. (2016). Diagnosing and treating intolerance to carbohydrates in children. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808885/

3. Food allergy versus food intolerance. (n.d.). aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/food-intolerance

4. Li J. (2017) What’s the difference between a Food allergy vs. food intolerance: What’s the difference? mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Milk allergy. mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/symptoms-causes/syc-20375101

6. Nowak-Wegrzyn A, et al. (2015). Non-IgE-mediated gastrointestinal food allergy. jacionline.org/article/S0091-6749(15)00430-3/pdf

7. Types of food allergy. (n.d.). allergyuk.org/information-and-advice/conditions-and-symptoms/36-types-of-food-allergy